Ελλάδα

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιους αφορά – Πότε εφαρμόζεται

Επίσημα παρατείνεται κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία για τους νέους στρατιώτες που θα υπηρετήσουν στον Στρατό Ξηράς. Συγκεκριμένα το ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, επισφράγισε ότι η στρατιωτική θητεία στον Στρατό Ξηράς αυξάνεται από 9 μήνες σε 12. Η συγκεκριμένη απόφαση θα εφαρμοστεί από την ΕΣΣΟ του Μαΐου.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά στους υπόχρεους πλήρους θητείας που δεν θα υπηρετήσουν σε στρατόπεδα της ελληνικής μεθορίου ενώ η θητεία παραμένει 9μηνη μόνο για όσους υπηρετούν σε νησιά ή Εβρο. Αναφορικά με όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης στρατιωτικής θητείας, καλούνται πλέον να υπηρετήσουν εννέα μήνες, αντί για οκτώ που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν αφορούν στους στρατιώτες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, όπου η θητεία είναι ήδη 12μηνη.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικώς με τη στρατιωτική θητεία. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη ανακοινωθεί:

-Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στο σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.
-Η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και Επαγγελματιών Οπλιτών.

Επιπροσθέτως, με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα, επανακαθορίζεται η διάρκεια της θητείας των στρατευσίμων Οπλιτών, Ναυτών, Σμηνιτών και Εφέδρων Αξιωματικών και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως εκ τούτου:
-Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους.
-Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.
-Καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως.

Οι εν λόγω Μονάδες θα εξειδικευθούν με νεώτερη Διαταγή. Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού σχετικώς με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το