Τοπικά

Χρ. Μπουκώρος: Δέσμευση Βορίδη για χρηματοδότηση ερευνών για την μικροκαρπία στα κάστανα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημίωσης των καστανοπαραγωγών, των οποίων η φετινή παραγωγή επλήγη από το φαινόμενο της μικροκαρπίας, μέσω κρατικής ενίσχυσης (de minimis) το 2021, επεσήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, απαντώντας στον βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο, ο οποίος ανέδειξε μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης (Α.Π. 190/ 7-10-2020) το φαινόμενο της μικροκαρπίας που έπληξε τη φετινή παραγωγή κάστανων στα δημοτικά διαμερίσματα Ξουριχτίου και Τσαγκαράδας του Δήμου Μουρεσίου, όπου η καστανιά αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια.

Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία μεταξύ υπουργείου και Ινστιτούτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν, από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρευνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μικροκαρπίας που πλήττει τις παραγωγές κάστανων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην απάντηση του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, για το φαινόμενο της μικροκαρπίας πραγματοποιήθηκε στις 10.11.2020 τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος, ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξειδικευμένα στελέχη του ΥΠΑΑΤ. Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να εξευρεθεί βιώσιμη πρακτική για την ανάπτυξη και επέκταση της καστανοκαλλιέργειας καθώς και, τη διερεύνηση ένταξης των καστανοπαραγωγών σε ειδικό καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης, ώστε να ισοσκελίσουν τις απώλειες στο αγροτικό τους εισόδημα, λόγω της ασθένειας που έπληξε τις φυτείες τους.

Χαρακτηριστικά, στην απάντησή του, ο Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης επισημαίνει τα εξής: «Στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι η παραγωγή κάστανου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα για τον ορεινό όγκο περιοχών της χώρας – Πήλιο, Όθρυς – καθώς και την κυριότερη πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους.
Επιπλέον, ως μακροπρόθεσμη λύση τονίστηκαν οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την διάσωση, τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας και την ανανέωση των γηρασμένων καστανοτεμαχίων, καθώς σε αρκετούς οικισμούς υπάρχουν πολλά υπέργηρα δέντρα. Οι εν λόγω ενέργειες αυτές στόχο έχουν να βοηθήσουν στη συγκράτηση του πληθυσμού στους ορεινούς οικισμούς και στην ανάπτυξη αυτών, καθώς και στην προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών, κυρίως κατά την εποχή της συγκομιδής».

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ υπουργείου και Ινστιτούτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρευνες που θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα για τον περιορισμό διάδοσης και αντιμετώπισης των ασθενειών στην καστανοκαλλιέργεια. Ενώ, επεσήμανε ότι «το ΥΠΑΑΤ διερευνά το ενδεχόμενο αποζημίωσης των παραγωγών για την απώλεια της παραγωγής μέσω κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) το 2021».

Ο βουλευτής Μαγνησίας εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για το ενδιαφέρον του υπουργού όσο και για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί από πλευράς υπουργείου, με σκοπό την ανακούφιση και ενίσχυση των πληττόμενων καστανοπαραγωγών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το