Τοπικά

Διαδικτυακή διάλεξη «Η αναπηρία ως πρόκληση για το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας»

Η τρίτη ομιλία του τέταρτου κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, ώρα 7:00 μ.μ., με ομιλητή τον π. Σταύρο Κοφινά, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου και Συντονιστή του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. Το θέμα της διάλεξης θα είναι «Η αναπηρία ως πρόκληση για το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας».

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά, και ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από την Δρ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Καθηγήτρια Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας Zoom είναι https://us06web.zoom.us/j/88386452887 .

Στη διάλεξη θα εξετασθούν οι διάφορες όψεις της αναπηρίας, μέσα από μια κλινική περίπτωση. Η αναπηρία φέρνει στο φως τις ψυχολογικές και πνευματικές αδυναμίες μας, όπως και τις αδυναμίες που υπάρχουν στα πρόσωπα του περιβάλλοντός μας. Αυτές οι αδυναμίες αλληλοσυμπλέκονται, επηρεάζοντας την προσπάθεια που καταβάλει ο καθένας για να τις αντιμετωπίσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Η ομιλία θα δείξει πώς η παρέμβαση ενός μέλους της θεραπευτικής ομάδας μπορεί να βοηθήσει κάποιον να εκφράσει τις περίπλοκες δυσκολίες του, και το πώς αυτή η παρέμβαση μπορεί να ανατρέψει κάθε δύναμη που υποσκάπτει τις ικανότητές του. Το κλειδί της παρέμβασης είναι η αναγνώριση της αναπηρίας του καθενός, ακόμη και του θεραπευτή, και η διευκόλυνση όλων ώστε να μιλήσουν ανοικτά για τις δυσκολίες τους. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια θεραπευτική προσπάθεια μπορεί να προκαλέσει και απρόσμενα γεγονότα, μέσα από μια κατάσταση χαρμολύπης.

Ο π. Σταύρος Κοφινάς είναι Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου. Συντονίζει το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας. Το «Πατριαρχικό Δίκτυο» έχει την έδρα του στην Ι. Μητρόπολη Ρόδου. Είναι Συντονιστής της Επιτροπής για την Υγεία και την Ίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στις ΗΠΑ. Μετά τις θεολογικές του σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, εκπόνησε το δικτατορικό του στην κλινική ψυχοθεραπεία και την ποιμαντική ψυχιατρική μέριμνα (DMin, 1976). Εργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής στο ψυχιατρείο Human Resource Institute στην Βοστώνη (1974-1976). Ζει στην Ελλάδα από το 1976. Έχει διακονήσει στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα (1976-1988) και στην ενορία του Αγ. Νικολάου στη Θήβα (1989-1994). Από το 1994 μέχρι το 2022 ήταν τακτικός λειτουργός της Ιεράς Μονής του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος (Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων). Για δέκα χρόνια (2000-2010), ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήταν Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στα Υγειονομικά Ιδρύματα (European Network of Health Care Chaplaincy), όπου παραμένει ενεργό μέλος. Ως έμπειρος ψυχοθεραπευτής, ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα που σχετίζονται με την ποιμαντική. Στα πλαίσια της διακονίας του έχει συντονίσει πολλές ψυχοθεραπευτικές ομάδες, ιδιαίτερα για ζευγάρια, γονείς και νέους. Έχει οργανώσει και λάβει μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για κληρικούς, ιατρούς, νοσηλεύτριες, ψυχοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς. Παράλληλα, είναι γνωστός για το συγγραφικό του έργο στους τομείς της ψυχολογίας και της ποιμαντικής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το