Τοπικά

Χρίστος Ξενάκης: Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 2.000.000χλμ

Ο τεράστιος αστεροειδής που θα περάσει σήμερα από τη Γη και έχει χαρακτηριστεί δυνητικά επικίνδυνος από τη NASA, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με τον φυσικό κ. Χρίστο Θ. Ξενάκη. Ο καταξιωμένος Βολιώτης επιστήμονας, ο οποίος, μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου θα δώσει σχετική διάλεξη, αναφέρθηκε στον αστεροειδή με την ονομασία «7482» (1994 PC1) που θα μας πλησιάσει στα δύο εκατομμύρια χιλιόμετρα, περίπου την πενταπλάσια απόσταση που χωρίζει τον πλανήτη μας από τη Σελήνη.

Ο κ. Ξενάκης, αφού πρώτα κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη σημερινή διέλευση του αστεροειδούς, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές απειλές πρόσκρουσης για τα επόμενα εκατό χρόνια τουλάχιστον, την ίδια στιγμή που κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι καθημερινά χτυπούν τη Γη αστεροειδείς, οι οποίοι καταστρέφονται όταν συγκρούονται με την ατμόσφαιρα και δεν φτάνουν ποτέ στο έδαφος.
«Όπως τον έχουν υπολογίσει, ο αστεροειδής έχει μήκος ένα χιλιόμετρο, ενώ κινείται με ταχύτητα 70.000 χιλιομέτρων/ώρα. Θα περάσει σε απόσταση 2.000.000 χιλιομέτρων, πέντε φορές δηλαδή την απόσταση της Γης από τη Σελήνη. Παρόλα αυτά, η NASA χαρακτήρισε τον αστεροειδή ως PHO, όπως είναι ο διεθνής όρος του «δυνητικά επικίνδυνου αντικειμένου». Ποια ονομάζει έτσι η επιστήμη; Όσα έχουν διάμετρο μεγαλύτερη των 140 μέτρων και πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η NASA έχει ταξινομήσει επίσης τα παραγήινα αντικείμενα (Near Earth Objects), που πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 50 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την τροχιά της Γης. Αυτή είναι μία ευρύτερη «οικογένεια». Συνολικά 28.000 παραγήινα αντικείμενα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, ενώ κάθε χρόνο με τις τεχνολογίες που έχουν ανακαλυφθεί, προστίθενται 3.000 νέα», ανέφερε ο γνωστός φυσικός, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε λεπτομερέστερα για τους… ουράνιους επισκέπτες, που θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν «μπελάδες»:
«Τα μεγάλα πανεπιστήμια, τα αστεροσκοπεία και η NASA αναπτύσσουν έναν κατάλογο και καταγράφουν όλα τα αντικείμενα, τόσο τα δυνητικά επικίνδυνα, όσο και τα παραγήινα. Αυτό συμβαίνει πολλές δεκαετίες τώρα και επικεντρωνόμαστε κυρίως σε όσα έχουν διάμετρο 120-140 μέτρα, διότι εάν κάποιο με τέτοιες διαστάσεις εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης δεν θα καεί πλήρως. Ένα μεγάλο κομμάτι του, γύρω στα 60-70 μέτρα, θα φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη μας, είτε είναι στεριά είτε θάλασσα. Η ισχύς αυτών των αντικειμένων είναι τρομακτικά μεγάλη. Εκατονταπλάσια της ισχύος που είχε η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη το 1908 στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας και θεωρείται η μεγαλύτερη χερσαία πτώση μετεώρου ή αστεροειδούς στη Γη στην καταγεγραμμένη Ιστορία. Η έκρηξη στη Σιβηρία από το αντικείμενο που μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης και διαλύθηκε σε ύψος οκτώ χιλιομέτρων, είχε ως αποτέλεσμα το τσάκισμα 80 εκατομμυρίων δέντρων. Κάτι αντίστοιχο σε κατοικημένη περιοχή, θα είχε σπείρει τον όλεθρο. Γι’ αυτό και σήμερα βλέπουμε ότι αναπτύσσεται ένα παγκόσμιο πρόγραμμα πλανητικής άμυνας, με τελευταία την αποστολή DART για δυνητικά επικίνδυνα ουράνια σώματα που πλησιάζουν τη Γη. Δύο μέθοδοι έχουν προταθεί: Αρχικά, έκρηξη και διάλυση σε μεγάλη απόσταση, που όμως, δεν παρέχει ιδιαίτερη ασφάλεια και προκρίνεται η βαρυτική παρέκκλιση, δηλαδή να το εκτρέπουμε και να απομακρύνεται έτσι από τον πλανήτη μας. Για τον σκοπό αυτό δαπανώνται δισεκατομμύρια δολάρια».
Το σημερινό πέρασμα του αστεροειδούς συμπίπτει με τον… απόηχο της πρεμιέρας που έκανε τον περασμένο μήνα στο συνδρομητικό Netflix η ταινία «Don’ t look up» με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Με τον κ. Ξενάκη να έχει παρακολουθήσει την ταινία, το σχόλιό του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού το φιλμ έχει πρωταγωνιστές δύο αστρονόμους, οι οποίοι ανακάλυψαν έναν κομήτη σε τροχιά πρόσκρουσης προς τη Γη, που απειλεί να αφανίσει τα πάντα: «Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσει κάποιος την ταινία, αφού δείχνει την αδιαφορία του κόσμου, που δεν δίνει σημασία στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων».

* Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Ματσάγγου, 2ος όροφος), ο κ. Ξενάκης θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Αστεροειδείς, μετεωροειδή και κομήτες: Πόσο επικίνδυνα είναι για τη Γη».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το