Τοπικά

“Η διαφύλαξη της έμφυλης δημοκρατίας θα συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνίας” – Σημαντική εκδήλωση την Παρασκευή στο Βόλο

Eκδήλωση για τη Γυναίκα του σήμερα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 7:00 μ.μ., στην αίθουσα «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και σήμερα οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην οποία τόνισαν ότι οι επετειακές ημέρες πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για κριτικό στοχασμό.

Η Ιωάννα Λαλιώτου, Αν. Καθηγήτρια, Αντιπρύτανης Έρευνας & Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο δέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση από το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ διότι αποτελεί «μια εξαιρετική πρωτοβουλία και το πανεπιστήμιο είναι πάντα ανοιχτό στο να δέχεται προτάσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων».

Η κ. Λαλιώτου τόνισε πως οι επετειακές ημέρες έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αφορμή για κριτικό στοχασμό πάνω στα προβλήματα της κοινωνίας. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να υπάρχει ισονομία στις έμφυλες σχέσεις αλλά, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν, παρουσιάζονται καινούργια προβλήματα. Η διαφύλαξη της έμφυλης δημοκρατίας θα βοηθήσει στο να υπάρχει μια καλύτερη κοινωνία», είπε και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί «δυσανεξία» των νέων ανδρών στις βίαιες συμπεριφορές.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας Φίλιππος Κωνσταντινίδης ανέφερε πως ο κλάδος των δημοσίων υπαλλήλων παίρνει θέση σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. ‘Οι επετειακές μέρες είναι σημαντικές. Το ζήτημα “γυναίκα” αφορά όλη την κοινωνία. Είμαστε μάρτυρες κακοποίησης ακόμη και θανάτων γυναικών, ενώ με την κρίση δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους να εκμεταλλευτούν το γυναικείο φύλο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά σημείωσε πως τα Γ.Α.Κ. διαθέτουν αρκετό υλικό που τεκμηριώνει την πορεία της γυναίκας σε καλές και κακές στιγμές του τόπου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρήστος Στρατηγόπουλος χαρακτήρισε τιμή τη συμμετοχή του συλλόγου στη συγκεκριμένη εκδήλωση και πρόσθεσε ότι, καθώς το 2019 είναι το έτος της γυναίκας δικηγόρου, το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα ακόμη κίνητρο για τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου στην ημερίδα.

«Παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι ασχολούνται με τις κακές εκδοχές, όπως την κακοποίηση και τη βία, αυτό που πρέπει να “βγει” από την εκδήλωση είναι η γυναίκα ως πρότυπο. Πρέπει να προβληθεί και αν αναδειχθεί αυτή η εργώδης προσπάθεια για την κατάκτηση των αυτονοήτων πραγμάτων”, είπε.

Ο κ. Στρατηγόπουλος σημείωσε πως η συχνότητα δημοσιοποίησης των περιστατικών κακοποίησης δείχνει ότι ο “κύκλος της σιωπής” που υπήρχε στο παρελθόν έχει σπάσει σε κάποιον βαθμό.
«Το γεγονός ότι έρχονται στην επιφάνεια τέτοια περιστατικά σημαίνει ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά το καλό είναι ότι καταγγέλλονται» είπε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, στις 7:00 μ.μ. , στο Αμφιθέατρο « Γιάννης Κορδάτος» του Παραλιακού Συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εισηγητές:

Ελένη Ρ. Μετσοβίτου, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου
«Κακοποίηση. Ένα διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο και ο ρόλος της Δικαιοσύνης»

Ιωάννα Λαλιώτου, Αν. Καθηγήτρια IAKA, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
«Έμφυλες σχέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»

Κατερίνα Τασσοπούλου, Δημοσιογράφος εφημερίδας «Η Θεσσαλία»
«Οι αριθμοί και τα “σκοτάδια” ενός διαρκούς εγκλήματος»

Αφροδίτη Βρόντη, Ψυχολόγος, Κέντρο Ψυχικής Υγείας
«Ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, Ελληνική πραγματικότητα»

Βάσω Κυριαζή, Δημοσιογράφος εφημερίδας «Ταχυδρόμος», Πρόεδρος Ένωσης Γυναικών Βόλου
«Η χειραφέτηση της γυναίκας στα χρόνια της κρίσης»

Αννίτα Πρασσά, Δρ. Ιστορίας, Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Μαγνησίας
«Άρωμα Γυναίκας: Παράλληλες ιστορίες γυναικών μέσα από τα αρχεία»

Κερασία Βακουφτσή, Πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας «Η ΑΡΓΩ», Γραμματέας Ομοσπονδίας Ελλάδος
«Η τρίτεκνη μητέρα στον καιρό της κρίσης»

Συντονίζει ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το