Τοπικά

Χωρίς πόσιμο νερό ο Αλμυρός μετά τον “Ιανό” – Μείωση 30% στα τέλη ύδρευσης μέχρι να κατασκευαστεί νέος αγωγός 

Το νερό του Αλμυρού δεν είναι πόσιμο, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε σε γεωτρήσεις και αγωγούς τον Σεπτέμβριο η κακοκαιρία «Ιανός» και μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα των νέων αγωγών ύδρευσης, αποφασίστηκε μείωση 30% στα τέλη. Το πάγιο τέλος καθορίζεται στα 7 ευρώ, ενώ για καταναλώσεις έως 50 κυβικά ο καταναλωτής θα πληρώνει 0,25 ευρώ το κυβικό. Για καταναλώσεις έως 100 κυβικά το τέλος καθορίζεται στα 0,32 ευρώ και ως 150 κυβικά στα 0,46 ευρώ το κυβικό.

Ο Αλμυρός μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020 υδρευόταν από δύο γεωτρήσεις και συγκεκριμένα εδώ και 30 περίπου χρόνια από τη γεώτρηση «Μάμαλη» και από το 2008 από τη γεώτρηση «Χορταριά». Η γεώτρηση «Χορταριά» βρίσκεται κοντά στη θέση «Χολόρεμα», που καταστράφηκε από τις ζημιές στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου από το καιρικό φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ». Ο Δήμος Αλμυρού κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) και στις συνέπειες του φαινομένου συγκαταλέγεται και η ολοσχερής καταστροφή δύο διαβάσεων των αγωγών μεταφοράς νερού από τις γεωτρήσεις «Μάμαλη» και «Χορταριά» στις κεντρικές δεξαμενές που είναι τοποθετημένες στο δάσος Κουρί, διότι περνούσαν κάθετα μέσα από το ρέμα «Χολόρεμα». Μέσω αυτών τροφοδοτούνταν με νερό το πολεοδομικό συγκρότημα Αλμυρού και εξαιτίας της καταστροφής οι δύο διαβάσεις καταστράφηκαν με τελικό αποτέλεσμα τη διακοπή ύδρευσης του Αλμυρού.

Η κατασκευή νέου αγωγού κρίθηκε αναγκαία και για τον λόγο αυτό υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑ Αλμυρού προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή νέου αγωγού. Ο νέος αγωγός θα πρέπει να κατασκευαστεί από νέα όδευση, παρακάμπτοντας το ρέμα «Χολόρεμα», ώστε μελλοντικά και σε περίπτωση ύπαρξης αντίστοιχων φαινομένων να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές που θα έχουν συνέπεια την καταστροφή του δικτύου ύδρευσης και επομένως τη λειψυδρία της πόλης του Αλμυρού. Ο Δήμος δεν θα προχωρήσει απλά στην ανακατασκευή του καταστραμμένου αγωγού, αλλά στη δημιουργία ενός νέου κεντρικού αγωγού ύδρευσης.

Επειδή από την εκδήλωση του φαινομένου του «Ιανού» το πολεοδομικό συγκρότημα Αλμυρού έπαψε να υδροδοτείται από τις δύο (αυτές γεωτρήσεις του «Μάμαλη» και του «Χορταριά», η διοίκηση της ΔΕΥΑ Αλμυρού αναζήτησε και βρήκε εναλλακτικές αρδευτικές γεωτρήσεις με τις οποίες τροφοδοτείται το δίκτυο της πόλης πλην όμως το νερό που παρέχουν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο. Για τον λόγο αυτό, επειδή το νερό που παρέχει η ΔΕΥΑ Αλμυρού στα νοικοκυριά δεν είναι πόσιμο ούτε επιτρέπεται να χρησιμοποιείται και στο φαγητό και έως ότου κατασκευασθεί ο νέος αγωγός και δοθεί σε χρήση το νερό των δύο βασικών γεωτρήσεων, η διοίκηση της ΔΕΥΑ Αλμυρού τροποποιεί τα τιμολόγια με τα οποία χρεώνονται τα τέλη ύδρευσης των καταναλωτών του πολεοδομικού συγκροτήματος Αλμυρού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το