Τοπικά

Μειωμένη έως 80% η παραγωγή στα ροδάκινα – Μεγάλο πλήγμα για τους παραγωγούς του Kεντρικού Πηλίου

Μέχρι και 80% μειώθηκε η παραγωγή ροδάκινων στην ποικιλία των λεμονάτων και των βερίκοκων στην περιοχή του Κεντρικού Πηλίου, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς χάνουν ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές από το ελαιόλαδο βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων που ζητεί την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ για να εκτιμήσει τις ζημιές και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις. Παράλληλα έχει αποστείλει υπόμνημα και στους βουλευτές του Νομού για να ενεργοποιηθούν αντίστοιχα.

«Έχουμε ενημερωθεί από παραγωγούς που τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί στην καλλιέργεια βερίκοκων και ροδάκινων στην κατηγορία των λεμονάτων ότι η παραγωγή τους φέτος είναι πολύ μειωμένη αγγίζοντας σε σχέση με πέρυσι το 80%» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης και συμπλήρωσε πως «εδώ και δέκα περίπου χρόνια παραγωγοί από τον Άγιο Βλάσιο, τα Άνω Λεχώνια και την ευρύτερη περιοχή του Kεντρικού Πηλίου προχώρησαν στην καλλιέργεια των λεμονάτων ροδάκινων, μιας ιδιαίτερης ποικιλίας που είναι δημοφιλής στο καταναλωτικό κοινό. Και εκτός από τα ροδάκινα, πολύ καλής ποιότητας είναι και τα βερίκοκα. Οι παραγωγοί αυτοί στράφηκαν σε αυτές τις καλλιέργειες ως ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα, καθώς παράλληλα δραστηριοποιούνται και σε άλλα γεωργικά είδη. Ωστόσο φέτος με την πολύ άσχημη τιμή που δίνει το λάδι, πολλοί αγρότες είναι σε απόγνωση».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η μείωση στην παραγωγή των ροδάκινων και των βερίκοκων οφείλεται στις συνεχείς βροχές του Μαρτίου, τότε που έδενε ο καρπός τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπτυχθούν τα φρούτα. Γι’ αυτό και ζητούμε από τον ΕΛΓΑ να μεταβεί άμεσα στην περιοχή και να προχωρήσει στις απαιτούμενες εκτιμήσεις για να δοθούν και αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Επίσης έχει σταλεί από τον Συνεταιρισμό και υπόμνημα προς τους βουλευτές για να συνδράμουν στο αίτημά μας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το