Τοπικά

Πρόστιμα 400.000 ευρώ σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας- Δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων

Τρομάζουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας για την κατάσταση που επικρατεί στα εργασιακά σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε εβδομάδα περνούν την πόρτα της Επιθεώρησης 10 άτομα για να καταγγείλλουν αυθαίρετες μειώσεις μισθών και μετατροπές συμβάσεων από μόνιμη σε εκ περιτροπής απασχόληση.
«Στην αγορά επικρατεί ζούγκλα και απελπισία» τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Μαυρουδής και σημειώνει πως «οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες».
Μέσα στο 2016 έχουν επιβληθεί 400.000 ευρώ πρόστιμα στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας που έχουν καταστρατηγήσει την εργατική νομοθεσία και δίνουν χαρτζιλίκι έναντι μισθού, δεν καταβάλλουν αποζημιώσεις και μετατρέπουν συμβάσεις ερήμην των εργαζομένων ή μέσω εκβιασμών.
Οι 6 στους 10 εργαζόμενους που περνούν την πόρτα της Επιθεώρησης Εργασίας καταγγέλλουν μειώσεις αποδοχών και μη καταβολή δεδουλευμένων. Οι τρεις στους 10 καταγγέλλουν μεταβολή συμβάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 ευρώ μικτά έως και 420 ευρώ μικτά τον μήνα. Η διαφορά είναι ότι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν ψιχία εργάζονται 8ωρο και όχι 4ωρο.
Οι εργατικές διαφορές που σχετίζονται με μη καταβολή αποδοχών και μη καταβολή ασφάλισης παίρνουν το δρόμο των Δικαστηρίων.
Εκατοντάδες άνθρωποι ανέφεραν στην Επιθεώρηση ότι χωρίς προειδοποίηση είδαν να μετατρέπονται οι συμβάσεις τους από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις απώλειες που υφίστανται στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Η Επιθεώρηση Εργασίας με ελάχιστο προσωπικό και με αποψιλωμένες αρμοδιότητες δεν μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αντιδράσει δυναμικά.
Η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των μηχανισμών μεσολάβησης μεταξύ των κοινωνικών ανταγωνιστών (ΟΜΕΔ) δεν της αφήνει και πολλά περιθώρια.
«Βουνό» είναι οι καταγγελίες για πρωτόγνωρες πρακτικές και εκβιαστικές μεθόδους εργοδοτών, για σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας για εκβιασμούς για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και μειώσεις μισθών, μεγάλες και συχνές καθυστερήσεις δεδουλευμένων, εργασία εκτός έδρας χωρίς καταβολή της εκ του νόμου προβλεπόμενης αποζημίωσης, αναγκαστική εργασία σε μέρες αργίας, επιβολή εξαήμερης εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες, απόλυση υπαλλήλων για συμμετοχή σε απεργία, ομαδικές απολύσεις. Υπάρχει εργαζόμενος που «τιμωρήθηκε» για παρακολούθηση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

Εργάστηκαν το καλοκαίρι για να ζήσουν
τον χειμώνα και έμειναν απλήρωτοι
Στον ΟΑΕΔ η λίστα των ανέργων μεγάλωσε εφόσον έκλεισε η τουριστική σεζόν.
Τα επαγγέλματα που έχουν τις περισσότερες απολύσεις είναι οι σερβιτόροι, τραπεζοκόμοι και μπάρμαν, οι πωλητές, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι συσκευαστές, οι μάγειροι και ψήστες ξενοδοχείων και εστιατορίων, οι λαντζέρηδες, οι μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες, οι καμαριέρες σε ξενοδοχεία, οι υπάλληλοι επιχειρήσεων , γραφείων και καταστημάτων και οι καθαριστές και καθαρίστριες.
Δεκάδες αυτούς πέρασαν και την πόρτα της Επιθεώρησης Εργασίας για να καταγγείλουν τη μη καταβολή δεδουλευμένων και ασφάλισης.
Πολλοί εργοδότες επικαλέστηκαν την κρίση και την μείωση του κέρδους για να καθυστερήσουν την καταβολή δεδουλευμένων με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να παραμείνουν χωρίς εισόδημα. Από αυτό το εποχικό εισόδημα που δεν τους καταβλήθηκε ανέμεναν να βγάλουν το χειμώνα και τις υποχρεώσεις τους.

 

 

Όποιος αρνείται ατομική σύμβαση… αποχωρεί
Για τον κλάδο του μετάλλου οι καταγγελίες είναι δεκάδες . Όποιος δεν υπογράφει ατομική σύμβαση στις βιοτεχνίες αποχωρεί.
Στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών η κατάσταση είναι εκρηκτική. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις ενώ όσοι δεν έχουν υπογράψει έχουν υποστεί είτε βλαπτική μεταβολή ή μετακινήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το