Τοπικά

Κτηνοτρόφοι με…POS στα ποιμνιοστάσια – Έντονες αντιδράσεις και στη Μαγνησία

Το αργότερο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2018 θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι της χώρας να δημιουργήσουν «επαγγελματικούς λογαριασμούς, στους οποίους οφείλουν να συγκεντρώνουν αποκλειστικά όλες τις εισπράξεις λιανικών συναλλαγών που πραγματοποιούν στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Στον επαγγελματικό λογαριασμό τους θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με κάρτα (POS), μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Το νέο μέτρο προκαλεί έντονες αντιδράσεις και στις τάξεις των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, που επισημαίνουν ότι «δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και είναι γελοίο».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το προαναφερόμενο μέτρο ισχύει και για χιλιάδες ακόμη επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες (λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών κ.α.) οι οποίοι αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με θέμα: «Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1445/ 27.4.2017).
Επισημαίνεται ότι με την τροποποίηση της παραπάνω απόφασης (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3965/ 12.9.2018) οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι προαναφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον Επαγγελματικό Λογαριασμό τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ώστε οι μπορούν να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες θα αντλούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το ύψος των συναλλαγών τους.

Για τη μη δήλωση Επαγγελματικού Λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο που φτάνει μέχρι και 1.000 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται και για όσους δεν έχουν εγκαταστήσει POS.
Όπως προαναφέρθηκε ήδη καταγράφονται πανελλαδικά αντιδράσεις, αλλά και στις τάξεις του κτηνοτροφικού κόσμου της Μαγνησίας για την εφαρμογή του μέτρου, καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη τόνισε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «γελοία εγκύκλιο. Το συγκεκριμένο μέτρο αποκλείεται να εφαρμοστεί. Και πως άλλωστε να γίνει αυτό όταν υπάρχουν ηλικιωμένοι συνάδελφοι που μένουν μόνιμα σε ποιμνιοστάσια, χωρίς καμία πρόσβαση ακόμη και σε ηλεκτρικό ρεύμα. Εμείς πουλάμε γάλα και κρέας και είναι συγκεκριμένα τα τιμολόγια που καταθέτουμε στην Εφορία, χωρίς να κρύβουμε κάτι. Δεν πουλάμε ρύζια, μακαρόνια και παπούτσια ως σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις για να έχουμε POS. Απορώ ποιοι σκέφτηκαν να εφαρμόσουν αυτό το μέτρο, το οποίο θα μείνει στα χαρτιά» συμπλήρωσε.
Η ίδια, επισήμανε ότι «αυτή την περίοδο το «καυτό» θέμα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους, είναι ο νέος χάρτης της εξισωτικής αποζημίωσης, που περιλαμβάνει πολλές και κατάφωρες αδικίες. Ας δώσουν λύση στα πραγματικά προβλήματα των κτηνοτρόφων» επισήμανε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το