Τοπικά

Αθανάσιος Λιούπης: «Ο Πόντος ζει»

Με αφορμή την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Αθανάσιος Λιούπης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«102 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Γενοκτονία των Ποντίων, που έχει μείνει στην ιστορία ως μια από τις τραγικότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας.
Οι Έλληνες του Πόντου κυνηγήθηκαν από τους Νεότουρκους, εκτελέστηκαν στα χωριά τους, άνδρες στρατολογήθηκαν στα διαβόητα «Αμελέ Ταμπουρού», ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα στάλθηκαν στην εξορία με στόχο να αφανιστούν. Χριστιανοί των χωριών Πάτλαμα και Μάλαχα κάηκαν ζωντανοί μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Αυτές οι φρικαλεότητες δεν μπορούν να ξεχαστούν και να περάσουν στον χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι Έλληνες του Πόντου και όλος ο ελληνισμός θρηνεί ακόμη και σήμερα τον θάνατο 353.000 θυμάτων. Παρά τη βία και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές εστίες τους, οι Πόντιοι με μεγαλείο ψυχής κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και τόσο στην πατρίδα, όσο και σε κάθε γωνιά της γης όπου βρέθηκαν, μεγαλούργησαν μεταφέροντας τον ελληνισμό, τη χριστιανοσύνη, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα απ’ άκρη σ΄ άκρη.

Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο μία ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα τιμής και χρέους να διατηρήσουμε την ιστορία ζωντανή και να απαιτήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή κοινότητα. Είναι ημέρα που θα πρέπει να μας οπλίσει με θάρρος και παρρησία να παλέψουμε για έναν ειρηνικό κόσμο.
Κανείς μας δεν ξεχνά, κανείς δεν λησμονεί. Ο Πόντος ζει».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το