Τοπικά

Χωρίς επίδομα ένας στους δύο τρίτεκνους – Περίπου 100 οικογένειες στη Μαγνησία ζουν σε συνθήκες ένδειας

Το 50% των τρίτεκνων οικογενειών που είναι εγγεγραμμένες στον τοπικό σύλλογο, δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα από την πολιτεία, ενώ περίπου 300 οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν με ένα οικογενειακό εισόδημα το οποίο φτάνει μόλις μέχρι και τα 12.000 ευρώ τον χρόνο. Την ίδια στιγμή 100 τρίτεκνες οικογένειες της Μαγνησίας βρίσκονται στην ένδεια.
Ο Σύλλογος Τριτέκνων Μαγνησίας έκοψε προχθές την πρωτοχρονιάτικη πίτα του παρουσία πολλών οικογενειών αλλά και εκπροσώπων τοπικών πολιτικών φορέων.
Η εκδήλωση είχε και ένα ιδιαίτερο χρώμα, καθώς απονεμήθηκαν βραβεία στους φοιτητές που εισήχθησαν φέτος στο πρώτο έτος Τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας. Στους τρεις πρώτους δόθηκαν χρηματικά βραβεία, ενώ στους υπόλοιπους μοιράστηκαν τσάντες και στικάκια.


Σε μια πολύ όμορφη, ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα οι τρίτεκνοι γιόρτασαν ξεφεύγοντας λίγο από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Άλλωστε ο αγώνας που δίνουν καθημερινά, είναι πολύ μεγάλος. Έχοντας την έγνοια να αναθρέψουν τρία παιδιά οι γονείς, προσπαθούν νυχθημερόν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα. Και σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω και της οικονομικής κρίσης, αυτό δεν είναι εφικτό.
Η Ελλάδα κινδυνεύει με δημογραφική γήρανση αλλά η πολιτεία δεν πράττει τα δέοντα για να στηρίξει τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Να δώσει ηθικό και κίνητρα σε οικογένειες που συμβάλλουν στη μη δημογραφική παρακμή της χώρας.

Η πρόεδρος του συλλόγου τριτέκνων Μαγνησίας κ. Σούλα Βακουφτσή επισήμανε για τον αριθμό εγγεγραμμένων οικογενειών στον σύλλογο πως «συνολικά στον σύλλογο τριτέκνων Μαγνησίας οι εγγεγραμμένες οικογένειες ανέρχονται στις 1.809. Βέβαια ανέρχονται σε διπλάσιες και παραπάνω, καθώς δεν είναι όλοι εγγεγραμμένοι. Παλιότερα υπήρχε μια αυξητική τάση στις τρίτεκνες οικογένειες που δυστυχώς λόγω της κρίσης ανακόπηκε. Η πολιτεία τα τελευταία χρόνια δεν είναι αρωγός στις τρίτεκνες οικογένειες. Και για εμάς δεν είναι μόνο τα επιδόματα, δηλαδή τα οικονομικά ζητήματα, αλλά και τα θεσμικά θέματα. Υπάρχουν προσκόμματα στις μετεγγραφές των τρίτεκνων φοιτητών, στους μόνιμους διορισμούς, όπως σε αυτούς που ετοιμάζει το υπουργείο παιδείας, στην ένταξη των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς και σε άλλα ζητήματα».
Το δυσάρεστο είναι πως εδώ και περίπου ένα χρόνο κόπηκε το επίδομα που λάμβαναν πολλές τρίτεκνες οικογένειες, καθώς τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα πολλοί να αποκλειστούν.

«Δυστυχώς από τις 1.809 οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες στον σύλλογο τριτέκνων, το 50% δεν λαμβάνει κάποιο επίδομα λόγω του μνημονικού νόμου. Πρόκειται για οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 33.000 ευρώ, αλλά εκεί περιλαμβάνονται διάφορα τεκμαρτά στοιχεία. Ωστόσο το ζήτημα είναι και ηθικό και οικονομικό. Αυτές οι οικογένειες που αποκλείστηκαν, έχουν υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουν για τα παιδιά, πρέπει να είναι συνεπείς με τους φόρους και τις άλλες υποχρεώσεις και για να ανταποκριθούν σε όλα τα ανοικτά μέτωπα. Ανεξαρτήτως εισοδήματος όλες οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες θα πρέπει να λαμβάνουν το επίδομα. Παράλληλα από τις 1.809 οικογένειες υπάρχουν 284 οικογένειες που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, καθώς διαθέτουμε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 12.000 ευρώ. Από αυτές τις 284 οικογένειες οι 100 ζουν στην ένδεια και προσπαθούν να βοηθηθούν μέσα λαμβάνοντας φαγητό από τα Σπίτια Γαλήνης, ενώ και ο σύλλογός μας όσο μπορεί προσπαθεί να συνδράμει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το