Κόσμος

Αρβελέρ: Η Ευρώπη γεννήθηκε μιγάς

arvewler

«Η ιστορία δεν ωφελεί σε τίποτα εκτός από το μέλλον». Έτσι ξεκίνησε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της με θέμα «Μετανάστευση – Προσφυγιά – Συνέπειες», η πρύτανης Ελένη Γκύκατζη Αρβελέρ, στην τελετή έναρξης του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ξεκαθάρισε, ότι είναι άλλο πράγμα η μετανάστευση, η οποία είναι συλλογικό φαινόμενο και άλλο πράγμα η διασπορά η οποία είναι ατομικό. Ξετύλιξε με πολύ παραστατικό τρόπο την ιστορία της μετανάστευσης στην Ευρώπη και στο Βυζάντιο. Οι μετακινήσεις πληθυσμών είπε, είναι ένα φαινόμενο τόσο παλιό, όσο και η ανθρωπότητα. Κάθε φορά ο άνθρωπος θέλει να δει τι τρέχει και από την άλλη πλευρά του βουνού και σε μερικές περιπτώσεις αυτό γίνεται εξαιτίας συρράξεων, λιμών, επιδημιών.
«Η Ευρώπη γεννήθηκε μιγάς», και όπως είπε, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι το αναπάντεχο αποτέλεσμα των βαρβαρικών καθόδων που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή ιστορία.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Βυζάντιο και μίλησε για την εξολόθρευση των Γότθων από τους Βυζαντινούς, ενώ όσοι απέμειναν «βυζαντικοποιήθηκαν», καθώς και για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις πληθυσμών, όπου το κύριο πρόβλημα είναι η ενσωμάτωσή τους.
Η ένταξη και η αφομοίωση, είπε η Ελένη Γκύκατζη Αρβελέρ, θέλουν χρόνο και δεν γίνονται χωρίς δυσκολίες. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Ελλάδα αφομοίωσε 1,5 εκατ. Μικρασιάτες και η ενσωμάτωση πήρε χρόνο και δεν έγινε χωρίς δυσκολίες, παρ’ όλο που μιλούσαν την ίδια γλώσσα και είχαν και την ίδια θρησκεία.
Ένας μεγάλος πολιτισμός δεν έχει τίποτα να φοβάται, επισήμανε η πρύτανης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα ένα χωνευτήρι πολιτισμού και φτάνει μόνο να μιλάς ελληνικά για να είσαι πολιτισμένος».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανθρωπιά και αλληλεγγύη που δείχνει ο ελληνικός λαός προς τους πρόσφυγες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το