Τοπικά

Απαραίτητο το ιστορικό για τη διαλειμματική νηστεία – Οι παγίδες της νέας μεθόδου δίαιτας που ακολουθείται από πολλούς

Σαν μόδα συνεχίζει να εξαπλώνεται η λεγόμενη διαλειμματική δίαιτα ή διαλειμματική νηστεία, καθώς όλο και περισσότεροι που θέλουν να χάσουν κιλά επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο, πολλές φορές μάλιστα ακολουθώντας οδηγίες που έλαβαν από φίλους και γνωστούς. Ωστόσο, αυτός ο τύπος δίαιτας δεν είναι για όλους και θα πρέπει να υπάρχει εξατομίκευση, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα ιατρικής φύσης στον χρήστη.

Η πρόεδρος των διατροφολόγων -διαιτολόγων για τη Θεσσαλία Νότα Μπλούχου, επισημαίνει τις παγίδες και τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαλειμματική νηστεία. Επιχειρώντας αρχικά να δώσει το στίγμα της μεθόδου σημειώνει πως όλα τα γεύματα της ημέρας συσσωρεύονται μέσα σε διάστημα οκτώ ωρών, ενώ τις υπόλοιπες το στόμα κλείνει για το φαγητό… Κάποιες φορές το διάστημα που επιλέγουν αρκετοί για να γεμίσουν το στομάχι τους είναι από τις 8 το πρωί έως και τις 4 το απόγευμα, αλλά το πρόγραμμα διαμορφώνεται βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων του καθενός. Πρόκειται για μια καινούργια μεθοδολογία που έχει ενταχθεί στη φαρέτρα της καταπολέμησης των παραπανίσιων κιλών και της παχυσαρκίας, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλες και σε όλους.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Μπλούχου η διαλειμματική νηστεία δεν έχει πάντα αποτελέσματα, γιατί θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλό ιατρικό και διατροφικό ιστορικό για τον κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ταιριάζει με την περίπτωσή του η συγκεκριμένη δίαιτα. Αρμόδιος για να κρίνει είναι ο διαιτολόγος που θα καθορίσει το εάν καταστεί αποδοτική η μεθοδολογία και θα προβεί στην απαραίτητη αξιολόγηση του ατόμου που θέλει να χάσει κιλά.
Μια από τις ιδιαιτερότητες της διαλειμματικής νηστείας είναι πως δεν μπορεί ακολουθηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο, αλλά και να δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία του «ασθενούς». Παράλληλα απαιτείται μεγάλη προσοχή, όταν στον άνθρωπο που θέλει να την ακολουθήσει υπάρχουν νοσογόνες καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, γιατί έχει καταγραφεί πως κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει απότομη μεταβολή στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Εκτός των παραπάνω μετά το πέρας του προγράμματος της διαλειμματικής νηστείας και της επανόδου στην κανονική διατροφή, έχει αναφερθεί πως αρκετές φορές τα κιλά που χάθηκαν επανέρχονται, ενώ μια πολύ συνηθισμένη δυσλειτουργία που εμφανίζεται είναι η δυσκοιλιότητα.
«Δεν συστήνεται η διαλειμματική νηστεία σε ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές και γενικά θα λέγαμε πως δεν ταιριάζει παντού» τονίζει η κ. Μπλούχου, αναφορικά με το γεγονός ότι πλέον η διαιτητική μεθοδολογία εξαπλώνεται σημαντικά, μεταφερόμενη από στόμα σε στόμα και ακολουθούμενη από όλο και περισσότερους, χωρίς, ωστόσο, να γίνεται κάποιος έλεγχος για το αν είναι στα μέτρα του καθενός. Η πρόεδρος των διατροφολόγων σε πανθεσσαλικό επίπεδο υπογραμμίζει πως για να ξεκινήσει κάποιος διαλειμματική νηστεία πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό και εν προκειμένω σε διαιτολόγο -διατροφολόγο, ο οποίος θα προχωρήσει σε έλεγχο του ιατρικού και διατροφικού ιστορικού του ενδιαφερόμενου, ενώ απαραίτητες είναι και οι αιματολογικές εξετάσεις. «Ο καταναλωτής οφείλει να μην απευθύνεται σε άτομα που δεν είναι πιστοποιημένα στο να βγάζουν προγράμματα διατροφής, καθώς υπάρχει άλλωστε και σχετική νομολογία, αλλά και επειδή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους» καταλήγει η κ. Μπλούχου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το