Άρθρα

Αξιοποίηση χώρων για άθληση των πολιτών – Προτάσεις για Αλυκές, Αγ. Στέφανο, Γορίτσα και Αμφανές

Του Παύλου Παρασκευόπουλου*
Η περιπέτεια του κορωνοϊού που αναποδογύρισε την παγκόσμια κοινότητα με τους θανάτους χιλιάδων συνανθρώπων και την οικονομική καθίζηση, έχει διαμορφώσει έντονο προβληματισμό για το υγειονομικό, εκπαιδευτικό σύστημα και όχι μόνο…..
Ένα από τα πολλά μέτρα που σταδιακά εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας στη χώρα μας ήταν το κλείσιμο για χρήση περιπάτου και άσκησης των παραλιών, των αθλητικών εγκαταστάσεων και πάρκων, με συνέπεια ο πληθυσμός των πόλεων να αναζητεί εντός οικοδομικών τετραγώνων να διοχετεύσει την συσσωρευμένη ενέργεια του εγκλεισμού για την διατήρηση της φυσικής και ψυχικής του ισορροπίας.
Όλο αυτό αποκαλύπτει την αδυναμία του αστικού σχεδιασμού να «υιοθετήσει» με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο τους κατοίκους που επιθυμούν να ασκηθούν ή με κάποιο τρόπο να «δραπετεύσουν» από την καθημερινότητα τους .

Μέσα λοιπόν από αυτήν την παραζάλη της επόμενης μέρας εμφανίζονται νέες δοκιμασίες αλλά και νέες προκλήσεις. Η πυκνή δόμηση η έλλειψη πάρκων πρασίνου και η ατελώς σχεδιασμένη ακτογραμμή οδήγησε πολλούς να παραμείνουν σπίτι ή να συγκεντρώνονται σε κεντρικές παραλίες.
Παρουσιάζεται μια πρόταση που θα μπορούσε να απαντήσει μερικώς στις προκλήσεις της πανδημίας αλλά και με θετικό πρόσημο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών και κατά συνέπεια την γενικότερη εικόνα της πόλης και της υγείας των πολιτών.
Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει η περιοχή των Αλυκών και του Αγίου Στεφάνου, όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τα παρακάτω:
Α) Η κατασκευή ειδικού ποδηλατοδρόμου με δυνατότητα πεζοπορίας και τρεξίματος δίπλα από τον οδικό δρόμο. Το ποδηλατοδρόμιο αυτό θα εκτείνεται από τα Πευκάκια μέχρι την τελευταία παραλία του Αγίου Στεφάνου με προσθήκη σημείων ανάπαυσης, χιλιομετρικής ένδειξης, ηλιακής φωταγώγησης. Επίσης θα διαθέτει ενημερωτικές ψηφιακές σημάνσεις με θέματα πολιτισμού, υγείας και αθλητισμού, απορροφώντας κατά αυτόν τον τρόπο μεγάλο ποσοστό κόσμου του κεντρικού πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η διαδρομή στα Πευκάκια

Β) Η αναδάσωση του λόφου των Αμφανών και η διαμόρφωση διαδρομών πεζοπορίας, ποδηλασίας και ανάπαυσης με παράλληλη ανάδειξη και προβολή των άγνωστων στο ευρύτερο κοινό αρχαιολογικών ευρημάτων. Ακόμα πιο ελκυστική πρόταση αποτελεί και ο λόφος της Γορίτσας που αυτές τις ημέρες «στέναξε» από το βάρος των περιπατητών.

Η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου

Γ) Η μελέτη για κατασκευή δυο γραμμών τραμ από Αλυκές (διά μέσου των Πευκακίων) προς το κέντρο του Βόλου και από Αγριά προς το κέντρο του Βόλου για την γρήγορη, ασφαλή και καλαίσθητη διαδρομή των δημοτών και επισκεπτών.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή και η περιορισμένη άσκηση σωρευτικά θα εξελίξουν γονιδιακά ευάλωτους ανθρώπους με ισχνές άμυνες σε αντίστοιχες επιθέσεις. Σίγουρα οι επιστημονικοί φορείς είναι αυτοί που έχουν το πρώτο λόγο. Ας γίνουμε και εμείς, όμως, βοηθητικός μοχλός με τη στάση μας, και τις προτάσεις μας, δημιουργώντας τις βάσεις για ένα μέλλον που τα παιδιά μας θα κρατάνε στα χέρια τη ζωή τους και όχι χειριστήρια ηλεκτρονικών παιχνιδιών…

Το σημείο μεταξύ Ηρώων Πολυτεχνείου και Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου

*Ο Π. Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής στίβου Νίκης Βόλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το