Τοπικά

Προωθείται η αποκατάσταση ζημιών στο λιμανάκι Νέας Αγχιάλου “Θ”

Σ12 Φ1 δισ

Ομόφωνα εγκρίθηκε στη Διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Βόλου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αντικατάστασης κρηπιδότοιχου Δημοτικού λιμενίσκου Νέας Αγχιάλου και λειτουργία αλιευτικού καταφυγίου, μετά από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Φορέας του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και σύμφωνα με τη μελέτη πρόκειται για υφιστάμενο αλιευτικό καταφύγιο, στερούμενο περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο οποίο θα γίνει καθαίρεση και ανακατασκευή του κατεστραμμένου τμήματος του κρηπιδώματος σε μήκος περίπου 25 μέτρων.
Για να καταστεί Δυνατή η προαναφερόμενη επισκευή απαιτείται νομιμοποίηση των υφιστάμενων κατασκευών στην καθορισμένη ζώνη αιγιαλού που βρίσκονται στο λιμανάκι Πυράσου της Νέας Αγχιάλου και παραχώρηση του Δικαιώματος χρήσης του αιγιαλού στο Δήμο Βόλου. Σκοπός της μελέτης είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του συνολικού έργου, υφιστάμενες υποδομές και αντικατάσταση κρηπιδότοιχου.
Βάσει της μελέτης Δεν αναμένονται γενικά Δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον, τόσο κατά τη λειτουργία, όσο και κατά την κατασκευή του έργου. Οι επιπτώσεις που αναμένονται είναι λίγες και χαμηλής έντασης και εστιάζονται στη Διατάραξη του θαλασσίου περιβάλλοντος της άμεσης περιοχής του έργου κατά την κατασκευή, οι οποίες αναμένεται να αποκατασταθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους µε φυσικές Διεργασίες.
Επίσης, η πιθανότητα ρύπανσης µε υγρά απόβλητα κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου Δεν αποτελεί άμεση επιβάρυνση και μπορεί να εξαλειφθεί µε τη σωστή λήψη μέτρων και τήρηση των σε ισχύ κανονισμών.
Επισημαίνεται ότι µε τα προτεινόμενα έργα Δεν εισάγονται νέες Δραστηριότητες, τόσο στην άμεση, όσο και στην ευρύτερη του έργου περιοχή, αλλά αναβαθμίζονται οι υφιστάμενες.
Στη γνωμοδότησή του για το έργο το ΤΕΕ Μαγνησίας επισημαίνει ότι θα επισκευαστούν και βελτιωθούν ήδη υφιστάμενες υποδομές, Δεν γίνεται επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η επισκευή του κατεστραμμένου τμήματος θα εμποδίσει την κατάρρευση μεγαλύτερου τμήματός του, καθώς με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται επέκταση της Διάβρωσης σε μεγαλύτερη επιφάνεια.
Το ΤΕΕ Μαγνησίας σημειώνει επίσης ότι η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει στην ασφαλή λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου και η ένταξη του λιμένα στο σχέδιο Διαχείρισης αποβλήτων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου στη βέλτιστη Διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν από τη λειτουργία του λιμενίσκου και ιδιαίτερα των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων.
Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε την αφαίρεση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων σε κατάστημα για Δέκα ημέρες και την απομάκρυνση κενωθέντων περιπτέρων στην οδό Ελλησπόντου στη Νέα Ιωνία, Δύο στη Νέα Αγχίαλο, καθώς και ενός στο Βόλο επί των οδών Πολυμέρη και Ι. Τζάνου.
Επίσης, αποφασίστηκε η κοπή Δύο ελαιόδεντρων στη συμβολή των οδών Γαμβέτα και Δημ. Γεωργιάδου, Διότι εμποδίζουν χώρο στάθμευσης στην πιλοτή μετά από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας.
Τέλος, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενέκρινε την αμφιδρόμηση τμήματος της οδού Μητροπολίτου Γρηγορίου από Ζάχου έως Παγασών, με τον σύμβουλο της ΛΑΣ κ. Θ. Τσαλούχα να ψηφίζει αρνητικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το