Αθλητισμός

Την κλήρωση για τα πλέι άουτ περιμένουν στον Βόλο

Το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι και η επανέναρξη της Σούπερ Λιγκ είναι προ των πυλών. Η Λίγκα αποφάσισε την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου και απομένει η έγκριση από την πολιτεία, για να οριστικοποιηθεί η διεξαγωγή των πλέι οφ και των πλέι άουτ.
Ο Βόλος συνεχίζει την προετοιμασία του με καθημερινές ομαδικές, πλέον, προπονήσεις, με στόχο η ομάδα να βρεθεί σε όσο το δυνατόν καλύτερη αγωνιστική κατάσταση στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Οι «κυανέρυθροι» θα δώσουν επτά παιχνίδια στα πλέι άουτ, αντιμετωπίζοντας ΑΕΛ, Αστέρα Τρίπολης, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικό και Πανιώνιο. Από αυτά τα τρία θα είναι στο Πανθεσσαλικό και τα τέσσερα εκτός έδρας (οι αγώνες είναι μονοί). Όσον αφορά τη σειρά των αγώνων, αυτή θα γίνει γνωστή στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της Λίγκας, όπου θα επικυρωθεί η βαθμολογία για τις θέσεις 7-12 στην κανονική περίοδο και στη συνέχεια θα γίνει η κλήρωση των πλέι άουτ.
Όλοι οι ποδοσφαιριστές γυμνάζονται κανονικά, δεν υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών, ενώ ο παίκτης που θα χάσει την πρεμιέρα των πλέι άουτ (εφόσον συνεχιστεί το πρωτάθλημα) είναι ο Ίκερ Γκουαροτσένα. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός είχε αποβληθεί στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (με δύο κίτρινες κάρτες) και θα εκτίσει ποινή μιας αγωνιστικής.

Σχετικά με τα αγωνιστικά πρωτόκολλα υπάρχουν κάποια παραδείγματα, όπως της Μπουντεσλίγκα που έχει ήδη ξεκινήσει. Θα πρέπει να συνηθίσουμε τα γήπεδα χωρίς κόσμο για το επόμενο διάστημα, χωρίς θόρυβο, θεατές, φωνές, καθώς και να συνηθίσουμε κάποιες συμπεριφορές των παικτών, όπως η αλλαγή στους πανηγυρισμούς, όπου δεν υπάρχουν αγκαλιές.
Φυσικά η επαφή δεν αποφεύγεται στο ποδόσφαιρο που είναι ομαδικό άθλημα. Εκείνο που μπορούν να διασφαλίσουν οι ομάδες για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο να υπάρξει κάποιο κρούσμα κορωνοϊού, είναι να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Να έχουν γίνει τα τεστ, να απολυμαίνονται συχνά οι χώροι, οι μπάλες και να τηρείται, γενικά, το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα συμφωνηθεί.

Η ΓΓΑ θα δει το αγωνιστικό πρωτόκολλο, αυτό που ουσιαστικά θα καθορίσει τι θα γίνει, να κάνει τις όποιες επεμβάσεις χρειάζονται, και από εκεί και πέρα, καθώς η Πολιτεία βάζει το πλαίσιο, αν το πλαίσιο μπορούν να το ακολουθήσουν από τη Σούπερ Λιγκ, τότε θα ξεκινήσει και το πρωτάθλημα.
Η Λίγκα έχει λάβει μέριμνα, ώστε να υπάρχουν κενές ημερομηνίες σε περίπτωση που βρεθεί ένα θετικό κρούσμα, καθώς αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που τίθεται: τι θα γίνει σε περίπτωση θετικού κρούσματος. Η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ, έχει απαντήσει με ένα πολύ ισορροπημένο πρωτόκολλο, που είναι οι πέντε μέρες της ομαδικής απομόνωσης των στενών επαφών, δηλαδή της ομάδας και από εκεί και πέρα μπορεί να επιστρέψει στους αγώνες, αφού πρώτα γίνουν έλεγχοι την 3η και την 5η μέρα, διαστήματα που εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να υπάρξει στη συνέχεια και άλλος θετικός στον ιό.

Πάντως, δεν είναι λίγες οι ομάδες που εκφράζουν φοβίες για το πως θα εξελιχθεί το πρωτάθλημα, αν προκύψει κάποιο κρούσμα κορωνοϊού. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Λαμίας, Παναργιάς Παπαϊωάννου, τόνισε για το θέμα: «Για μένα η λύση που δεν έχει βρεθεί είναι τι θα γίνει αν υπάρξουν κρούσματα σε ομάδα. Λένε για απομόνωση, θα πάει μία εβδομάδα σε ξενοδοχείο. Πώς θα συντηρηθούν οι παίκτες; θα έχουν παρθεί μέτρα για τον κορωνοϊό εκεί; Μακάρι να μην χρειαστεί τίποτα τέτοιο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα διακοπεί το πρωτάθλημα».
Οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ κάνουν τεστ περίπου κάθε 10 μέρες, ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο. Είναι θετικό το γεγονός, πως δεν εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού σε καμία από τις 14 ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, που επιτρέπει στην πολιτεία να ανάψει το «πράσινο» φως για την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Οι ΠΑΕ επιθυμούν να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, προκειμένου να πληρωθούν κανονικά, σε ότι έχει να κάνει με το τηλεοπτικό συμβόλαιο, καθώς τα έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα έξοδα αυξάνονται. Η ζημιά για τις επαρχιακές ομάδες είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν δεν μπορούν να εισπράξουν χρήματα από τους χορηγούς. Κι αυτό, καθώς όλες οι εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, πόσω μάλλον να καταβάλουν τη δόση της διαφήμισης που έχουν σε μία ΠΑΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το