Κόσμος

BBC: Συγκλονίζει ο Ινδιάνος που κλαίει για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

O Raimundo Mura, αρχηγός της φυλής Mura που κατοικεί στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου, μιλά με δάκρυα στα μάτια στην κάμερα του BBC για τον εφιάλτη που έζησε ο ίδιος και οι άνθρωποι της φυλής του, όταν είδαν το μέρος που λάτρεψαν να τυλίγεται στις φλόγες.
«Θα δώσω το αίμα μου αν χρειαστεί», λέει. «Όλα αυτά τα χρόνια αντισταθήκαμε εδώ. Όταν δεν υπήρχε δρόμος, όταν έφτασε το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν άρχισε η εισβολή στη γη. Κάθε μέρα που περνούσε ερχόταν η αποψίλωση και η υλοτόμηση», λέει άλλο μέλος της φυλής.

«Μας συγκλονίζει πως το δάσος πεθαίνει συνεχώς. Αισθανόμαστε πως το κλίμα αλλάζει. Ο πλανήτης έχει ανάγκη το δάσος. Το χρειαζόμαστε εμείς και το χρειάζονται τα παιδιά μας», συμπληρώνει. Ο ηγέτης της φυλής δεν μπορεί να κρύψει τη θλίψη του καθώς κοιτά την καταστροφή και λέει πως όλα αυτά τα δέντρα είχαν κάποτε ζωή.
«Οι άνθρωποι θέλουν να τα καταστρέψουν κι άλλο. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να τα σώσουμε, να προστατεύσουμε την περιοχή, τη φύση, τα δέντρα και τα άγρια ζώα».

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από σήμερα το βράδυ στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη.
Στην ατζέντα βρίσκονται και οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, μια οικολογική καταστροφή που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των: Εμανουέλ Μακρόν, Ντόναλντ Τραμπ, Άνγκελα Μέρκελ, Μπόρις Τζόνσον, Τζουζέπε Κόντε, Σίνζο Άμπε και Τζάστιν Τριντό.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το