Τοπικά

Αυξημένη η ζήτηση για αναλυτές δεδομένων σύμφωνα με τον καθηγητή Μηχανολόγων Θεόδωρος Καρακασίδης

Ιδιαίτερα θετικές διαγράφονται οι προοπτικές για τους αναλυτές δεδομένων, μια επαγγελματική δραστηριότητα, που στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του τεράστιου όγκου πληροφοριών, που δημιουργούνται και της διαμόρφωσης ενός κόσμου, που θα είναι συνδεδεμένος σε πολλά δίκτυα. Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θεόδωρος Καρακασίδης.
Οι αναλυτές δεδομένων θα γίνονται όλο και πιο απαραίτητοι στα επόμενα δέκα χρόνια, όταν ο κόσμος θα εξαρτάται όλο και περισσότερα από τα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη. Ο ίδιος τόνισε για το θέμα, πως «η επιστήμη της ανάλυσης δεδομένων είναι ένας νέος σχετικά επιστημονικός τομέας, με πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και κλάδοι της βιομηχανίας συνειδητοποιούν τις δυνατότητες, που παρέχει στη λήψη αποφάσεων. Η σημασία της μεγαλώνει, καθώς στις μέρες μας η ποσότητα των δεδομένων που δημιουργεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της χρήσης του διαδικτύου και των κινητών συσκευών, δημιουργώντας και σε έναν νέο όρο, τα μεγάλα δεδομένα (big data)».

Ο Θ. Καρακασίδης

Ο κ. Καρακασίδης συμπλήρωσε πως «μερικές περιοχές με σημαντικό ενδιαφέρον είναι οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι τιμές αγοράς και πώλησης αγαθών, τα likes σε ιστοσελίδες και αναρτήσεις, τα στίγματα που αφήνουν τα κινητά μας τηλέφωνα σε διάφορα καταστήματα και δρόμους, δεδομένα από γραμμές παραγωγής σε εργοστάσια, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι αφίξεις τουριστών από διάφορες χώρες και όχι μόνο, το πλήθος των πελατών που αγόραζε διάφορα συνδυασμένα προϊόντα». Μάλιστα πρόσθεσε, πως «ένας από τους βασικούς στόχους στην ανάλυση δεδομένων είναι η ανίχνευση μοτίβων, συσχετίσεων μεταξύ διαφόρων παραμέτρων, που μπορούν να εξαχθούν από τα δεδομένα, που ήδη διαθέτει μια επιχείρηση ή μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά. Ενώ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και ο τομέας της πρόβλεψης εξέλιξης διαφόρων παραμέτρων, όπως οι τιμές χρηματιστηριακών δεικτών, οι αφίξεις τουριστών, οι τιμές διαφόρων αγαθών, όπως πετρέλαιο, βιομηχανικά υλικά, χαλκός, τρόφιμα κλπ., με ιδιαίτερη σημασία για βιομηχανικούς κλάδους. Αυτό γίνεται πλέον με νέες τεχνικές, που έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται». Ο κ. Καρακασίδης σημείωσε πως «η ανάλυση γίνεται με τεχνικές από διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως τα Μαθηματικά, την επιστήμη των Υπολογιστών, τη Στατιστική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη Φυσική και άλλους. Ο τομέας επίσης παρουσιάζει ευκαιρίες και για ανάπτυξη νέων μεθόδων ανάλυσης».

Μπορούν να εργαστούν άτομα από πολλούς χώρους
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, «η ζήτηση για επιστήμονες ή αναλυτές δεδομένων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Στον χώρο αυτό μπορούν να εργαστούν άτομα προερχόμενα από τους χώρους της Πληροφορικής, της επιστήμης δεδομένων, των Μαθηματικών, της Φυσικής, της επιστήμης των μηχανικών, των Οικονομικών. Αυτό που απαιτείται, είναι η γνώση και εμπειρία σε στατιστική ανάλυση δεδομένων, σε Μαθηματικά, σε μεθόδους μηχανικής μάθησης και γνώση γλωσσών προγραμματισμού, όπως Python, R, περιβάλλον Matlab κλπ. Σε πολλές περιπτώσεις, το να προέρχεται κανείς από χώρο μη αμιγώς πληροφορικής, μπορεί να είναι και πλεονέκτημα, για παράδειγμα σε θέματα πρόβλεψης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και διαχείρισης ηλεκτρικών δικτύων, η γνώση Φυσικής είναι σημαντική παράμετρος. Επίσης σε χώρους, όπως η ανάλυση χρηματοοικονομικών δεδομένων ή δεδομένων με οικονομικό αντίκτυπο, η γνώση αρχών Οικονομίας, φυσικών μοντέλων, Μαθηματικών και περιβαλλόντων υπολογισμού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όπως στην περίπτωση της οικονομικής φυσικής. Οι προοπτικές διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς το πλήθος δεδομένων αλλά και οι δυνατοί συνδυασμοί που θα εξερευνώνται, θα αυξάνονται, ειδικά μετά την άφιξη και εκτεταμένη χρήση του δικτύου δεδομένων 5G, παρέχοντας μια εναλλακτική διέξοδο σε κλασσικές ειδικότητες, που έχουν κορεσθεί στις κλασικές κατευθύνσεις τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το