Πολιτισμός

Οι απώλειες με τη ματιά της Τασούλας Τσιλιμένη – Παρουσιάστηκε η συλλογή διηγημάτων της καθηγήτριας του Π.Θ.

Παρουσιάστηκε χθες από τις «Εκδόσεις Καστανιώτη», τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου και το βιβλιοπωλείο – καφενείο Χάρτα το νέο βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη «Το κουμπί και άλλες ιστορίες».
Η συγγραφέας και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισήμανε ότι «το βιβλίο είναι μια συλλογή διηγημάτων, μικρών ιστοριών, γενικώς κείμενα βραχείας φόρμας όπως ονομάζονται, δεκατρία στο σύνολό τους. Έχουν βασικό άξονα που αφορά στην απώλεια, όχι απαραίτητα με την έννοια του θανάτου, αλλά στην απώλεια παιδικότητας, αντικειμένου, για αυτό και ο τίτλος «Το κουμπί και άλλες ιστορίες»». Η κ. Τασούλα Τσιλιμένη ανέφερε πως «προσπαθώ να σκιαγραφήσω χαρακτήρες ενήλικες και παιδιά της δεκαετίας του ’60, τότε που έχουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή, μία γενιά που είναι μετά τον Εμφύλιο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε την εσωτερική μετανάστευση, όπου κατεβαίνουν πολλοί στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι οποίοι είχαν όνειρα στα χωριά τους, αφήνουν άλλα πίσω και προσπαθούν να στήσουν και να βρουν καινούργια όνειρα, παρά τις πολλές δυσκολίες».


Όπως εξήγησε η ίδια, «στην ουσία ψάχνουν την καθημερινότητά τους, όχι τα πολύ σπουδαία στη ζωή τους, αλλά τα απλά και αυτά προσπαθώ να αναδείξω και κυρίως την ψυχοσύνθεσή τους. Διαπιστώνεται ότι αυτοί οι άνθρωποι που είχαν όλες αυτές τις δυσκολίες και πάρα πολλές απώλειες σε πολλαπλά επίπεδα, κρατούν τη μεταξύ τους επαφή και είναι πολύ αισιόδοξοι και αυτό είναι το σημαντικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ένα μήνυμα στον σημερινό αναγνώστη λόγω της κρίσης να είμαστε όλοι αισιόδοξοι, προφανώς όλοι πρέπει να είμαστε, αλλά δεν σχετίζεται με αυτό».
«Σκιαγραφεί περιοχή της Θεσσαλίας και κυρίως Όλυμπο, Λάρισα, ποτάμι, λίμνες κ.ά., δεν σηματοδοτώ απαραίτητα, είναι πάρα πολύ ρεαλιστικές, αλλά ταυτόχρονα αρκετές έχουν έντονο το στοιχείο αυτού που λέμε μαγικού ρεαλισμού» συμπλήρωσε η συγγραφέας.
Για το βιβλίο μίλησαν οι Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας, Βίκυ Μαντζώρου, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, Ευγενία Σηφάκη, λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συντόνισε ο Ηλίας Κουτσερής, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το