Τοπικά

Αποδίδει καρπούς η συνεργασία της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ. με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων

Συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει αναπτύξει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείου Σποράδων στο πλαίσιο της δημιουργίας προοπτικών για διάφορες παραγωγικές δράσεις, όπως στην καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του ελαιοτριβείου για την παραγωγή βιολογικού λαδιού.
Η συνεργασία έγκειται σε ένα τριετές πρόγραμμα για τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία δυνατοτήτων στους παραγωγούς για να ενταχθούν και σε πιο καινοτόμες δράσεις. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και υλοποιείται μέσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης ανέφερε πως «η Γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα παρέχει την πολύτιμη τεχνογνωσία του για την ανάληψη διαφόρων δράσεων. Μία από αυτές είναι και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Να σημειώσουμε πως στην περιοχή μας λόγω της ξηρικότητας του εδάφους υπάρχουν και άλλες προοπτικές για την καλλιέργεια αυτών των φυτών. Άλλωστε το Πήλιο φημίζεται για τα αρωματικά του φυτά. Το άλλο κομμάτι της συνεργασίας είναι ο εκσυγχρονισμός των ελαιοτριβείων και άλλων υποδομών, όπως το τυποποιητήριο. Μέσα από μια προσπάθεια που καταβάλλουμε φαίνεται πως το πρόγραμμα αυτό θα μας βοηθήσει για να αλλάξουμε την εικόνα του συνεταιρισμού».

Ο κ. Διανελλάκης αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Κράτος. Ειδικότερα τόνισε πως στον συνεταιρισμό εργάζονται 50 άτομα εκ των οποίων οι 30 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι εποχικοί. θα πρέπει να βρεθεί ένα πρόγραμμα, ώστε ο ΟΑΕΔ να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Θέσαμε το ζήτημα στην υφυπουργό Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία μας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει, όσο μπορεί, για να βρεθεί μια λύση. Αν βρεθεί μια τέτοια λύση, θα είναι μια μεγάλη «ανάσα» για τον συνεταιρισμό. Άλλωστε, καθώς τα χρόνια περνούν, η συνεταιριστική οργάνωση θα χρειαστεί και ανανέωση σε προσωπικό, δεδομένου ότι αρκετοί εργαζόμενοι προσφέρουν πολλά χρόνια.
Στο μεταξύ ο συνεταιρισμός θα επιχειρήσει να δώσει έμφαση ακόμη περισσότερο στα βιολογικά προϊόντα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό και εδώ και λίγο καιρό πραγματοποιούνται εξαγωγές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το