Τοπικά

Υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος θα εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Βόλου σε τρεις μήνες

Ένας υπερσύγχρονος και μεγάλος μαγνητικός τομογράφος μεγέθους 3 tesla, όταν το σύνηθες μέγεθος είναι 1,5 tesla, με 32 ανεξάρτητα κανάλια ραδιοσυχνοτήτων και πολύ μεγάλες δυνατότητες θα εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Βόλου μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου, που πριν πέντε ημέρες προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, ανακοίνωσε την τεχνική περιγραφή του σημαντικού αυτού έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 900.000 ευρώ και οι πόροι εξασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων του 2017. Μάλιστα όπως τονίζεται από τη διοίκηση, «παίρνουμε ό,τι πιο σύγχρονο στην κατηγορία του, με δυνατότητες περισσότερες από αυτές που είναι απαραίτητες για Νοσοκομείο ανάλογου βεληνεκούς, συνυπολογίζοντας και την αναπτυξιακή του πορεία». Ο νέος μαγνητικός τομογράφος είναι το πλέον σύγχρονο μοντέλο, Multiva 1.5Τ, του οίκου Philips, που διαθέτει την πρωτοποριακή τεχνολογία ψηφιοποίησης του σήματος RF o-Stream technology και μηδενικής κατανάλωσης υγρού ηλίου (Zero boil off technology), το μοναδικό στην κατηγορία του το οποίο διαθέτει 32 ανεξάρτητα κανάλια ραδιοσυχνοτήτων RF και το μοναδικό σύστημα στην κατηγορία του, το οποίο διαθέτει πηνίο για εξετάσεις σώματος και καρδιολογικών εξετάσεων 32 ανεξάρτητων καναλιών, και προφέρεται στη βασική σύνθεση που προμηθεύεται το Νοσοκομείο. Το έτος πρώτης παραγωγής του είναι το 2015. Επίσης είναι o-stream technology, δηλαδή πετυχαίνει ψηφιοποίηση στον μαγνήτη και όχι στον χώρο των μηχανημάτων, με 32 κανάλια, σε σχέση με τα 16 ή 24 κανάλια, που διαθέτουν τα περισσότερα νοσοκομεία. Επίσης έχει Zero boil, δηλαδή δεν υπάρχει διαρροή σε ήλιο, όπως στα παλαιότερα μοντέλα, που διαθέτουν σχεδόν τα περισσότερα νοσοκομεία, που σημαίνει χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Περιλαμβάνει σταθμό διάγνωσης και άδεια για 5 παράλληλους χρήστες – διαγνώστες για μελλοντική επέκταση των δυνατοτήτων του.

Την Τετάρτη τα αποτελέσματα της μελέτης νοσηρότητας

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστούν στομ Βόλο τα αποτελέσματα της μελέτης που υλοποίησαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με τη θνησιμότητα και νοσηρότητα νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων. Για την εν λόγω μελέτη, που αφορά σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, κ. Ζήσης Μαμούρης, υπέγραψαν σύμβαση τομ Μάιο του 2018. Αντικείμενο της σύμβασης, ήταν η μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας νεοπλασματικών, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η μελέτη έχει ως στόχο, να δημιουργηθούν υποθέσεις, που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης με αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης σε επίπεδο κοινότητας. Στόχος είναι η αναζήτηση τυχόν αυξημένων δεικτών προτυποποιημένης ή αναλογικής θνησιμότητας ή νοσηρότητας στην ευρύτερη περιοχή συγκεκριμένων Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σύγκριση με άλλες περιοχές, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο σκοπός της έρευνας, είναι η μελέτη της τάσης και της έντασης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας του πληθυσμού των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα τη χρονική περίοδο 1999-2014.

Ομάδα υποστήριξης για γυναίκες με καρκίνο του μαστού στη Σκόπελο

Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασθενείς, ο Σύλλογος «Φάρος Σκοπέλου» δημιούργησε ομάδα υποστήριξης για γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού, που διαμένουν στο νησί. Η ομάδα θα αποτελείται από 6 έως 12 μέλη και οι συναντήσεις της θα λαμβάνουν χώρα στο γραφείο του Συλλόγου, κάθε Πέμπτη 18.00- 20.00 μ.μ. Ο αριθμός των συναντήσεων ορίζεται σε 8, σε πρώτη φάση. Στόχος της ομάδας, αποτελεί η ψυχοκοινωνική υποστήριξη γυναικών – ανεξαρτήτως ηλικίας- οι οποίες βίωσαν την εμπειρία του καρκίνου του μαστού και βρίσκονται στο στάδιο θεραπείας ή στο στάδιο επανελέγχου/αποκατάστασης. Η συμμετοχή στην ομάδα θα προάγει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών, μέσω της άμβλυνσης των ψυχολογικών επιπτώσεων του καρκίνου και της εκμάθησης τρόπων διαχείρισης των αλλαγών που έχει επιφέρει στη ζωή τους, μέσω του «μοιράσματος» των κοινών εμπειριών και των δυσκολιών των μελών αναφορικά με την ασθένεια , της ελεύθερης συναισθηματικής έκφρασης και της αμοιβαίας βοήθειας, σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και αποδοχής. Συντονίστρια της ομάδας θα είναι η κ. Καφαντάρη Μαρία, ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής- Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, εκπαιδευόμενη στην Οικογενειακή Θεραπεία, συντονίστρια του συλλόγου «Φάρος Σκοπέλου». Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής ώς τις 18/2/2019, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του «Φάρου Σκοπέλου» 24240-22341 από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το