Τοπικά

Αυξήθηκαν 30% οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας – Μεγάλο ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο

Η μεγάλη αύξηση των υποψήφιων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της Μαγνησίας που ενδιαφέρονται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια, είναι το κύριο στοιχείο της φετινής διαδικασίας και η σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με πέρυσι.
Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν πως το 40-50% των τελειόφοιτων των ΕΠΑΛ θέλει να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ για πανελλαδικές εξετάσεις διαγωνίζονται σε τέσσερα μαθήματα εκ των οποίων τα δύο είναι η έκθεση και τα μαθηματικά και τα άλλα δυο μαθήματα ειδικότητας.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ανακοίνωσε τα στοιχεία με τους υποψήφιους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Συνολικά οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 1.943, ενώ πέρυσι άγγιζαν τους 1.900. Υπάρχει συνεπώς μια αύξηση κατά 43 άτομα.

Η στροφή στα ΕΠΑΛ
Τα επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία σχετίζονται με τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, που, ενώ πέρυσι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 350 άτομα για να δώσουν εξετάσεις, φέτος αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στους 500, που σε ποσοστό μεταφράζεται κοντά στο 30%. Γι’ αυτό και, ενώ πέρυσι οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ ήταν 1.532, φέτος μειώθηκαν στους 1.442.
Πώς ερμηνεύεται, όμως η αύξηση των υποψήφιων από τα ΕΠΑΛ; Από το 2017 επιτράπηκε η εισαγωγή υποψήφιων από τα ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια, καθώς μέχρι και το 2016 προσφερόταν μόνο η δυνατότητα για εισαγωγή στα τότε ΤΕΙ. Από το 2018 αυξήθηκε το ποσοστό εισακτέων από τα ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια και από το 1% που ίσχυε τότε, πήγε στο 10%, ενώ το 5% υπάρχει για ορισμένες σχολές, όπως Ιατρική. Έτσι δόθηκαν πολλές θέσεις στα ΑΕΙ για τους διαγωνιζόμενους από τα ΕΠΑΛ και είχαμε και επιτυχίες στην Ιατρική. Αυτή η εξέλιξη ενθάρρυνε αριστούχους μαθητές από τα ΓΕΛ να εγγραφούν στη Β’ Τάξη των ΕΠΑΛ και να δώσουν από εκεί πανελλαδικές προσδοκώντας σε καλά αποτελέσματα.
Παράλληλα άνοιξε την όρεξη και στους μαθητές των ΕΠΑΛ που ενώ αρχικά σκέφτονταν να μάθουν μόνο μια τέχνη, μετά είδαν την ευκαιρία να μπουν σε μια πανεπιστημιακή σχολή.

Εκτινάχθηκε ο ανταγωνισμός
Όμως η στροφή πολύ καλών μαθητών από τα ΓΕΛ προς τα ΕΠΑΛ, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας στις σχολές που επιθυμούσαν, αύξησε τον ανταγωνισμό, υπερδιπλασίασε τους αριστούχους και ουσιαστικά οδήγησε και στην αύξηση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές, όπως στην ιατρική.
Για παράδειγμα η βάση εισαγωγής για την Ιατρική Λάρισας μέσα από τις εξετάσεις των ΕΠΑΛ ήταν το 2018 στα 17.740 μόρια και το 2019 αυξήθηκαν στα 18.700 μόρια.
Στην Ιατρική Αθήνας ήταν τα 18.775 μόρια για το 2018 και τα 19.010 μόρια για το 2019.
Επίσης το 2019 είχαμε πανελλαδικά 24 υποψήφιους από τον τομέα υγείας των ΕΠΑΛ που έγραψαν βαθμούς μεταξύ 19.000-20.000 μόρια και το 2020 ο αριθμός των αριστούχων εκτινάχτηκε στους 115.
Ακόμη στον τομέα υγείας πρόνοιας και ευεξίας είχαμε πέρυσι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης μεταξύ των υποψήφιων των ΕΠΑΛ, καθώς διαγωνίστηκαν 4.496 άτομα, ενώ πρόπερσι ήταν 3.860.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι ενώ η βάση εισαγωγής στην ιατρική Αλεξανδρούπολης για τους υποψήφιους των ΓΕΛ ήταν στα 17.400 μόρια, η βάση για την ίδια σχολή μέσα από τις εξετάσεις των ΕΠΑΛ ήταν στα 19.250 μόρια.
Βέβαια, όσοι εξετάζονται από τα ΕΠΑΛ για τις πανελλαδικές, δεν έχουν ως στόχο να περάσουν όλοι… στην Ιατρική. Ο νόμος ανοίγει τους ορίζοντες πολλών νέων που σε άλλα χρόνια θα επικεντρώνονταν μόνο στην τεχνική τους κατάρτιση.
Βέβαια εδώ προκύπτει το ερώτημα, κατά πόσο οι υποψήφιοι εισάγονται από τα ΕΠΑΛ, καταφέρνουν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα μαθήματα λόγω μη απαιτούμενου γνωστικού υπόβαθρου.

Διπλό το όφελος
Ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Βελεστίνου κ. Βάιος Λιαπόπουλος ανέφερε πως «είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, καθώς δόθηκε στους τελειόφοιτους των ΕΠΑΛ, η δυνατότητα να εισάγονται στα ΑΕΙ. Να σημειώσουμε πως οι υποψήφιοι μέχρι και πριν λίγα χρόνια μπορούσαν να εισέλθουν μόνο στα ΤΕΙ και με ποσοστό 20% των θέσεων επί του συνόλου των εισακτέων τώρα αυτό άλλαξε και υπάρχει η εισαγωγή για τα ΑΕΙ. Ακόμη δεν έχει δοθεί η δυνατότητα για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, όπως Ευελπίδων και Ικάρων. Οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ μπορούν να κατοχυρώσουν το πτυχίο που θα λάβουν από το σχολείο και στη συνέχεια μπορούν να προσπαθήσουν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάνουν μια συνειδητή επιλογή στην ηλικία των 15 ετών ερχόμενοι στα ΕΠΑΛ και μπορούν με το πτυχίο της ειδικότητάς τους να βγουν στην αγορά ως μεσαία στελέχη της παραγωγής. Και υπάρχουν ειδικότητες που εμφανίζουν μια πολύ γρήγορη απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, όμως μπορούν να εισαχθούν με εξετάσεις σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα και να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους».
Από την πλευρά της η διευθύντρια του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου κ. Αγάπη Κουτσοκώσα ανέφερε πως «οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές ανέρχονται στους 90 και μάλιστα δεν είναι μόνο οι τελειόφοιτοι αυτοί που ενδιαφέρονται, αλλά και αρκετοί απόφοιτοι. Υπάρχουν απόφοιτοι που έχουν ήδη πτυχίο, αλλά θέλουν να στραφούν σε μια νέα ειδικότητα, άλλοι που θέλουν να αποκτήσουν μια νέα επαγγελματική ειδίκευση, ακόμη και κάποιοι που ήταν από τα παλιά ΤΕΕ. Πιο συγκεκριμένα από τους 113 φετινούς τελειόφοιτους, οι 80 θέλουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το