Τοπικά

Αντώνης Αλακιώτης: «Στόχος να αποτελέσει το αποτεφρωτήριο χώρο πολιτιστικής αναφοράς»

Χρειάστηκαν 23 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών.
Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Υπόσχεση», το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2022, για την αποτέφρωση, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»,ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, μιλά στη «Θ» για τις προσπάθειες, τους στόχους και τις επιδιώξεις του αποτεφρωτηρίου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις κοινωνικές ιδεοληψίες, στην επιρροή της Εκκλησίας, αλλά και στην επιδίωξη ώστε το αποτεφρωτήριο να αποτελέσει χώρο πολιτιστικής αναφοράς.

Χρειάστηκαν 23 χρόνια προσπαθειών για τη λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα…Τα συναισθήματά σας όταν έγινε πράξη και ξεκίνησε να λειτουργεί;
Μετά από 23 χρόνια προσπαθειών για την επίτευξη ενός αυτονόητου στόχου για ένα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα για να μην αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε τους αγαπημένους μας στο εξωτερικό για την τελευταία τους επιθυμία ένιωσα χαρά και δικαίωση.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του ντοκιμαντέρ και τι θα δει ο θεατής μέσω του ντοκιμαντέρ «Υπόσχεση»;
Κατά τη μακροχρόνια προσπάθεια των 23 χρόνων το όποιο υλικό, τροπολογίες, δημοσιεύσεις, εκδηλώσεις κ.α. τα είχα αταξινόμητα μέσα σε δύο μεγάλες κούτες. Όταν αποφάσισα να ταξινομήσω όλο αυτό το υλικό κατά έτος από το 1996 έως το 2019 έμεινα έκπληκτος και θεώρησα ότι θα ήταν άδικο αυτό το υλικό να μην αποτελέσει τη βάση για ένα βιβλίο και ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ. Αυτό που δεν περίμενα ήταν ότι θα είχε τέτοια επιτυχία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2022 που προβλήθηκε για πρώτη φορά και ότι θα είχε συγκεντρώσει μέχρι τώρα τόσα βραβεία και διακρίσεις.

Γιατί θεωρείτε ότι χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να γίνει πραγματικότητα η δυνατότητα αποτέφρωσης στην Ελλάδα;
Στη χώρα μας η εμπλοκή και η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας με τα πολιτικά κόμματα είναι τεράστια. Με έξι Μητροπολίτες βγάζουμε κυβέρνηση έλεγε επιφανές στέλεχος πολιτικού κόμματος στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια! Κανένα κόμμα που έχει κυβερνήσει μέχρι τώρα δεν τολμά να προχωρήσει στον διαχωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας, γιατί το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο. Το ότι έχουμε αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα προέκυψε ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα ζουν χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι που δεν είναι ορθόδοξοι και για μερικούς από αυτούς η αποτέφρωση είναι βασική επιλογή. Τα θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα συνέβαλαν στην αποδοχή από την ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας να αποδεχτεί την νομοθετική ρύθμιση για ένα αποτεφρωτήριο στη χώρα μας.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν ακόμη κοινωνικές ιδεοληψίες που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την επιλογή της αποτέφρωσης;
Ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων επηρεάζεται άμεσα από τους ιερείς και την Εκκλησία. Το ζήσαμε έντονα από την περίοδο της πανδημίας. Αυτοί οι άνθρωποι πολλές φορές δεν σέβονται την επιθυμία ενός συγγενικού προσώπου να αποτεφρωθεί, εκβιάζουν συναισθηματικά τους υπόλοιπους συγγενείς ότι θα διακόψουν τις σχέσεις εάν γίνει η επιθυμία του θανόντος που ήταν η αποτέφρωση και τελικά τους θάβουν!

Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου και την ανταπόκριση του κόσμου στο ντοκιμαντέρ για την αποτέφρωση;
Είμαι πολύ περισσότερο από ικανοποιημένος τόσο από την υποστήριξη και αναγνώριση της μακροχρόνιας προσπάθειάς μου όσο και από τα βραβεία και την επιτυχία του ντοκιμαντέρ. Στην επιτυχία αυτή πιστεύω έχει συμβάλλει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ κύριος Κώστας Πλιάκος, ο αφηγητής κύριος Κώστας Μαρκουλάκης όσο και οι συμμετέχοντες.

Ο επόμενος στόχος του Αντώνη Αλακιώτη και του αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας;
Ο επόμενος στόχος του αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας εκτός τους γεγονότος ότι είναι ιδεολογικός και κοινωνικός με την παραχώρηση του 10% των μετοχών στα Παιδικά Χωριά SOS να γίνει ένας χώρος πολιτιστικής αναφοράς. Στον χώρο μας υπάρχουν ήδη πέντε γλυπτά του πολύ γνωστού γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και ένα του μαθητή του Σπύρου Λισγούρα. Σύντομα σε συνεργασία με το επιμελητήριο των εικαστικών και ιδιαίτερα των Γλυπτών θα προχωρήσουμε σε μια μόνιμη έκθεση έργων Ελλήνων γλυπτών στον περιβάλλοντα χώρο ώστε οι χιλιάδες επισκέπτες που παρευρίσκονται στον χώρο για να αποχαιρετήσουν τον άνθρωπό τους να έχουν μια συναισθηματική υποστήριξη μέσα από τα γλυπτά. Η τέχνη συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική υγεία και ισορροπία.
Θα προχωρήσουμε κάθε τέλος Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου στη διοργάνωση ενός λογοτεχνικού συμποσίου με έργα Ελλήνων λογοτεχνών με θέμα: «Αυτοί που μένουν για αυτούς που φεύγουν». Τα λογοτεχνικά δημιουργήματα θα τα εκδίδουμε κάθε χρόνο σε ένα βιβλίο τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν για κάποιο σκοπό.
Η βασική επιδίωξη του Αποτεφρωτηρίου μας είναι να αναβαθμίζει συνέχεια την ποιότητα των υπηρεσιών του ώστε να απαλύνει τον πόνο των συγγενών και να προσδώσει σε ένα χώρο αποχαιρετισμού κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το