Τοπικά

Χωρίς δημοτικά λεωφορεία η Σκιάθος το καλοκαίρι

Δεν θα λειτουργήσουν τα δημοτικά λεωφορεία στη γραμμή Σκιάθος-Κουκουναριές το καλοκαίρι και ο δήμαρχος επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπολίτευση και την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας.
«Στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση η Δημοτική Αρχή έχει να αντιμετωπίσει για τρίτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο το σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με το δικαίωμα εκμετάλλευσης της παραχωρούμενης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Δήμο Σκιάθου της άγονης συγκοινωνιακής γραμμής Σκιάθου – Κουκουναριών», σημειώνει η Δημοτική Αρχή.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η Δημοτική Αρχή, και με αφορμή τη λήξη των μισθωτηρίων συμβάσεων σε περίοδο που εκκινεί η τουριστική κίνηση, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) εισάγοντας γραφείο δημοτικής συγκοινωνίας, ώστε να γίνει πρόβλεψη θέσεων εποχικού προσωπικού.
Η απόφαση αυτή καταψηφίστηκε στερώντας ουσιαστικά τον Δήμο από το δικαίωμα χρήσης της γραμμής.

Στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή ζήτησε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διευκρινίσει εγγράφως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση της άγονης γραμμής, ώστε να διαχειριστεί ο Δήμος με σύννομο τρόπο την κατάσταση. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο, επιβεβαίωσε την ισχύουσα νομοθεσία. Στη συνέχεια το θέμα της διαχείρισης της συγκοινωνιακής γραμμής εισήχθη για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αποκλειστεί οριστικά το ενδεχόμενο της παράτασης των μισθώσεων σε ιδιώτες από τη στιγμή που ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία. Παρ’ όλα αυτά η πρόταση καταψηφίστηκε πάλι και έγινε δεκτή η άποψη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «Σκιάθος Ενωμένη» και «Νέοι Ορίζοντες για τη Σκιάθο», για παράταση της μίσθωσης από τον Δήμο στους ιδιώτες ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα ψηφιστεί. Στη συνέχεια ακολούθησε η απόφαση (αρ. πρωτ 3349-12/3/2020) του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η οποία ακυρώνει την απόφαση 40/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευθύνες στην Περιφέρεια
Όπως σημειώνει, σε απάντηση εγγράφου της Δημοτικής Αρχής με θέμα το δικαίωμα εκμετάλλευσης άγονης γραμμής προς το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου ενημερώνει με το από 2/4/2020 -Β/13040/732/20, έγγραφό της πως «το δικαίωμα εκτέλεσης και εκμετάλλευσης συγκοινωνιακού έργου σε μεμονωμένα νησιά παραχωρείται με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας κατ’ αρχήν, σε δημοτικές επιχειρήσεις ή Α.Ε. των ενδιαφερομένων ΟΤΑ α’ βαθμού. Σε περίπτωση που το εν θέματι έργο δεν αναληφθεί από τις επιχειρήσεις αυτές είναι δυνατή η ανάθεσή του, με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη».
Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Απριλίου 2020, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Σκιάθος ενωμένη» κατέθεσε αντιπρόταση στις 2 Απριλίου 2020, σύμφωνα με την οποία ζητεί να αποσυρθεί το θέμα διότι έχουν υποβληθεί δυο πρόσφυγες κατά της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, και πως αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα λύσει το πρόβλημα.

«Συνεχίζει σύσσωμη η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Σκιάθος Ενωμένη» να προτείνει την παράνομη παράταση συμβάσεων 33.000 ευρώ για κάθε λεωφορείο αγνοώντας τον νόμο και τις σχετικές έγγραφες υποδείξεις της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Βόρειων Σποράδων, του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Δηλώνω ευθαρσώς για μια ακόμη φορά την άρνησή μου να υπογράψω τέτοιου είδους συμβάσεις λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη μου τη σχετική απαγορευτική νομοθεσία και σεβόμενος την ισχύ της. Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει ως οφείλει να διοικεί τον τόπο με εντιμότητα, σύνεση και δικαιοσύνη. Αξίζει να αναφερθεί πως το διάστημα Σεπτέμβριος 2019 – Ιανουάριος 2020, παρά τις δαπάνες τα έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν κατά 174.353 ,00 ευρώ», δήλωσε ο δήμαρχος Σκιάθου.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το