Κόσμος

BBC: Ψάχνει αν είναι αληθινές οι φωτογραφίες με τους Παλαιστινίους που παραδίδουν τα όπλα με τα εσώρουχά τους

Εικόνες κρατουμένων Παλαιστινίων σχεδόν με αδαμιαία περιβολή, που απεικονίζονται να παραδίδουν τα όπλα τους στις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την γνησιότητά τους.

Όπως αναφέρει το BBC, τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν διάφορες εικασίες σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η παράδοση των όπλων από τους Παλαιστινίους κρατουμένους.

Αρχικά, δύο βίντεο φαίνεται να απεικονίζουν την ίδια σκηνή – ένας άνδρας με τα εσώρουχά του να υπακούει στις οδηγίες αφήνοντας κάτω το όπλο του – ωστόσο, μικρές διαφορές πυροδοτούν εικασίες ότι η σκηνή αυτή μπορεί να έχει βιντεοσκοπηθεί πολλές φορές.

Το BBC Verify εξέτασε το υλικό και διαπίστωσε ότι, και στα δύο βιντεοκλίπ φαίνεται να έχουν παραδοθεί συνολικά τρία όπλα.
Παραμένουν όμως ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες όπως και την κυκλοφορία των βίντεο.

Το ίδιο άρθρο εξηγεί ότι δύο ξεχωριστά βίντεο που δείχνουν την ίδια σκηνή αλλά με μικρές αποκλίσεις κυκλοφόρησαν στα social media το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Αυτό τροφοδοτεί σενάρια ότι ο άνδρας στο βίντεο κράδαινε το όπλο ήταν σε διαφορετικό χέρι στις δύο σκηνές.
Το BBC Verify ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα αυτά τα βίντεο έχουν τραβηχτεί την ίδια στιγμή, δεν είναι ξεχωριστές λήψεις, κι ότι ο ίδιος άνθρωπος πηγαίνει πάνω – κάτω κρατώντας διαφορετικά όπλα στο πεζοδρόμιο με τα πυρομαχικά του.

Στα βίντεο, δεκάδες άλλοι άνδρες φαίνονται να στέκονται απέναντι από το δρόμο και να παρακολουθούν, επίσης με τα εσώρουχά τους, πολλούς με τα χέρια ψηλά και κρατώντας τις ταυτότητες.

Το BBC Verify διαπίστωσε ότι, οι άνδρες βρίσκονται μπροστά από ένα σχολείο του ΟΗΕ στην περιοχή Beit Lahia, βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia.

Ένα βίντεο, το οποίο γνωρίζουμε ότι γυρίστηκε πρώτο λόγω της θέσης του ήλιου, δείχνει τον άνδρα να τοποθετεί ένα όπλο στο δεξί του χέρι πάνω στο πεζοδρόμιο.

Στο επόμενο βίντεο, με τον ήλιο να δύει, ο άνδρας τοποθετεί ένα διαφορετικό όπλο στο πεζοδρόμιο από το αριστερό του χέρι.
Οι «παγωμένες εικόνες» με αυτή τη σειρά, με τη μία να δείχνει τον κρατούμενο να τοποθετεί στο πεζοδρόμιο το όπλο του και την άλλη να δείχνει τα τρία όπλα και τους γεμιστήρες στο πεζοδρόμιο.

Ωστόσο, ο άνδρας που βρίσκεται κρατούμενος υπό την απειλή όπλου και δέχεται οδηγίες για το τι θα κάνει δεν είναι σαφές εάν «παραδίδει» τα όπλα του ή απλώς τα μετακινεί.

Δεδομένου ότι ο άνδρας είναι ήδη με τα εσώρουχά του, θεωρείται απίθανο για τα ισραηλινά στρατεύματα να μην γνώριζαν για τα όπλα, υποδηλώνοντας ότι αυτό μπορεί να είναι «στημένο» κι όχι οικειοθελώς η παράδοση των όπλων.

Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν αυτό ή κάποιο από τα άλλα άτομα στο βίντεο, έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με τη Χαμάς ή την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σε ένα από τα βίντεο, το τέλος αυτού που φαίνεται να είναι ένας φακός ζουμ «DSLR» είναι ορατός για δευτερόλεπτα.
Υπήρξαν επίσης φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν παράλληλα με τα βίντεο που καταγράφηκαν από μια ελαφρώς διαφορετική οπτική γωνία.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα γεγονότα βιντεοσκοπήθηκαν ή φωτογραφήθηκαν από περισσότερα από ένα άτομα ή κάμερες.
Την περασμένη εβδομάδα, συγκινητικές εικόνες Παλαιστινίων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις με ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη μεταχείριση των κρατουμένων και τον Ερυθρό Σταυρό να λέει ότι όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες που τραβήχτηκαν τα βίντεο, αλλά ένας εκπρόσωπός τους δήλωσε στο BBC ότι τα άτομα υπό κράτηση «τυγχάνουν μεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Συχνά είναι απαραίτητο για τους υπόπτους τρομοκρατίας να παραδίδουν τα ρούχα τους έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η έρευνα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν εκρηκτικά γιλέκα ή άλλα όπλα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το