Τοπικά

Χιλιάδες άνεργοι το 2018 στη Μαγνησία – Ο «χάρτης» της ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Ανεργία στα ύψη και μισθοί στα τάρταρα, είναι το εκρηκτικό μείγμα της οικονομίας στη Μαγνησία. Στον Νομό -και χωρίς στα στοιχεία να περιλαμβάνονται οι Σποράδες- τα στατιστικά του ΟΑΕΔ έδειξαν στο «κλείσιμο» του Δεκεμβρίου του 2018, πως 19.587 άνθρωποι, που είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό, δεν έχουν εργασία και οι γυναίκες παρουσιάζουν ποσοστά που «τσακίζουν».

Οι άνδρες που καταγράφονται ως άνεργοι, αγγίζουν ποσοστό 35,95% και οι γυναίκες ποσοστό 64,05%. Συνολικά 10.003 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ σε Βόλο και Αλμυρό, για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 9.874 είναι εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Η ανεργία αναμένεται να δείξει αύξηση δεικτών τον Ιανουάριο, καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου κατατέθηκαν προς έγκριση ακόμη 309 αιτήσεις για καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
Και ενώ οι άνεργοι μπορεί να καταγράφονται στους 19.587, το σύνολο όμως των επιδοτούμενων ανέργων για τον Δεκέμβριο ήταν 2.151 άτομα, από τα οποία 1.258 ανήκαν στις γενικές κατηγορίες και 893 στα τουριστικά επαγγέλματα. Οι άνδρες που λαμβάνουν επίδομα, καλύπτουν ποσοστό 36,43% και οι γυναίκες 63,57%.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων, που δεν αναζητούν ωστόσο εργασία, αλλά είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα, είναι 2.575 άτομα. Επίσης και σε αυτό το στατιστικό οι γυναίκες κρατούν τα «σκήπτρα» σε ποσοστό 62,80%.

Τα στοιχεία ανά Δήμο
Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις διαδέχονται το ένα το άλλο, αφήνοντας στον δρόμο οικογένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Μαγνησία είναι ότι ανεργία καταγράφεται ακόμα και στη Ζαγορά, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι κάτοικοι ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τη γεωργία. Τα στοιχεία «δείχνουν» ανέργους όλων των ηλικιών, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Είναι δύσκολο και καταβάλλονται προσπάθειες, να επανέλθουν στην αγορά εργασίας εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι επί δεκαετίες εργάζονταν, είτε σε μία επιχείρηση, είτε είχαν συνεχώς δουλειά, και στα χρόνια έντασης της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν εκτός της αγοράς εργασίας.
Αυτό, εκτός από το βαρύ οικονομικό και ψυχολογικό αντίκτυπο φέρνει αυτούς τους ανθρώπους σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους.
Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και οι πτυχιούχοι από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ προσέρχονται στον ΟΑΕΔ, ώστε να βγάλουν την κάρτα ανεργίας και έτσι να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα απασχόλησης και προκηρύξεις του Δημοσίου. Εάν κανείς υπολογίσει εκείνους, που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, για να έχουν φοροελαφρύνσεις ή δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανεβαίνει στα 22.162 άτομα. Συγκεκριμένα ο αριθμός αυτής της κατηγορίας είναι 2.575 άτομα.

Ο Βόλος καταγράφει 16. 879 εγγεγραμμένους ανέργους, που αναζητούν εργασία και 2.203 που δεν αναζητούν. Στον Αλμυρό αναζητούν εργασία 1.258 άνεργοι και 147 άτομα είναι επίσης εγγεγραμμένα, αλλά δεν αναζητούν εργασία. Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι καταγεγραμμένοι 678 άνεργοι και 96 ακόμη δεν αναζητούν εργασία. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου καταγράφει 514 ανέργους και 83 που είναι μεν εγγεγραμμένοι, αλλά δεν αναζητούν εργασία.

Στον Δήμο Ζαγοράς είναι καταγεγραμμένοι 258 άνεργοι και 46 είναι μεν εγγεγραμμένοι, αλλά δεν αναζητούν εργασία.
Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι μόνο οι άνεργοι, που ζουν από τα επιδόματα ανεργίας, αλλά και οι εργαζόμενοι, που λαμβάνουν μισθούς ισότιμους με τα επιδόματα ανεργίας. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν διαμορφωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Κάτω από 800 ευρώ καθαρά λαμβάνει ένας στους δύο εργαζομένους (50,2%), ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 600 ευρώ (37,4% το 2017 από 13,1% το 2009). Μέχρι 499 ευρώ λαμβάνει το 14,5%, μεταξύ 500-699 ευρώ το 22,9%.
Η έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελεί έναν νέο μηχανισμό λιτότητας, καθώς περιορίζει – κατά 50% – τις αμοιβές των απασχολουμένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το