Πολιτισμός

Πλημμύρισε από κόσμο η Παλαιά Ηλεκτρική για την παράσταση του 8ου Γυμνασίου Βόλου «Υπάρχει και φιλότιμο»

Μια ομάδα που ανανεώνεται συνεχώς, ένα πρόγραμμα που πρωτοπορεί και συγκινεί, μια πρωτοβουλία που παράγει πολιτισμό και αλληλεγγύη. Εδώ και 17 χρόνια τα «Μουσικοθεατρικά Εναλλακτικά» του 8ου Γυμνασίου Βόλου με τις πετυχημένες παραστάσεις τους και την ενεργοποίηση δεκάδων μαθητών διδάσκουν πολιτισμό, αγάπη, δημιουργία.
Χθες η Παλαιά Ηλεκτρική πλημμύρισε από κόσμο, όπου πραγματοποιήθηκε η παράσταση του περίφημου έργου «Υπάρχει και φιλότιμο» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρ. Γιαννακόπουλου. Γονείς, καθηγητές και άλλοι συμπολίτες έδωσαν το «παρών» απολαμβάνοντας ακόμη μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση που με πολύ μεράκι και ζήλο ετοίμασαν οι 80 μαθητές του σχολείου με την καθοδήγηση της καθηγήτριά τους και υπεύθυνης της ομάδας κ. Κατερίνα Παπαθανασίου.
Η ίδια είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν 17 χρόνια και συνεχίζει να δημιουργεί και να πρωτοπορεί.

«Εδώ και 17 χρόνια υλοποιούμε στο σχολείο πολιτιστικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο δημιουργήθηκε η ομάδα «Μουσικοθεατρικά Εναλλακτικά και Φίλοι», καθώς μέσα στους 80 κάθε χρόνο συμμετέχοντες βρίσκονται και μαθητές που αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο και συνεχίζουν στο Λύκειο ή στο Πανεπιστήμιο. Η ομάδα μας πραγματοποιεί παραστάσεις ανά δύο χρόνια που προετοιμάζονται με πολλή προσπάθεια και ζήλο. Για φέτος ανεβάζουμε το έργο «υπάρχει και φιλότιμο» που πιστεύουμε ότι περιλαμβάνει πολλά επίκαιρα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα» επισήμανε η μαθηματικός και σοπράνο κ. Παπαθανασίου, η οποία αναφέρθηκε σε έναν ακόμη στόχο των παραστάσεων, αυτόν της αλληλεγγύης, καθώς τα έσοδα από τις δύο παραστάσεις θα ενισχύσουν το πολύ σημαντικό έργο της Φλόγας.
Με ατέλειωτες ώρες προβών και προετοιμασίας, εκτός σχολικού ωραρίου, οι 80 και πλέον μαθητές ενθουσίασαν χθες το κοινό αποσπώντας το θερμό τους χειροκρότημα.

Δημιουργία και χαρά
Μεταξύ των μαθητών είναι και έφηβοι που φοιτούν στο Λύκειο, αλλά είναι τόσο πολύ έντονη η σύνδεσή τους με την ομάδα των «Μουσικοθεατρικών Εναλλακτικών», ώστε θέλουν να είναι ακόμη μέλη τους.
Η μαθήτρια Χρύσα Σκρίμπα τόνισε πως «μέσω των μουσικοθεατρικών εναλλακτικών έχω καταφέρει να δημιουργήσω μια όμορφη σχέση με τον χώρο της τέχνης, ειδικότερα του θεάτρου και της μουσικής. Η τέχνη είναι ζωή και το θέατρο δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες της συνεργασίας και να μάθουν ο ένας τον χαρακτήρα του άλλου».
Από την πλευρά της η μαθήτρια Μαριλέττα Βούλγαρη αναφερόμενη στο έργο είπε πως «μεταδίδει κυρίως πολιτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις που είναι διαχρονικές. Απλώς στο πέρασμα του χρόνου, μόνο τα ονόματα αλλάζουν, αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται, μέσα από το πελατειακό σύστημα και τη σχέση ψηφοφόρων και πολιτικών».
Η μαθήτρια Ευτυχία Κυριακοπούλου σημείωσε πως «είμαστε μια ενωμένη ομάδα. Μέσα από την παράσταση, εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και δημιουργούμε, γιατί το θέατρο είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να σε κάνει χαρούμενο».
Αύριο στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά η θεατρική παράσταση «Υπάρχει και φιλότιμο» στον χώρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής από την ομάδα του 8ου Γυμνασίου Βόλου.

Συντελεστές παράστασης
Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση χορωδίας, επιλογή τραγουδιών: Κατερίνα Παπαθανασίου, διασκευή – σκηνοθεσία και θεατρική διδασκαλία: Κατερίνα Παπαθανασίου, Μαρία Αλπάκη, συνοδεία στο πιάνο: Ελένη Ζωγράφου, σκηνικά (κατασκευή): Νάσια Μιχαήλ, φωτογραφία ο μαθητής: Νάσης Πρόδρομος.
Χορωδία (65 ατόμων): Αράπη Καλλιόπη, Αυγέρου Μαρία, Βαλαμουτοπούλου Ματίνα, Βενέτη Εβελίνα, Βεργώνη Στεφανία, Δεληστράτη Δέλια, Δοδόλια Όλγα, Ζαγκούρη Κατερίνα, Καλαμπάκα Βασιλική, Καλογήρου Δήμητρα, Καπετανιά Ελένη, Κουτσερή Μαρία, Μαλλιαρού Κατερίνα, Μαλογιάννης Μάριος, Μάρου Νάνσυ, Μπαλωτή Σταυρούλα, Μπέη Δήμητρα, Μπουγά Ελευθερία, Μπρόσκα Μαρινέλλα, Ρετζέπι Κώστας, Σβερώνη Μαρία, Σιέχου Αγγελική, Συμιακάκη Δέσποινα, Ταχτατζή Κωνσταντίνα, Τελχά Μαρία, Αναγνωστάκη Δήμητρα, Βασιλάρα Γαβριέλα, Βασιλού Φενίνα, Ηλιοπούλου Χριστίνα, Βέργου Μιχαέλα, Βέργου Φένια, Βούλγαρη Αναστασία, Βούλγαρη Άννα, Βούλγαρη Μαρία, Καραβασίλη Αναστασία, Κορδούλη Χρύσα, Κορομπίλια Αθανασία, Καραγιάννη Νικολέτα, Κοντονίκας Δημήτρης, Κυριακοπούλου Ευτυχία, Μαμουρέλη Δέσποινα, Ντελοπούλου Λυδία, Πετσιμέρη Δέσποινα, Τριανταφυλλιά Σκοπελίτη Δανάη, Τζιναλάι Τζορτζίνα, Κουτσίκου Ιωάννα, Παπαθεοδώρου Νικολέτα, Πολυμέρου Ανδριάννα, Σπυρέλη Μαρία, Τσιβρένη Νάσια, Χριστοδούλου Ελένη, Αγγελή Γεωργία, Βούλγαρη Μαριλέτα, Ζαχαριά Ηρώ, Καπνιά Νάσια, Καραγιάννη Ελένη, Σκρίμπα Χρύσα, Σταυρακούδης Χρήστος, Καραπέτσα Μαρία, Κοττά Σταυρούλα, Σταματίου Βασιλική, Σαρακατσάνου Ειρήνη.
Σολίστ: Μαμουρέλη Δέσποινα, Βούλγαρη Μαριλέτα, Σκρίμπα Χρύσα, Καραπέτσα Μαρία, Κοττά Σταυρούλα, Σαρακατσάνου Ειρήνη.
Ηθοποιοί: Πρώτος υπουργός: Προμυριώτης Θέμις, Μίλτος Βασίλης, Κελεπούρης Θωμάς, σύζυγος πρώτου υπουργού: Βούλγαρη Μαριλέτα, κόρη πρώτου υπουργού: Τσιβρένη Χρύσα, προσωπικό πρώτου υπουργού: Σύμβουλος: Σταθούρος Αρίωνας, οργανωτικός γραμματέας: Αγγελής Σταμάτης, γραμματέας: Σκοπελίτη Δανάη, σοφέρ: Βογιατζιδόπουλος Γιώργος, δεύτερος υπουργός: Τρουπάκης Εφραίμ, σύζυγος δεύτερου υπουργού: Παπαθεοδώρου Νικολέτα, χωρικοί: Μαρούγκας Νίκος, Τσιαντάρας Στάθης, Σκρίμπα Χρύσα, Κυριακοπούλου Ευτυχία, Πολυμέρου Ανδριάνα, Χριστοδούλου Ελένη, ζευγάρι: Καπνιά Νάσια, Σταματίου Γιάννης, τσιγγάνες: Κορδούλη Χρύσα, Κουτσίκου Ιωάννα, Ιταλίδα: Καραγιάννη Νικολέτα, Ζήκος: Μίλτος Βασίλης, εφημεριδοπώλης: Καραγιώργος Σπύρος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το