Τοπικά

Χωρίς διοικήσεις μετά τις 5 Φεβρουαρίου τα Νοσοκομεία στη Λάρισα

panepistimiako-nosokomio

Τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς – έστω και προσωρινή – διοίκηση αντιμετωπίζουν πλέον τα διασυνδεόμενα Πανεπιστημιακό και Γενικό Νοσοκομεία της Λάρισας, καθώς λήγει στις 5 Φεβρουαρίου η θητεία μελών του νυν διοικητικού συμβουλίου!

Βέβαια, η πρόσφατη παύση του διοικητή Κώστα Καραμπάτσα από το υπουργείο Υγείας, δημιουργεί ορισμένες παρενέργειες, αλλά τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή έχουν διοίκηση, αφού τη θέση του κ. Καραμπάτσα στο διοικητικό συμβούλιο έχει πάρει η διευθύντρια διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Ελευθερία Μαλισιώτου, ενώ χρέη διοικητού εκτελούν οι δύο διευθυντές ιατρικών υπηρεσιών, Ιωάννης Φεζουλίδης στο ΠΓΝΛ και Απόστολος Κομνός στο «Κουτλιμπάνειο» νοσοκομείο.

Το πρόβλημα είναι ότι στις 5 Φεβρουαρίου λήγει η θητεία μελών του διοικητικού συμβουλίου, ενώ είναι σίγουρο ότι μέχρι τότε δεν θα έχουν τοποθετηθεί ο νέος διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής.

Το θέμα έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού, καθηγητής Ιωάννης Φεζουλίδης, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των εκτελούντων χρέη διοικητών των νοσοκομείων όλης της χώρας, χωρίς να λάβει απάντηση, όπως επισημαίνει ο ίδιος στην «Ε».

Καθίσταται λοιπόν απαραίτητη η έγκαιρη σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου των δύο νοσοκομείων. Και μπορεί να έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τους αιρετούς συμμετέχοντες στο Δ.Σ., δηλαδή τους εκπροσώπους του ιατρικού προσωπικού και των εργαζομένων, αλλά θα πρέπει να εκδοθεί ΦΕΚ που να επικυρώνει την εκλογή τους, να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου και να εκδοθεί επίσης ΦΕΚ με τους αντικαταστάτες των κ.κ. Καριπίδη και Αρσενόπουλου, η θητεία των οποίων λήγει στις 5 Φεβρουαρίου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Κατά την προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, κατατέθηκε από τους διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών ο προβληματισμός σχετικά με τις αρμοδιότητες αλλά και τις ευθύνες μιας προσωρινής διοίκησης, καθώς δεν έχει επεξηγηθεί ο τρόπος μιας αγαστής συνεργασίας μεταξύ αυτών των διοικήσεων, των διοικήσεων των ΥΠΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Εκείνο στο οποίο επίσης δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ίδια σύσκεψη, είναι ο ομαλός τρόπος λειτουργίας των φαρμακείων των νοσοκομείων, δόθηκε κατεύθυνση για τη στελέχωσή τους με φαρμακοποιούς, όπου αυτοί δεν υπάρχουν, καθώς και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας απορρόφησης των σχετικών πιστώσεων από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου να μην προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Το θετικό στοιχείο που προέκυψε από την προχθεσινή σύσκεψη είναι η αύξηση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για την πληρωμή των εφημεριών και των νυχτερινών –εξαιρέσιμων-υπερωριών το 2016. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αφορούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας:

– Για τις εφημερίες της φετινής χρονιάς εγκρίθηκε το ποσό των 3.958.000 ευρώ, από τα 4.200.000 που ζητήθηκαν, ενώ πέρυσι το σχετικό ποσό ανήλθε στα 3.535.119 ευρώ.

– Για τα νυχτερινά-εξαιρέσιμα-υπερωρίες εγκρίθηκαν 1.375.000 ευρώ, το σύνολο δηλαδή του ποσού που ζητήθηκε, ενώ πέρυσι το ποσό ανήλθε στα 878.013 ευρώ.

– Για τις εφημερίες του επιστημονικού προσωπικού εγκρίθηκε το ποσό των 90.000 ευρώ από τα 140.000 που ζητήθηκαν, ενώ πέρυσι το ίδιο ποσό έφτασε τα 87.800 ευρώ.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός για τις εφημερίες του 2016 είναι κατά περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ αυξημένος σε σχέση με το 2015, ενώ το όποιο έλλειμμα ενδέχεται να προκύψει, θα καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση, ώστε να μην παρουσιαστεί φέτος κανένα πρόβλημα με την πληρωμή τους.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το