Τοπικά

Δεν εκδίδει προσωρινές συντάξεις το ΙΚΑ – 60χρονος Βολιώτης σε απόγνωση γιατί δεν έχει ανοίξει το σύστημα… «Θ»

ΙΚΑ

Με ελεημοσύνη ζει ένας 60χρονος Βολιώτης εδώ και 36 ημέρες, καθώς αν και υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο ΙΚΑ μέχρι να του εκδοθεί η κανονική κύρια, ακόμη η αίτησή του δεν έχει ικανοποιηθεί… Χθες εξάλλου ανακοινώθηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του ΟΑΕΕ, βάσει του οποίου οι περικοπές ξεπερνούν το 20% σε σύγκριση με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού.
Ένας 60χρονος Βολιώτης έχει μείνει χωρίς τηλεφωνική σύνδεση, ενώ απειλείται να του κόψουν και την υδροδότηση, καθώς εδώ και 36 ημέρες δεν έχει λάβει ένα ευρώ από το ΙΚΑ, στο οποίο έχει καταθέσει αίτηση για προσωρινή σύνταξη μέχρι να του εκδοθεί η κανονική-κύρια. Πρόκειται για εργαζόμενο που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης την 1η Ιουλίου, ύστερα από 35 χρόνια εργασία με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Απευθυνόμενος στο ΙΚΑ Βόλου, του απάντησαν πως ακόμη δεν έχει ανοίξει το σύστημα για απονομές προσωρινών συντάξεων, μέχρι να εκδοθούν οι κύριες, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να ζει με ελεημοσύνη… «Περνάω δύσκολα. Πώς να ζήσω χωρίς ένα ευρώ», δήλωσε στη «Θ» ο υποψήφιος συνταξιούχος.
Σε επικοινωνία της «Θ» με το ΙΚΑ Βόλου έγινε γνωστό ότι το σύστημα απονομής προσωρινών συντάξεων (προκαταβολή), δεν έχει ανοίξει ακόμη, παρ’ ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος ισχύει από τις 13 Μαΐου 2016…
Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο οι προσωρινές συντάξεις θα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ. Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, το ποσό της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται κατ’ αντιστοιχία. Συνεπώς, σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99% θα χορηγείται το 75% της προσωρινής σύνταξης. Σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 69,99% θα χορηγείται το 50% της προσωρινής σύνταξης. Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη που διαμορφώνεται σύμφωνα με τα ανωτέρω χορηγείται σε ποσοστό 50% και το ποσό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης εντός των προθεσμιών, ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται σε έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 45 ημερών από την υποβολή της αίτησης, που συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τον χρόνο ασφάλισης στα ταμεία και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Η προθεσμία φτάνει τις 75 ημέρες σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση.
Σύμφωνα με τον 60χρονο και άλλοι Βολιώτες περιμένουν προσωρινές συντάξεις, αλλά αυτές καθυστερούν.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το