Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν έχει γυρίσει σελίδα -Οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει

Μπορεί η Ελλάδα να συμφώνησε με τους πιστωτές για τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, να βγήκε στις αγορές και να αναβαθμίστηκαν οι προοπτικές της από την S&P, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γύρισε σελίδα. Οι δυσκολίες παραμένουν.

Τις σχετικές επισημάνσεις κάνει το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμά του, στο οποίο αναδεικνύει ως κομβικής σημασίας τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Παρά τη δημοσιονομική πρόοδο, επισημαίνει επίσης το αμερικανικό πρακτορείο, η χώρα έχει δείξει λίγα πράγματα ως προς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Την ώρα που η λιτότητα έχει αφήσει τα σημάδια της παντού στην Ελλάδα από τη μείωση του εισοδήματος και την αύξηση της φτώχειας, η χώρα έχει χαμηλές επιδόσεις ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ενδεικτικά, το πρακτορείο σημειώνει ότι Ελλάδα και πιστωτές έχουν συμφωνήσει να υλοποιηθούν 140 μεταρρυθμίσεις και επιπλέον 100 πρόσθετες δράσεις, ώστε η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 26,9 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Και συνεχίζει στο ίδιο πλαίσιο: «Οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα απειλούν να καταστήσουν εκρηκτική την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της οικονομικής κρίσης είναι δυσβάστακτο για πολίτες και επιχειρήσεις».

Στο δημοσίευμα αναγράφονται όλες οι μέχρι στιγμής μεγάλες διαρθρωτικές τομές, όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού», σχολιάζει ο Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Επίσης, το πρακτορείο Bloomberg κάνει ειδική μνεία στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, επικαλούμενο ως παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού, αλλά και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το