Τοπικά

Bitcoin: Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του κρυπτονομίσματος

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του bitcoin, του κρυπτονομίσματος με το οποίο όλο και περισσότεροι ασχολούνται πλέον, μεταξύ αυτών και Βολιώτες, αναλύουν σε συνέντευξή τους σήμερα στη «Θ», ο κ. Νίκος Κυριαζής, υποψήφιος διδάκτωρ Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο κ. Αποστόλης Χατζηδημητρίου, φοιτητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

«Είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς ότι η εισβολή των κρυπτονομισμάτων και ιδιαίτερα του bitcoin στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, έχει φέρει μια πνοή ανανέωσης και αισιοδοξίας στο υπάρχον χρηματοοικονομικό σύστημα. Το bitcoin πρεσβεύει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα αποκεντροποίησης του νομισματικού συστήματος, δηλαδή κάνει τις αγορές να μην είναι τόσο εξαρτημένες από τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας», τόνισε ο κ. Νίκος Κυριαζής.

Ο κ. Νίκος Κυριαζής, υποψήφιος διδάκτωρ Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλης Χατζηδημητρίου επισήμανε ότι «ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του bitcoin έγκειται στο ότι δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο μια «επιφανειακή» κι όχι πραγματική αξία, γι’ αυτό και θεωρείται «φούσκα», που μπορεί ανά πάσα στιγμή να «σκάσει». Επιπλέον, το bitcoin δεν «τυπώνεται» σε κάποιο εθνικό νομισματοκοπείο. Είναι διεθνές νόμισμα και επηρεάζεται πολύ από την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση και αντιπροσωπεύει μια μορφή «πλήρως ιδιωτικού χρήματος».

Ο κ. Αποστόλης Χατζηδημητρίου, φοιτητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ανέφερε ότι «η μη εξάρτησή του από κεντρική τράπεζα, του επιτρέπει να μη συνδέεται άμεσα με το μέγεθος της παροχής πίστης, άρα περισσότερα bitcoins δεν οδηγούν οπωσδήποτε σε περισσότερα κι ευκολότερα δάνεια. Η «παραγωγή» του πραγματοποιείται μέσω αλγορίθμων, δηλαδή πολύπλοκων διαδικασιών μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, τις οποίες αναλαμβάνουν ιδιώτες και όχι ο κεντρικός τραπεζίτης. Επιπλέον, ο αυτοματοποιημένος τρόπος αγοραπωλησίας, τους επιτρέπει την κατάργηση της διαμεσολάβησης των εμπορικών τραπεζών. Συνεπώς, είναι λιγότερο χρονοβόρο και κοστοβόρο να αγορασθούν ή να πωληθούν τα bitcoins».
Ο φοιτητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς πρόσθεσε ότι «είναι επίσης πολύ σημαντικό, ότι το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει, τουλάχιστον έως τώρα, τις συναλλαγές μέσω bitcoin, καθώς και η μη πρόσδεσή του σε πραγματικές αξίες (π.χ. εμπορεύματα), το καθιστά πολύ δημοφιλές σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως π.χ. η Βενεζουέλα. Με άλλα λόγια, χώρες με πολύ υψηλό χρέος μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το bitcoin για την αναθέρμανση των οικονομιών τους».
Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, όλα τα παραπάνω συνθέτουν το ομολογουμένως πολύ γοητευτικό αφήγημα του bitcoin.

Το κόστος του bitcoin
Ποιο είναι στην πραγματικότητα το κόστος μιας τέτοιας καινοτόμου και χρήσιμης εφεύρεσης; «Τα μειονεκτήματα του bitcoin εστιάζονται σε τέσσερις τομείς: Πρώτον, ο «εκδημοκρατισμός» και η φιλελευθεροποίηση του χρήματος που επιφέρει το bitcoin, αναπόφευκτα οδηγεί σε πολλές κι απότομες μεταβολές της αξίας του, δηλαδή σε πολύ υψηλή μεταβλητότητα. Επομένως, τα πιθανά υψηλά κέρδη από το bitcoin υπάρχει πιθανότητα να μετατραπούν σε μεγάλες απώλειες, αν ο κάτοχός του δεν προβεί σε σωστούς χειρισμούς. Δεύτερον, η πολύ μεγάλη αξία που αντιπροσωπεύει σήμερα κάθε bitcoin (κάθε bitcoin αξίζει περίπου δέκα χιλιάδες ευρώ), ρίχνει νερό στον μύλο παράνομων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. ξέπλυμα χρήματος, αφού επιτρέπει εύκολα αγοραπωλησίες μεγάλων ποσών αμφίβολης προέλευσης. Τούτο υποβοηθιέται από τα ψευδώνυμα, που επιτρέπεται να δηλώσει κάποιος κατά την αγοραπωλησία με bitcoins. Τρίτον, ο ισχυρά αποκεντρωμένος χαρακτήρας της αγοράς των bitcoins δεν επιτρέπει να λειτουργήσει η εκάστοτε κεντρική τράπεζα ως δανειστής έσχατης ανάγκης. Δηλαδή, αν υπάρξει κίνδυνος για ξέσπασμα κρίσης στις αγορές, οι πολλοί και διάσπαρτοι πωλητές bitcoins δεν θα μπορέσουν να συνεργαστούν, για να λάβουν αποτρεπτικά μέτρα, με το να «εγχύσουν ρευστότητα» στις αγορές. Τέταρτον, υπάρχει μόνο πολύ μικρή έως ελάχιστη πιθανότητα το bitcoin να επικρατήσει, αφανίζοντας τις υπόλοιπες μορφές χρήματος, δηλαδή το μετρητό ή το πλαστικό χρήμα. Συνεπώς, θα πρέπει να συνυπάρξει με αυτές τις πιο παραδοσιακές μορφές χρήματος», επισήμανε ο κ. Κυριαζής, για να συμπληρώσει: «Άρα, μια συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να καθιερωθεί ανάμεσα στο bitcoin και το παραδοσιακό χρήμα. Τούτο σημαίνει ότι θα μειωθούν η απλότητα και η ταχύτητα λειτουργίας του bitcoin, καθώς και ότι νέος παράγοντας αβεβαιότητας (η πορεία αυτής της συναλλαγματικής ισοτιμίας) θα εισβάλλει στην αγορά των bitcoins. Αυτό θα τα καταστήσει λιγότερο ελκυστικά στους επενδυτές».

Και ποιος είναι ο «απολογισμός»; Προς τα πού γέρνει η ζυγαριά, όσον αφορά στα υπέρ και τα κατά του bitcoin; «Προσπαθώντας να κάνουμε έναν απολογισμό και να «ζυγίσουμε» τα υπέρ και τα κατά του bitcoin, φαίνεται ότι το καινοτόμο αυτό νόμισμα θα χάσει σημαντικό μέρος από τη λάμψη και την επιτάχυνση που το συνόδεψαν, στην αρχικά ξέφρενη πορεία του. Παρόλα αυτά, αποτελεί έναν εντελώς εφικτό στόχο να καθιερωθεί ως μία σημαντική και ακλόνητη εναλλακτική μορφή επένδυσης υψηλού κινδύνου, κατάλληλη για τους λάτρεις των υψηλών αποδόσεων. Το μερίδιο αγοράς του σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα πιθανόν δεν θα φθάσει να είναι πολύ υψηλό, αλλά η απλότητά του ως μέσο διαμεσολάβησης για χρηματοδότηση, κατά πάσα πιθανότητα, θα ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης», σημείωσε ο κ. Χατζηδημητρίου, για να καταλήξει πως «τούτο δεν εγγυάται τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των διάφορων οικονομικών στρωμάτων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το