Τοπικά

Δεκάδες τα περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού στη Μαγνησία “Θ”

Σ15 Φ1 δισ
Οι ομιλητές στην εκδήλωση μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Αγ. Ιωσήφ» κ. Τσαρδακά

Δεκάδες είναι τα περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού στα σχολεία, ιδίως στα Γυμνάσια της Μαγνησίας, που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και για τα οποία έχει ενημερωθεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου η οποία πέρυσι αντιμετώπισε και δύο περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από ενήλικες σε ανήλικες.
Για το θέμα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού μίλησαν χθες στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κ. Βασίλης Καραΐσκος και ο υποδιευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κ. Γιώργος Ντιτζές.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το σύλλογο γονέων του Δημοτικού «Άγιος Ιωσήφ» παρουσία πολλών μαθητών. Άλλωστε η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει και από αυτές τις ηλικίες που οι μαθητές ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κ. Βασίλης Καραΐσκος τόνισε πως «οι μαθητές θα πρέπει να εμπιστεύονται τους γονείς τους, ώστε οι τελευταίοι να γνωρίζουν τα πάντα. Επίσης θα πρέπει να συζητάνε το πρόβλημά τους με τους δασκάλους και στο τέλος είναι η Αστυνομία, που μπορεί να αποταθεί ο γονέας για να παρέμβει».
Ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε σε δύο περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από ενήλικες σε ανήλικες μαθήτριες του Γυμνασίου που σημειώθηκαν πέρυσι και για τα οποία επιλήφθηκε η Αστυνομία εντοπίζοντας τους δύο δράστες. Ήταν και τα μοναδικά περιστατικά πέρυσι που έφτασαν μέχρι τα Δικαστήρια. Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε πως «αρχικά οι δύο άνδρες συστήθηκαν ηλεκτρονικά σαν συνομήλικοι στα κορίτσια και είχαν αποκτήσει στενή επικοινωνία για πολλές ημέρες. Μάλιστα τα κορίτσια άρχισαν να τους λένε πράγματα που δεν ανέφεραν ούτε στους γονείς τους».
Ενδεικτικά ο κ. Καραΐσκος σημείωσε πως «για τον ένα από τους δύο άνδρες από τα πιο κύρια περιουσιακά του στοιχεία ήταν η κατοχή του κινητού τηλεφώνου με το οποίο κέρδισε την εμπιστοσύνη κοριτσιού».
Από την πλευρά του ο υποδιευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου κ. Γιώργος Ντιτζές τόνισε πως «στα σχολεία έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά ηλεκτρονικού εκφοβισμού από μαθητές σε μαθητές. Πρόκειται για περιστατικά που αντιμετωπίζονται με τη συνδρομή της Αστυνομίας εντός του σχολείου, χωρίς να φτάσει η υπόθεση στις αίθουσες των Δικαστηρίων».
Ο κ. Ντιτζές υπογράμμισε πως «η ηλεκτρονική σεξουαλική παρενόχληση πλέον δεν γίνεται για κάποιο οικονομικό αντίτιμο, αλλά για λόγους διάθεσης των δραστών. Η παρενόχληση αυτή γίνεται από ενήλικες σε ανήλικους. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός γίνεται μεταξύ ανηλίκων και εντοπίζεται κυρίως στο Γυμνάσιο. Πάντως οι περιπτώσεις που φτάνουν στην Αστυνομία, ώστε να ακολουθήσουν τη νομική οδό, είναι γύρω στις δέκα πανελλαδικά».
Ο κ. Ντιτζές αναφερόμενος στις περιπτώσεις του ηλεκτρονικού εκφοβισμού επισήμανε πως οι μαθητές σπάνε τους κωδικούς των άλλων, βρίζουν, απειλούν, ανεβάζουν φωτογραφίες που δεν είναι καλά στη εμφάνιση ο μαθητής μπορεί να είναι χτυπημένος, ενώ κάτω από τις φωτογραφίες γράφουν διάφορα σχόλια και κοροϊδεύουν. Δεν υπάρχει ζήτημα οικονομικού αντιτίμου σε αυτές τις ηλικίες μέσα από τον εκφοβισμό. Αυτός ο εκφοβισμός έχει συνέπειες στα θύματα, όπως να μην θέλουν να πάνε στο σχολείο, να θέλουν να αλλάξουν επώνυμο, να έχουν τάσεις για απόπειρα αυτοκτονίας.
Για το προφίλ του θύτη τόνισε πως πρόκειται για μαθητές που έχουν πρόβλημα με τον εαυτό τους, δεν μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα κοπέλες, ούτε κάνουν σχέσεις, και προστατεύονται μέσα από την ανωνυμία του υπολογιστή. Τα θύματα είναι κορίτσια και αγόρια του Γυμνασίου, με εσωστρέφεια, ενώ είναι καλοί μαθητές. Συνήθως δεν έχουν και καλή επικοινωνία μέσα στο σπίτι με τους γονείς, οπότε κλειδώνονται στο δωμάτιο και ασχολούνται με τον υπολογιστή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το