Τοπικά

Ανακαλύπτοντας τον τόπο μας και τη θέση μας στον κόσμο – Το Summer Camp της ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ συνεχίζει το ταξίδι του

Τα παιδιά της ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ συνεχίζουν μέσω της διαδικασίας της βιωματικής μάθησης, να μαθαίνουν για τον τόπο τους, τα προϊόντα του, διαδικασίες – πρακτικές καλλιέργειας και πρώτης μεταποίησης των προϊόντων αυτών, όπως ελιά, ελαιόλαδο. Επίσης, τα παιδιά της ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ευαισθητοποιούνται και σε άλλους πολιτισμούς, εξοικειώνονται με την πολυπολιτισμικότητα, μέσα από τα αφιερώματα που κάνει το ΚΔΑΠ σε χώρες, οι οποίες επηρέασαν τη διαμόρφωση της πόλης του Βόλου.
Από το φετινό summer camp δεν θα μπορούσαν να λείπουν αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως καταρρίχηση, Flying fox, θιβετιανή γέφυρα-παιχνίδια ισορροπίας, badminton, εκμάθηση ποδηλατικών δεξιοτήτων, άμυνας, αλλά και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή η Διεύθυνση Αθλητισμού ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ με την παραχώρηση του κτιρίου του Αδαμόπουλου, καθώς και ο Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου, με την πίστα αναρρίχησης που διαθέτει. Αυτονόητη είναι στο πλαίσιο του camp και η καλλιέργεια της επαφής των παιδιών με τη φύση, μέσα από εξορμήσεις σε αυτή, αλλά και δράσεις συμπληρωματικές, όπως φύτευση φυτών κλπ. Ήδη τα παιδιά που συμμετέχουν, βρίσκονται στα μισά της διαδρομής τους, έχοντας μάθει βασικά στοιχεία για τον τόπο τους, τη Μαγνησία, πώς συγκροτήθηκε η πόλη του Βόλου, έχοντας γνωρίσει τη λίμνη Κάρλα, τη σπουδαιότητά της σχετικά με τους περιβαλλοντικούς δείκτες της περιοχής, αλλά και για τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της περιοχής.

Στην πρώτη αυτή ενότητα της γνωριμίας με τον τόπο μας αρωγοί υπήρξαν η Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με εκπροσώπους τον Γιάννη Κουτή και την Πολυξένη Καρενά. Σημαντική ήταν α) η συνεισφορά του Μουσείου Λημναίου Πολιτισμού Κάρλας-ΚΕΜΕΒΟ με την παρέμβαση των εμπνευστών του Σωτήρη Γκανάτσιου και Ματίνας Μωραΐτη στην έδρα του ΚΔΑΠ, με παιχνίδια με θέμα τη λίμνη ΚΑΡΛΑ, αλλά και με την ξενάγηση στο μουσείο επί τόπου και β) η συνεισφορά του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου με εκπροσώπους τον Κώστα Μάγγο, Άγγελο Μαρέδη, Γιάννη Βέργο με πείραμα που εκτελέσαν στην έδρα της δομής με θέμα τον υδροφόρο ορίζοντα και τη ρύπανσή του, καθώς και με την ξενάγηση που ακολούθησε στον εκθεσιακό χώρο του Φορέα. Στο πλαίσιο της ενότητας της γνωριμίας με τον τόπο μας και καθ’ όλη τη διάρκεια του summer camp, η ΚΑΜΙΝΑΔΑ σε συνεργασία με επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία αντιπροσωπευτικών προϊόντων της περιοχής, χαρακτηριστικών της εν γένει φυσιογνωμίας της, υλοποιεί πρόγραμμα με θέμα «Γνωριμία με τα προϊόντα του τόπου μας – γευσιγνωσία». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος την έδρα της ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ έχουν επισκεφτεί και μιλήσει για τα προϊόντα τους οι ακόλουθες επιχειρήσεις:
-Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας Πηλίου «ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ» με εκπρόσωπο την Αγλαΐα Μπέλλου.
-Eλαιόλαδο Πηλίου – Οικογένεια Βολιώτη με εκπρόσωπο τη Μαριάνθη Βολιώτη.
-ΖΑΓΟΡΙΝ – Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου με εκπρόσωπο τον κ. Πολίτη,
ενώ μέχρι και τη λήξη του summer camp θα συμμετέχουν οι εξής επιχειρήσεις:
-ΕΨΑ Α.Ε.
-Χαλβαδοποιία Παπαγιαννόπουλου
-Karla Farm Fresh-Αφοι Τσιούκα.

Στόχος του camp, εκτός από τη γνωριμία με τον τόπο μας είναι και η γνωριμία και εξοικείωση με την άυλη πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας, της Μεσογείου, της Ευρώπης, αλλά και η αλληλεπίδρασή μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω μέχρι σήμερα, η ΚΑΜΙΝΑΔΑ συνεργάστηκε ήδη με το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου- Πήλιον Όρος με τον κ. Κωνσταντίνο Μοράρο και τους συνεργάτες του, καθώς και τον Ελληνορωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας, με την πρόεδρο κ. Καρακεζίδη, αλλά και μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου. Τα παιδιά επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελιάς, παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε εργαστήρια παρασκευής σαπουνιού, πάστας ελιάς και ελιόψωμου, ενώ φεύγοντας, τους δόθηκε σε πακέτο ένα δείγμα από τα παραπάνω ως αναμνηστικό της επίσκεψής τους και της συμμετοχής τους σε αυτά. Ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας ήρθε στο συγκρότημα Τσαλαπάτα και στον υπαίθριο χώρο και αναβίωσε ως θεατρική παράσταση μοναδικά το «διεθνές» παραμύθι της Κοκκινοκουφίτσας, με ρωσική μουσική υπόκρουση και με παραδοσιακά κουστούμια. Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει η συμμετοχή-συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου και τον εκδοτικό οίκο «le livre ouvert», ενώ στην επεξεργασία του προγράμματος για την απόδοση της επιρροής της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην πόλη του Βόλου από τους συνεργάτες της ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ υπήρξε συνεργασία με την εν λόγω Κοινότητα. Επιπροσθέτως καθ’ όλη τη διάρκεια του camp λειτουργεί Βιωματικό Πάρκο «Ανακαλύπτοντας τις 7 κορυφές: Έβερεστ, Κιλιμάντζαρο, Καύκασος, Βίνσον, Ακονκάγκονα, Μακίνλευ, Κάρστενζ, Παπούα Ωκεανίας,» με έκθεση φωτογραφίας και υλικών (Υλικό Νίκου Μαγγίτση).

Η προσπάθεια αυτή βιωματικής προσέγγισης, διαθεματικής επεξεργασίας, καλλιέργειας κριτικής σκέψης και δημιουργικής φαντασίας, ευαισθητοποίησης και παροχής κινήτρων στη διαδικασία συνεχούς μάθησης, καθώς και καλλιέργειας ικανοτήτων διεύρυνσης εμπειριών, αντλώντας από το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και εξοικείωσης με πολυπολιτισμικότητα, είναι στοιχεία, στα οποία η ΚΑΜΙΝΑΔΑ θα στοχεύσει και στην νέα περίοδο, Σεπτεμβρίου 2020-Ιουλίου 2021. Έχοντας κληθεί πλέον όλοι να αντιμετωπίσουμε και να χειριστούμε τόσο σε επαγγελματικό, κοινωνικό αλλά και προσωπικό επίπεδο θέματα ουσιώδους – κρίσιμης διεθνούς σημασίας, αλλά με τοπικό αντίκτυπο και επιπτώσεις, κρίνεται σκόπιμο, τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, να «εφοδιαστούν» με όλα τα κατάλληλα εργαλεία, για να αντιμετωπίσουν σθεναρά και με επιτυχία έναν κόσμο ολοένα και πιο πολύπλοκο. Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ βάζει τα δυνατά της να το πετύχει! Από τον Σεπτέμβριο περιμένει γονείς και παιδιά, επιβάτες στα καινούργια της ταξίδια!!! H ΚΑΜΙΝΑΔΑ δέχεται αιτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.
ΚΔΑΠ ΚΑΜΙΝΑΔΑ-Πολυχώρος Τσαλαπάτα και παλαιός Μύλος Λούλη (Village) Ζάχου Παγασών – Βόρεια Πύλη. Τηλ. 2421037799, 2421032962.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το