Τοπικά

Δέλεαρ τα 150 ευρώ για το εμβόλιο αλλά οι απόψεις διίστανται – Νέοι σχολιάζουν τα κίνητρα για την «κάρτα ελευθερίας»

Μία κάρτα για τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ή όπως αποκαλείται «διαβατήριο ελευθερίας» (freedom pass), είναι διαθέσιμη στους νέους 18-25 ετών, που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση μετά την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ουσιαστικά είναι μία χρεωστική ψηφιακή κάρτα με αξία 150 ευρώ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές μεταφορές, για κινηματογράφο, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, μουσεία, κάμπινγκ κ.άλ. Όσο για τις απόψεις των νέων που ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα, αυτές διίστανται. «Μια προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη όλο το καλοκαίρι, όταν οι περισσότεροι φοιτητές ταξιδεύουν. Ωστόσο, πιστεύω ότι για τον μέσο φοιτητή αυτά τα μετρητά δεν υποστηρίζουν τόσο τα καθημερινά του έξοδα» δήλωσε στη «Θ» ο 22χρονος Ανδρέας Τσιμτσιρής. Η Ελένη Γεωργίου, 25 ετών, σημείωσε ότι οι νέοι ενδεχομένως ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες, ασχέτως ηλικίας. «Όσο για την κάρτα των 150 ευρώ, θεωρώ ότι ήταν ένα κίνητρο για τους νέους. Σκέφτονται να περάσουν ωραία το καλοκαίρι τους, αλλά και τα προνόμια που δίνει μετά το εμβόλιο. Είχαν ήδη στερηθεί πολύ τη διασκέδαση τον τελευταίο χρόνο με το lockdown και δεν είναι καθόλου εύκολο για τους νέους, να μην έχουν τίποτα να κάνουν όλο αυτό το διάστημα». Όπως ανέφερε η Ελένη, θέλει να εμβολιαστεί, αλλά όχι τώρα. Ο Γιώργος Π. επίσης 25 ετών δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη και όπως δήλωσε, του φαίνεται αστείο το να δίνεται μία κάρτα με 150 ευρώ. «Δεν μπορείς να μετρήσεις την υγεία των ανθρώπων με χρήματα. Δεν μου αρέσει ως κίνηση, αλλά περίμενα να προσελκύσει κόσμο. Πάντως πιστεύω ότι το κίνητρο αυτό, δούλεψε σε ένα ποσοστό». Σημείωσε επίσης πως θα εμβολιαστούν όμως όσοι νέοι είχαν ήδη σκοπό να το κάνουν. «Εγώ δεν έχω εμβολιαστεί ακόμη για λόγους υγείας. Για αυτούς τους λόγους το έχω αναβάλει προς το παρόν. Αλλά και όταν θα το κάνω, δεν θα μπω στην πλατφόρμα, για να πάρω την κάρτα των 150 ευρώ. Θα εμβολιαστώ για εμένα, όχι για την κάρτα», τόνισε.

«Προσωπικά πιστεύω ότι με τα 150 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, έχει ως σκοπό να εξαγοράσει, όσους νέους έχουν ενδοιασμούς, να κάνουν το εμβόλιο, και δεν θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος, για να επιτευχθεί ο γενικός εμβολιασμός των νέων», δήλωσε η Ελένη Παπαδοπούλου, 20 ετών, που θα εμβολιαστεί εντός της εβδομάδας. Πρόσθεσε ακόμη πως «Ίσα ίσα, μας δίνεται η εντύπωση, ότι δεν μας υπολογίζουν και με λίγα λεφτά θα καταφέρουν να μας ελέγξουν. Τα λεφτά θα ήταν προτιμότερο να δοθούν για καλύτερους σκοπούς, και αντ’ αυτού να υπάρξουν περισσότερες επιστημονικές συζητήσεις γύρω από τους εμβολιασμούς από έγκυρες πηγές, για να μειωθεί η προπαγάνδα που επικρατεί στα μέσα». Από την πλευρά της, η συνομήλική της Αγγελική Νικολάου, τόνισε ότι η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, σίγουρα θα δελεάσει αρκετούς. Επεσήμανε όμως ότι καλό θα ήταν, να γίνει αντίστοιχη χρηματοδότηση, για να ανοίξουν ξανά τα πανεπιστήμια με όλα τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα, καθώς παραμένουν κλειστά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το