Τοπικά

Δ. Σιμόπουλος: Άγνωστο ακόμη το 95% των συστατικών του Σύμπαντος

Αρκετός κόσμος βρέθηκε στη χθεσινοβραδινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Διονύση Σιμόπουλου «Η άνοιξη του Σύμπαντος, Τα πρώτα βήματα και η εξέλιξή του» στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο αστροφυσικός επισήμανε ότι στα επόμενα 10-20 χρόνια θα απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματα για το Σύμπαν και των συστατικών του.


Η παρουσίαση του βιβλίου διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ομάδα Talos, το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη, την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Νομού Μαγνησίας, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτισμού – Επιστημών «Αριστοτέλειο» και τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική του Αλέξανδρου Καρκάλα.
Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, αστροφυσικός, τόνισε ότι «την ηλικία του Σύμπαντος, τα 13,8 δισ. χρόνια, δεν είναι δυνατόν να τη θεωρούμε μεγάλη. Διότι μπροστά του το Σύμπαν έχει τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων χρόνια από σήμερα».

Ο αστροφυσικός πρόσθεσε πως «σήμερα βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια, θα έλεγα στις πρώτες ώρες ύπαρξης του Σύμπαντος, αν κοιτάξουμε όλη την ηλικία του. Στο βιβλίο περιγράφεται με αρκετή λεπτομέρεια και κατανοητά από οποιονδήποτε η γέννηση, η εξελεγκτική πορεία όλα αυτά τα χρόνια και επιπλέον τα πρώτα στάδια, γιατί είναι πιο ενδιαφέροντα».


Το Σύμπαν είναι αρκετά γνωστό, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι άγνωστα. «Στους γαλαξίες που βλέπουμε στο Σύμπαν, τα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων των πλανητών και των άστρων, έχουμε υπολογίσει ότι υπάρχουν ένα τρισεκατομμύριο υλικά γαλαξιών. Με αυτή την έννοια θα νόμιζε κανείς ότι γνωρίζουμε πάρα πολλά για το Σύμπαν. Γνωρίζουμε πώς εξελίχθηκε το Σύμπαν, πώς γεννιόνται και εξελίσσονται τα άστρα κ.ο.κ. Αλλά όλα αυτά που βλέπουμε αποτελούν μόνο το 5% των συστατικών του Σύμπαντος. Υπάρχει μία ποσότητα ύλης που δεν γνωρίζουμε τι είναι, βλέπουμε την ύπαρξή της και την επίδραση που έχει, την οποία ονομάσαμε σκοτεινή ύλη και η οποία αποτελεί περίπου το 27-28% των συστατικών του Σύμπαντος.

Επιπλέον υπάρχει μία ενέργεια που κάνει το Σύμπαν να διαστέλλεται επιταχυνόμενο τα τελευταία 5 με 6 δισεκατομμύρια χρόνια, η οποία δεν ξέρουμε τι είναι, αλλά βλέπουμε την επίδραση που έχει η ύπαρξή της στο Σύμπαν και αποτελεί το 68% των συστατικών του» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Δηλαδή το 95% των συστατικών μάς είναι ακόμη άγνωστα. Παρόλα αυτά οι ελπίδες που έχουμε είναι με τις παρατηρήσεις και τα πειράματα στο CERN για παράδειγμα ότι στα επόμενα 10 με 20 χρόνια θα έχουμε μάθει τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά πάλι θα υπάρξουν νέα».
Με τον Διονύση Σιμόπουλο συνομίλησε ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, ενώ ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το