Τοπικά

450 άτομα καθημερινά στο Κέντρο Υγείας Βόλου για εξέταση και συνταγογράφηση

Στους 450 ανέρχονται οι πολίτες που καθημερινά μεταβαίνουν στο Κέντρο Υγείας Βόλου, πρώην ΠΕΔΥ, για να κάνουν εξετάσεις αλλά και συνταγογράφηση. Η προσέλευση είναι υψηλή και αυτό που ζητείται, είναι να υπάρξει μια αύξηση του δυναμικού των γιατρών.
Αυτή τη στιγμή οι γιατροί ανέρχονται στους 25 και η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας για να επανδρώσει τα κέντρα υγείας με προσωπικό οδεύει προς αποτυχία, καθώς οι θέσεις που έδωσε με την τελευταία προκήρυξη, είναι πολύ λίγες.
Πλέον η ομοσπονδία των γιατρών στα κέντρα υγείας ετοιμάζεται για νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να υπάρξει άμεση επίλυση του ζητήματος.

«Μέχρι και το 2014 εργάζονταν στο πρώην ΠΕΔΥ παλιό ΙΚΑ, 84 γιατροί. Μετά με τις αλλαγές που υπήρξαν, απέμειναν 25» τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βόλου, πρώην ΠΕΔΥ, κ. Γιώργος Μπακούλας και πρόσθεσε πως «βγήκε προκήρυξη από το υπουργείο Υγείας για προσλήψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εμείς ζητήσαμε 21 μόνιμους γιατρούς σε διάφορες ειδικότητες που είτε δεν υπάρχουν είτε έχουμε λίγους γιατρούς και θέλουμε περισσότερους, όπως παθολόγοι, παιδίατροι, γενικοί γιατροί, ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, νευρολόγοι, οφθαλμίατροι και καρδιολόγοι. Τελικά το υπουργείο Υγείας ενέκρινε για το Κέντρο Υγείας Βόλου μόνο έναν γιατρό στην ειδικότητα του καρδιολόγου. Ασφαλώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι και γι’ αυτό ζητάμε να υπάρξουν νέες αλλαγές για να έρθουν περισσότεροι. Με την ιδιότητά μου και ως γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας θα έχουμε συνάντηση μετά τις γιορτές με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική λύση στο ζήτημα. Το υπουργείο Υγείας έδωσε πολύ λίγες θέσεις μόνιμων γιατρών αναλογικά με τον αριθμό των Κέντρων Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου που υπάρχουν στην 5η Υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας».

Ο κ. Μπακούλας πρόσθεσε πως «καθημερινά στο Κέντρο Υγείας Βόλου προσέρχονται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού για να κάνουν είτε εξέταση είτε συνταγογράφηση 450 άτομα και τα οποία εξυπηρετούνται από 25 γιατρούς. Γι’ αυτό και σε ορισμένες ειδικότητες η αναμονή αγγίζει τον ένα μήνα. Παράλληλα υπάρχουν και τα πολλά έκτακτα περιστατικά που δεν είναι προγραμματισμένα ραντεβού. Όταν στο πρώην ΠΕΔΥ εργάζονταν 84 γιατροί, προσέρχονταν καθημερινά γύρω στα 650 άτομα. Επομένως μέσα στην κρίση η προσέλευση είναι αυξητική δεδομένου πως τώρα οι γιατροί είναι πολύ λιγότεροι. Το Κέντρο Υγείας Βόλου είναι το αποκούμπι για εκατοντάδες συμπολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Γι’ αυτό και εμείς προσπαθούμε για την ενδυνάμωσή του η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυσή του σε ιατρικό δυναμικό».
Παράλληλα υψηλή επισκεψιμότητα έχουν και τα εργαστήρια, ακτινολογικό, κυτταρολογικό, μικροβιολογικό εξυπηρετώντας και περιστατικά εκτός Μαγνησίας
Το λοιπό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, όπως νοσηλευτές, παρασκευαστές, μαίες ανέρχονται σε 63 άτομα. Παράλληλα το Κέντρο Υγείας εκπονεί σημαντικές δράσεις πρόληψης με συνεχείς ενημερώσεις στον πληθυσμό.

Συνάντηση για επικουρικό προσωπικό

Συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ είχε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με την προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων του λοιπού επικουρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ότι τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, νομοθετική ρύθμιση που θα κινείται στη λογική της ρύθμισης που έγινε στην προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με την ειδική μοριοδότηση που έχει προβλεφθεί για το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί ήδη στα δημόσια νοσοκομεία, θα δώσει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να διεκδικήσουν με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο μια μόνιμη θέση εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθούν οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού που λήγουν στις 31/5/2019, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προκήρυξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το