Τοπικά

Από υπάλληλο εταιρείας φύλαξης ο έλεγχος στο δικαστικό μέγαρο Βόλου από 16 Σεπτεμβρίου

Έντονος είναι ο προβληματισμός στον χώρο της δικαιοσύνης για το πώς τελικά θα λειτουργήσουν πλήρως τα δικαστήρια από τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και αρχίζει το νέο δικαστικό έτος. Κι αυτό διότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται να διεξάγεται έλεγχος στην είσοδο των δικαστικών μεγάρων της χώρας όλων των εισερχόμενων (υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς, πολίτες, δικηγόροι), αν έχουν εμβολιαστεί ή αν έχουν νοσήσει και να επιδεικνύουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

Ο προβληματισμός έγκειται στο αν η δίκη θα αναβάλλεται, εφόσον κάποιος εκ των βασικών της συντελεστών δεν θα είναι εμβολιασμένος ή δεν θα έχει νοσήσει και δεν θα επιδείξει τη σχετική βεβαίωση. Και με τις ποινικές υποθέσεις που θα κινδυνεύουν με παραγραφή; Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να είναι ο κατηγορούμενος εμβολιασμένος και ανεμβολίαστος ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ή ο βασικός μάρτυρας υπεράσπισης, ίσως και ο συνήγορός του… Γεγονός είναι πάντως πως το Πρωτοδικείο Βόλου έχει ζητήσει ήδη και έχει λάβει πέντε προσφορές από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, τις οποίες και έχει αποστείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να επιλεγεί αυτή που θα αναλάβει τον έλεγχο των εισερχόμενων στο δικαστικό μέγαρο Βόλου από τις 16 Σεπτεμβρίου. Πάντως αναφορικά με τους δικαστικούς υπαλλήλους δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα, καθώς στο Πρωτοδικείο Βόλου παράδειγμα από τους 39 συνολικά οι δύο έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και τρεις μόνον είναι ανεμβολίαστοι. Στο Πρωτοδικείο περιμένουν από μέρα σε μέρα, σίγουρα μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει από τις 16 του μήνα τη φύλαξη του δικαστικού μεγάρου. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος δήλωσε για το ζήτημα ότι στην ΚΥΑ, που όπως φαίνεται αφορά στην πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων, «πρέπει να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αναφορικά με την είσοδο όλων των παραγόντων των δικών στα δικαστικά μέγαρα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα εφαρμογής και προκύψουν ζητήματα σε σχέση με την είσοδο δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων, δικαστών, πολιτών στους χώρους του Πρωτοδικείου». Για τον έλεγχο τήρησης των μέτρων στους προσερχόμενους στον χώρο των δικαστηρίων θα διατεθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης κονδύλια στο Πρωτοδικείο, για να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης τον έλεγχο των δικαιολογητικών πρόσβασης, με την επικούρηση αστυνομικής δύναμης. Φυσικά ο μοναδικός αστυνομικός των δικαστηρίων του Βόλου επ’ ουδενί επαρκεί να επικουρεί τον φύλακα της ιδιωτικής εταιρείας.

Οι αναβολές και οι παραγραφές
Εισαγγελικός λειτουργός που μίλησε στη «Θ», επισήμανε ότι «στην πράξη θα υπάρξουν προβλήματα από την εφαρμογή του μέτρου του ελέγχου των εισερχόμενων στο δικαστικό μέγαρο, θα εγερθούν ζητήματα αμφισβήτησης με τα πιστοποιητικά και παρατράγουδα. Είμαστε απροετοίμαστοι». Αναφορικά με την πιθανότητα αναβολής δικών ο ίδιος λειτουργός σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και τι θα γίνει, αν τίθεται ζήτημα παραγραφής;». Οι δικηγόροι από την πλευρά τους ζητούν πλήρη επαναλειτουργία των δικαστηρίων όλων των δικαιοδοσιών, των δικαστικών γραμματειών και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων χωρίς ραντεβού ή άλλους περιορισμούς. Για την πρόσβαση στα δικαστήρια θα πρέπει να τηρούνται ειδικές προϋποθέσεις (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, rapid test, χρήση προστατευτικής μάσκας, κ.ο.κ.). Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις π.χ. προσωρινές διαταγές, αυτόφωρα, ανακρίσεις, απεργιακές υποθέσεις και εν γένει σε περιπτώσεις σύντομης κλήσης, οι δικηγόροι προτείνουν να επιτρέπεται και η χρήση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) και επιπλέον, ζητούν να ισχύσει και για τους δικηγόρους η διατίμηση των εν λόγω τεστ. Οι δικηγόροι επισημαίνουν την ανάγκη απασχόλησης επαρκούς αριθμού υπαλλήλων ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, ώστε να μη σημειώνονται καθυστερήσεις, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, καθώς επίσης και την επίδειξη ανοχής, εφόσον στην πράξη παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην ώρα προσέλευσης συνηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το