Τοπικά

Αύξηση 15% στο κόστος κατασκευής νέων οικοδομών

Την ανηφόρα έχει πάρει το τελευταίο χρονικό διάστημα το κόστος ανέγερσης νέων οικοδομών, καθώς έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 20% τα οικοδομικά υλικά. Αυτό συνεπάγεται αύξηση 15% περίπου στο κόστος κατασκευής, το οποίο θα επιμεριστεί και στην τιμή αγοράς διαμερισμάτων από τους ενδιαφερόμενους. «Είναι πραγματικά αρνητικό το γεγονός της αύξησης στις τιμές των οικοδομικών υλικών, καθώς συμπαρασύρει προς τα πάνω το κόστος κατασκευής μιας οικοδομής» ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Θ» ο πρόεδρος του πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας, αρχιτέκτων μηχανικός κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές το MDF (ξύλο) παρουσιάζει αύξηση 50% στην τιμή, τα μονωτικά – στεγανωτικά υλικά αύξηση 35% έως 40%, τα δομικά σίδερα, σιδηρομπετόν, λαμαρίνες, μεταλλικές σωληνώσεις αύξηση 25%, τα καλώδια (ηλεκτρολογικά) αύξηση 20% έως 25%, τα πάνελ (για μεταλλικά κτίρια) αύξηση 20%, η άσφαλτος αύξηση 20%, οι γυψοσανίδες (ξηρά δόμηση) αύξηση 10%, τα χρώματα αύξηση 10%, το μπετόν (σκυρόδεμα) αύξηση 5% και το πετρέλαιο αύξηση 40%.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς «οι τιμές αγοράς από το σίδηρο και τους πλαστικούς σωλήνες μέχρι τα χρώματα και τις γυψοσανίδες καταγράφουν αδικαιολόγητα μεγάλη αύξηση, πιέζοντας και σε κάποιες περιπτώσεις εκτροχιάζοντας τους αρχικούς προϋπολογισμούς κατασκευής νέων κτιρίων. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αναστολής εργασιών λόγω κόστους, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε τέτοιες αποφάσεις από κάποιους μικροεργολάβους που δεν θα αντέξουν να σηκώσουν το επιπλέον βάρος, εάν συνεχισθεί επί μακρόν η σημερινή κατάσταση» προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Μαγνησίας κ. Τρ. Παπαγεωργίου τόνισε πως «πραγματικά υπάρχει αύξηση 20% κατά μέσο όρο στα οικοδομικά υλικά, το οποίο έχει ανεβάσει κατά 15% περίπου το κόστος κατασκευής. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη διαμορφωθείσα κατάσταση έχει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Παπαγεωργίου χαρακτήρισε «αρνητικό» το γεγονός της αύξησης στο κόστος κατασκευής των νέων οικοδομών, καθώς όπως επισήμανε «θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην τιμή αγοράς των διαμερισμάτων από τους ενδιαφερόμενους. Με λίγα λόγια δεν γίνεται να απορροφήσουν οι κατασκευαστές όλη την αύξηση στο κόστος κατασκευής και ως εκ τούτου οι τιμές πώλησης θα πάρουν την ανηφόρα» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου αυτή τη στιγμή στην πόλη του Βόλου ανεγείρονται 15 οικοδομές, ενώ στα σκαριά βρίσκονται άλλες 20.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το