Τοπικά

Αποκλεισμένο το 93% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, ενώ το 93% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Οι επαγγελματίες ζητούν στοχευμένη βοήθεια, που μεταφράζεται σε χρηματοδότηση.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες η ΟΕΒΕΜ με θέμα «Οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη μετά Covid-19 εποχή. Προοπτικές & Ευκαιρίες».

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά, ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, λόγω της κρίσης, των μνημονίων, πανδημίας και τώρα των ανατιμήσεων που βιώνουν οι επιχειρήσεις κι όπως δήλωσε «Είμαστε μεγάλη μερίδα της οικονομίας και συντηρούμε την οικονομία και δε θα το βάλουμε κάτω. Υπάρχει βοήθεια, αλλά χρειάζεται πιο μεγάλη και πιο στοχευμένη. Ζητάμε γενναίο κούρεμα χρεών. Οι δόσεις απλά ανακυκλώνουν το χρέος. Θέλουμε πιο στοχευμένη βοήθεια με κορωνίδα την χρηματοδότηση, η οποία μεταφράζεται σε άμεση ρευστότητα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν σωρευμένα προβλήματα και προκλήσεις στη μετά Covid εποχή, όπως θέματα χρηματοδότησης και ρευστότητας, γιατί, όπως εξήγησε, «το ταμείο ανάκαμψης είναι έτσι δημιουργημένο που να χρειάζεσαι την παρέμβαση του τραπεζικού συστήματος κι αυτό είναι το πρόβλημα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το 93% μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι σε επαφή με τις τράπεζες, εξετάζοντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα για τη μη δημιουργία νέων «κόκκινων δανείων». Από τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι το 36,7% των επιχειρήσεων, δηλαδή μία στις 4 επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην βιωσιμότητά τους. «Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να λάβει μέτρα, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Αν θέλουμε να παρομοιάσουμε με πολυτραυματία την οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις, ο πολυτραυματίας πήγε στην εντατική, βγήκε, πήγε σε θάλαμο, πήρε εξιτήριο, αλλά χρειάζεται κέντρο αποκατάστασης».

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, έκανε λόγο για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο προς όφελος των επιχειρήσεων, με φορολογικά κίνητρα του υπουργείου με στόχο να ενισχυθεί η δυναμική ανάπτυξης.
Όπως είπε «Όλη αυτή την περίοδο έχουν βοηθηθεί οι επαγγελματίες από το οικονομικό επιτελείο από εργαλεία όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολές κ.ά. Τώρα που αφήνουμε αυτή την περίοδο των περιορισμών, μπαίνουμε σε διαδικασία που θα αξιοποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που είναι σε διαβούλευση, με φορολογικά κίνητρα για να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, να συμπράξουν, να βοηθηθούν και να μπούνε σε νέες αγορές, να μειώσουν το παραγωγικό κόστος με περισσότερα οφέλη. Ο συνεταιρισμός είναι κάτι που πιστεύω βαθιά και είμαστε περιοχή με έντονο συνεταιριστικό αποτέλεσμα».

Ο γεν. γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, αναφερόμενος στον ρόλο του λιμανιού, τόνισε ότι κάθε λιμάνι σε κάθε περιοχή είναι μέσο ανάπτυξης και σκοπός της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές.
Μάλιστα, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία αξιοποίησης για 10 λιμάνια, μέσα στα οποία είναι και ο Βόλος, προχωρά η διαδικασία για τέσσερα λιμάνια, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου κι ακολουθεί ο λιμένας Βόλου στην επόμενη χρονιά. Τέλος, ερωτηθείς για τις μαρίνες, ο γεν. γραμματέας ανέφερε ότι χρειάζεται ένα δίκτυο ανά 15 – 20 ναυτικά μίλια και πάνω σε αυτή τη λογική, σχεδιάζει το υπουργείο παρεμβάσεις.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΣΑ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το