Τοπικά

Δεκάδες Βολιώτες ξενιτεύονται για καλύτερη τύχη

Η κρίση και η ανεργία οδηγούν δεκάδες Βολιώτες στην ξενιτιά και σε αναζήτηση καλύτερης τύχης σε άλλη χώρα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική ή την Αυστραλία. Απόδειξη για την μετανάστευση αποτελούν τα στοιχεία των Εφοριών Βόλου και Ν. Ιωνίας, που δείχνουν ότι εκτός από τους συμπατριώτες μας που έφυγαν, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν, για να εργαστούν στην περιοχή και μερικοί, ελάχιστοι φυσικά, αλλοδαποί…

 

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως σύμφωνα με τις καταγραφές των δύο Εφοριών εγκαταστάθηκαν στη Μαγνησία και μερικοί, ελάχιστοι αλλοδαποί…
Με βάση τα στοιχεία των δύο Εφοριών, του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, περίπου 170 κάτοικοι της Μαγνησίας άλλαξαν φορολογική έδρα και μετανάστευσαν στο εξωτερικό το τελευταίο έτος, με χώρες προορισμού την Γερμανία κυρίως, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, όπου υπάρχει και έντονο ελληνικό στοιχείο.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στη Δ.Ο.Υ. Βόλου δήλωσαν αλλαγή φορολογικής έδρας στο εξωτερικό περίπου 100 Βολιώτες την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα, κατέστησαν δηλαδή και φορολογικοί μετανάστες, ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την σχετική διαδικασία. Δεν έχουν δηλαδή προσκομίσει πιστοποιητικά αλλαγής φορολογικής κατοικίας, από την χώρα στην οποία μετανάστευσαν.
Με βάση τα στοιχεία της Δ.Ο.Υ. Ν. Ιωνίας από την 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι σήμερα περίπου 70 κάτοικοι από τη Μαγνησία δήλωσαν αλλαγή φορολογικής έδρας στο εξωτερικό, όπου αναζήτησαν και βρήκαν εργασία.
Υπολογίζεται από την αρχή της οικονομικής κρίσης οι Μαγνησιώτες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και άλλαξαν φορολογική έδρα, ξεπερνούν τους 300.
Σύμφωνα με την σημαντική απόφαση (ΣτΕ 1445/2016) του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιεύθηκε στις 29-6-2016, αναγνωρίζεται η δυνατότητα φορολόγησης εκτός Ελλάδος για όσα κερδίζουν στην αλλοδαπή οι συμπατριώτες μας, που έχουν μεταναστεύσει για οικονομικούς λόγους και κατοικούν πλέον μόνιμα στο εξωτερικό, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, ακόμα κι αν έχουν εδώ την οικογένειά τους και το σπίτι τους.
Η σύζυγος είναι υποχρεωμένη να κάνει κοινή δήλωση με τον σύζυγο. Αν ο σύζυγος έχει κάνει αλλαγή της φορολογικής του κατοικίας και είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, στην περίπτωση που η σύζυγός του διαμένει και εργάζεται στην Ελλάδα, ή έχουν ανήλικα παιδιά, υποχρεούται (ο σύζυγος) να υποβάλει δήλωση στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα.

 

 

Και αλλοδαποί εγκαταστάθηκαν στη Μαγνησία
Εκτός των συμπατριωτών μας που μετανάστευσαν στο εξωτερικό, υπάρχουν και ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα αλλοδαποί, που επέλεξαν να δηλώσουν φορολογική έδρα στη Μαγνησία τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο Εφοριών του Βόλου υπολογίζονται περίπου σε 12 και είναι κυρίως Γερμανοί, Άγγλοι και Γάλλοι.
Πρόκειται ως επί το πλείστον για αλλοδαπούς, που διατηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα οποία και λειτουργούν περίπου ένα εξάμηνο κάθε έτος από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Μεταξύ τους κι ένας Αμερικανός…
Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα, μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, από πηγές Ελλάδας, που φορολογείται με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλάσσεται.
Επομένως υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, όπως εισόδημα από τόκους, εισόδημα από ενοίκια, εισόδημα από δωρεών παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων, μερίσματα, κλπ. Γίνεται συνεπώς σαφές ότι στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν συμπεριλαμβάνεται τεκμαρτό εισόδημα, που υπολογίζεται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης.

 

Και μια διευκρίνιση
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας όταν ζητείται αλλαγή φορολογικής κατοικίας, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προσκομίζει αίτηση εφαρμογής ΣΑΔΦ (Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας), αντί πιστοποιητικού φορολογικής κατοικίας.
Ειδικότερα και αναφορικά με την αποδοχή για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό, της αίτησης για την εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (δίγλωσσο έντυπο) που προσκομίζει φορολογούμενος, ο οποίος δεν αποκτά εισόδημα στη χώρα μας, διευκρινίζεται ότι, βάσει των οριζομένων στην παρ.2 της ΠΟΛ.1058/18.3.2015, αυτή γίνεται δεκτή, δεδομένου ότι ενσωματώνει το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το