Τοπικά

Αυξήθηκαν οι απάτες μέσω του διαδικτύου – Στόχος η ευαισθητοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ομιλία με θέμα «Ασφάλεια στη διαδικτυακή πλοήγηση και ασφάλεια στην οδήγηση» με ομιλητές τους κ.κ. Γ. Σκόνδρα, αρχιφύλακα Ελληνικής Αστυνομίας, και Δ. Μανδαλώζη, συγκοινωνιολόγο, διευθυντή της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Άγιος Ιωσήφ Βόλου. Για έξαρση στα φαινόμενα διαδικτυακών απατών έκανε λόγο ο πρώτος και στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα οδικής ασφάλειας ο δεύτερος.

Ο κ. Γεώργιος Σκόνδρας, αρχιφύλακας στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, μίλησε για τον εθισμό στο διαδίκτυο και την ορθολογιστική χρήση του διαδικτύου.
«Πριν από 4 χρόνια περίπου ήταν πολύ πιο έντονα τα φαινόμενα, διότι υπήρχε και ελλιπής ενημέρωση μαθητών και γονέων. Αρχίσαμε μία προσπάθεια εδώ και 3-4 χρόνια και κάθε χρόνο σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Νομού Μαγνησίας, αλλά και σε ενδιαφερόμενους φορείς γίνονται τέτοιου τύπου ομιλίες, από τις οποίες βγαίνουν πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά στα κρούσματα, που είναι λιγότερα» σημείωσε ο αρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου.
Ο ίδιος τόνισε πως «αύξηση έχουμε ανάλογα με τις τάσεις της εποχής. Για παράδειγμα σήμερα έχουμε μία αύξηση στις απάτες μέσω διαδικτύου από αγορές, πωλήσεις, πιστωτικές κάρτες, αριθμούς λογαριασμών κ.ά.».

Ο κ. Γ. Σκόνδρας ανέφερε ενδεικτικά ότι ο χρήστης πρέπει να προσέχει τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο, να είναι ασφαλής. «Η ασφαλής σύνδεση φαίνεται στην οθόνη του υπολογιστή πάνω αριστερά από ένα πράσινο λουκέτο ότι όντως η σελίδα έχει περάσει κάποια διαδικασία για να πάρει την έγκριση. Επίσης πρέπει κάποιος να προσέχει να υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας στο τέλος της σελίδας και να μπαίνει στη διαδικασία να επικοινωνεί, διότι υπάρχουν και σελίδες- κλώνοι. Σε αγνώστους, αλλά κάποιες φορές και σε γνωστούς, διότι το προφίλ μπορεί να αντιγραφεί, να μη στέλνουμε φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία ή να μην ανοίγουμε πράγματα που δεν είμαστε σίγουροι ποιοι τα έχουν στείλει».
Ο αρχιφύλακας επισήμανε πως αν εφαρμοστεί αυτός ο γενικός κανόνας σε συνδυασμό με την προστασία από ένα αντιβιοτικό πρόγραμμα ικανό και όχι από ένα δωρεάν πρόγραμμα, τότε ο χρήστης είναι καλυμμένος για την καθημερινή χρήση στο διαδίκτυο.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μανδαλώζης, διευθυντής λειτουργίας και συντήρησης στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, μίλησε γενικά για την οδική ασφάλεια είτε πρόκειται για την πόλη είτε για τους αυτοκινητόδρομους.
«Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον κόσμο σε βασικά θέματα οδικής ασφάλειας, να φοράει τη ζώνη ασφαλείας, το κράνος κ.λπ. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να μην έχουμε κανέναν νεκρό στην άσφαλτο» ανέφερε ο κ. Δ. Μανδαλώζης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το