Τοπικά

Αυξήθηκαν κατά 60% μέσα στην οκταετία οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

Στους 16.000 ανέρχονται οι προπτυχιακοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όταν το 2010 άγγιζαν τους 10.000, δηλαδή αύξηση 60% μέσα σε μια οκταετία. Μάλιστα με την επικείμενη συνένωση του Πανεπιστημίου με τα δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ο αριθμός των φοιτητών θα αγγίξει τους 32.000.
Σε ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο που διαθέτει χιλιάδες φοιτητές και 18 Τμήματα έχει εξελιχθεί πλέον το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα.
Όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης, «για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά οι προπτυχιακοί φοιτητές ανέρχονται στους 16.000, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές στους 3.000, οι υποψήφιοι διδάκτορες 1.430, τα μέλη ΔΕΠ στα 441 , τα μέλη ΕΔΙΠ στα 75 και τα μέλη ΕΤΕΠ στα 56. Έχουμε πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από κάθε άλλη χρονιά. Το 2010 είχαμε 10.000 προπτυχιακούς φοιτητές και πλέον βρισκόμαστε στους 16.000, ενώ με τη συνένωση με τα δύο ΤΕΙ θεωρητικά ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών θα διπλασιαστεί και θα γίνουμε ένα ισχυρό μεγάλο Πανεπιστήμιο. Άλλωστε ήδη αυτή την περίοδο αναμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη συνένωση».

Στο μεταξύ αυξημένο ήταν και φέτος το ενδιαφέρον των αποφοίτων για να φοιτήσουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. «Το ενδιαφέρον ήταν και φέτος αμείωτο και όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών κάλυψαν τον αριθμό φοιτητών που μπορούσαν να δεχτούν» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε πως «ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο ένα 30% των μεταπτυχιακών φοιτητών δεν πληρώνει δίδακτρα βάσει οικονομικών κριτηρίων. Και είναι μια σημαντική «ανάσα» για τους μεταπτυχιακούς. Επίσης με βάση τους προϋπολογισμούς θεωρούμε ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις παρά αυτή την απώλεια διδάκτρων. Το μέσο κόστος διδάκτρων για το κάθε μεταπτυχιακό είναι 2.500-3.000 ευρώ. Ήδη υλοποιούνται 53 μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ έχουμε αποστείλει αιτήματα στο υπουργείο για έγκριση για ακόμη δύο μεταπτυχιακά προγράμματα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτή την περίοδο είμαστε σε διαδικασία βελτίωσης όλων των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία σχετίζονται με τη διασφάλιση της ποιότητας του ιδρύματος. Η διαδικασία αυτή γίνεται από την ΑΔΙΠ και προσπαθούμε μέχρι τέλος της χρονιάς όλα τα τμήματα να έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες που σχετίζονται με την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους. Σε προγενέστερα χρόνια διασφαλίσαμε την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, ενώ τώρα στοχεύουμε στην πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών. Να διασφαλιστεί δηλαδή ότι οι ακαδημαϊκοί τίτλοι που παρέχουμε, είναι σωστοί. Αυτή η διαδικασία διεξάγεται από ένα διεθνές σώμα με ενέργειες που ακολουθεί η ΑΔΙΠ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το