Τοπικά

Αυξήθηκαν τα καρδιολογικά περιστατικά το α’ εξάμηνο 2018 στον Βόλο

Αύξηση παρουσιάζουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 τα καρδιολογικά περιστατικά σε ηλικίες μεταξύ 40-60 ετών, ενώ δείχνουν να υποχωρούν οι τραυματισμοί από τα τροχαία σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ Βόλου. Καθημερινά από τα ασθενοφόρα πραγματοποιούνται 25 περίπου διακομιδές για έκτακτα περιστατικά είτε προς το Νοσοκομείο Βόλου είτε αν χρειαστεί και σε Νοσοκομεία άλλων περιοχών.

Επίσης στα οκτώ ανέρχονται ημερησίως τα χρόνια περιστατικά που διακομίζονται και αφορούν είτε εξιτήρια είτε μετακινήσεις σε νοσοκομεία της Λάρισας ή άλλων πόλεων για προγραμματισμένες εξετάσεις, για παθήσεις που δεν μπορούν να γίνουν στο «Αχιλλοπούλειο».
Η αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών φάνηκε και μέσα στον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, όπου δυστυχώς είχαμε αρκετούς θανάτους νέων ανθρώπων που προδόθηκαν από την καρδιά τους αλλά και από παθολογικά αίτια.
Το άγχος, η πίεση της καθημερινότητας, η εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και το κάπνισμα, η διατροφή, η απουσία άσκησης φαίνεται πως παίζουν όλο και πιο καθοριστικό ρόλο στην υγεία των ανθρώπων.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως ο Μάιος ήταν μέχρι για το πρώτο εξάμηνο ο μήνας με τις περισσότερες διακομιδές.
Πιο αναλυτικά τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν 984 διακομιδές εκ των οποίων οι 759 ήταν για έκτακτα περιστατικά και οι 225 για χρόνια. Τον Φεβρουάριο ο αριθμός των διακομιδών μειώθηκε στις 902 από τις οποίες οι 723 ήταν για έκτακτα περιστατικά και οι 179 για χρόνια. Τον Μάρτιο πάλι σημειώνεται αύξηση διακομιδών που αγγίζει τις 980 εκ των οποίων οι 769 είναι για έκτακτα περιστατικά και οι 211 για χρόνια. Στα ίδια περίπου επίπεδα βρίσκεται και ο Απρίλιος με 965 περιστατικά με τα έκτακτα περιστατικά να ανέρχονται στα 754 και τα χρόνια στα 211. Τον Μάιο παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση στις διακομιδές που φτάνουν τις 1.024 εκ των οποίων τα 812 είναι έκτακτα περιστατικά και τα 212 χρόνια, ενώ τον Ιούνιο μειώνονται στις 959 με 722 έκτακτα περιστατικά και 237 χρόνια.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει το συμπέρασμα πως καθημερινά οι διακομιδές κυμαίνονται μεταξύ 30-35, ανάλογα τον μήνα.
Είναι ένας υψηλός αριθμός που δείχνει και την αμεσότητα με την οποία προσπαθεί πάντα να λειτουργεί το ΕΚΑΒ για να εξυπηρετήσει ασθενείς και τραυματίες.

Στα έκτακτα περιστατικά περιλαμβάνονται τα καρδιολογικά, τα παθολογικά, τα ορθοπεδικά από τροχαία ατυχήματα, πτώσεις.
«Αυτό που παρατηρούμε φέτος, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είναι πως υπάρχει αύξηση στα καρδιολογικά περιστατικά, όπως τα εμφράγματα, και μάλιστα στις ηλικίες 40-60 ετών, δηλαδή και σε πιο νέους ανθρώπους, ενώ ακολουθούν τα παθολογικά περιστατικά, αναπνευστικές δυσλειτουργίες, λιποθυμίες. Επίσης φαίνεται να έχουν υποχωρήσει στην τρίτη θέση από την άποψη της συχνότητας τα ορθοπεδικά περιστατικά» τονίζει ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Βόλου κ. Κώστας Σταμνάς και προσθέτει πως «το άγχος, η κρίση έχει συμβάλλει στην αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών».
Από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίζονται και άλλα περιστατικά, όπως εμπύρετα, με γαστρεντερίτιδες, δυσκοιλιότητες, κολικούς του νεφρού.
Όσο δε για τα χρόνια περιστατικά αυτά αφορούν περιπτώσεις εξιτηρίων ή ασθενών που πρέπει να μεταβούν σε άλλες για να κάνουν εξετάσεις οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το