Τοπικά

Χιλιάδες πιστοποιητικά για αναδρομικά συντάξεων εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Βόλου εν μέσω καραντίνας

Τα δικαστήρια είναι ανοιχτά και λειτουργούν, ενώ μόνο το Ειρηνοδικείο Βόλου έχει εκδώσει πάνω από 5.000 πιστοποιητικά για πολίτες, που διεκδικούν αναδρομικά συντάξεων. Άλλα τόσα πιστοποιητικά έχει εκδώσει το Πρωτοδικείο, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η κ. Ιωάννα Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος των δικαστικών υπαλλήλων Μαγνησίας στην ΟΔΥΕ και εκπρόσωπος της ΟΔΥΕ στην ΑΔΕΔΥ.

Η κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει: «Οι δικαστικοί υπάλληλοι λένε ότι είναι ανοιχτά. Από την άλλη 13 δικηγορικοί σύλλογοι στην Ελλάδα προσφεύγουν στο ΣτΕ και ζητούν να ανοίξουν τα δικαστήρια, εννοώντας να ανακληθεί η απόφαση για αναστολή λειτουργίας ακροατηρίων στις δικαστικές υπηρεσίες. Νομίζω ότι πρέπει να διευκρινίσουμε στους πολίτες τι σημαίνει αναστολή εργασιών στις δικαστικές υπηρεσίες. Οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν είναι μόνο διοικητικοί υπάλληλοι είναι και γραμματείς εδρών. Σε ό,τι αφορά στα διοικητικά τους καθήκοντα, αυτά δεν έχουν ανασταλεί από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα. Αντίθετα έχει αυξηθεί ο όγκος εργασίας, με δεδομένο ότι δουλεύουμε στοιβαγμένοι σε γραφεία, όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του ενάμιση μέτρου. Και επιβάλλεται στο 50% από εμάς η εργασία στο σπίτι με παλαιολιθικά μέσα, π.χ. δουλειά σε οικιακούς υπολογιστές και μεταφορά αρχείων με στικάκια ή εναλλακτικά η απουσία με χρήση κανονικής άδειας. Η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται με ραντεβού, όπου απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δυστυχώς χωρίς ακόμα τη δυνατότητα ψηφιακών μέσων. Μόνο το Ειρηνοδικείο Βόλου έχει εκδώσει αυτό το διάστημα περίπου 5.000 πιστοποιητικά σε πολίτες, που διεκδικούν αναδρομικά συντάξεων. Άλλα τόσα το Πρωτοδικείο Βόλου σε πολίτες και επιχειρήσεις, που δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τα περισσότερα κτίρια δεν διαθέτουν προσωπικό για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων, όπως αριθμός εισερχομένων, θερμομέτρηση κλπ Δικαστές, δικηγόροι, υπάλληλοι και πολίτες συνωστίζονται σε χώρους, που δεν αερίζονται, με μοναδική προστασία τη χρήση μάσκας. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το υπόλοιπο δημόσιο. Κι όμως οι δεκατρείς δικηγορικοί σύλλογοι ζητούν να ανοίξουν τα δικαστήρια. Εννοούν την εκδίκαση των ποινικών, αλλά και του συνόλου των πολιτικών υποθέσεων. Ουσιαστικά αυτό είναι το αντικείμενο εργασίας των δικηγόρων, αλλά και το πεδίο απονομής δικαιοσύνης. Και είναι σε αναστολή εδώ και τέσσερις μήνες. Αν συμπεριληφθεί και η τρίμηνη καραντίνα του Μαρτίου του 2020 κοντεύει σχεδόν ένας χρόνος για τα μεγάλα πρωτοδικεία, όπου παρά τη μείωση των δικαστικών διακοπών, δεν έχουν δικαστεί ακόμη πολλές υποθέσεις, που ματαιώθηκαν το διάστημα της πρώτης καραντίνας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος. Δεν μπορούμε όμως να μπούμε στη λογική, ότι εμείς καθόμαστε και πληρωνόμαστε.

Η ΟΔΥΕ πέρσι τέτοιο καιρό με απεργιακές κινητοποιήσεις ζητούσε τη μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών. Ζητούσε την πρόσληψη προσωπικού. Ζητούσε ασφαλή σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια. Η ΟΔΥΕ αλλά και η ΑΔΕΔΥ πέρσι τέτοιο καιρό διαδήλωνε για την εγκατάλειψη των νοσοκομείων και τη μείωση υγειονομικού προσωπικού. Να, λοιπόν, πώς φτάσαμε στο κλειστά δικαστήρια -ακροατήρια. Το εθνικό σύστημα υγείας κλονίζεται από την πορεία της πανδημίας. Και αντί να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές, αντί να αγοραστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός και να γίνουν προσλήψεις υγειονομικών, αντί να έχει εμβολιαστεί σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών, αν όχι το σύνολο αυτών, η πολιτεία επιλέγει τη λύση της αναστολής εργασιών και τα lock down, θέτοντας σε ισχύ τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η ΟΔΥΕ και η ΑΔΕΔΥ στέκονται στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών και σε κάθε κλάδο που πλήττεται. Ζητούμε από το υπουργείο, να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στην εργασία, η επαρκής υγειονομική κάλυψη και ο άμεσος εμβολιασμός όλων των εργαζομένων. Και τότε, ναι, συμφωνούμε να ανοίξουν κι άλλο τα ήδη ανοικτά δικαστήρια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το