Τοπικά

Αντωνία Τριχοπούλου: Φιλική στο περιβάλλον και οικολογικά βιώσιμη η μεσογειακή διατροφή

Για τη σύνδεση του ελαιόδεντρου και της μεσογειακής διατροφής με το περιβάλλον μίλησε στη «Θ» η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας Αντωνία Τριχοπούλου. Η καθηγήτρια μίλησε για τη σημασία της μεσογειακής διατροφής και για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα ενώ αναφέρθηκε και στη σύνδεση της καραντίνας με τις διατροφικές συνήθειες.
«Αυτό που παρατηρείται διεθνώς είναι ότι υπάρχει αύξηση της παχυσαρκίας λόγω εγκλεισμού καθώς δεν μετακινούμαστε αλλά στην Ελλάδα έχω δει ότι κατά κάποιον τρόπο έχουμε θετικά στοιχεία καθώς καταναλώνονται περισσότερα φρούτα και λαχανικά . Επίσης υπάρχει και περισσότερη ενασχόληση με την παρασκευή παραδοσιακών φαγητών» δήλωσε η κ. Τριχοπούλου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι την περίοδο του εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊόυ ναι μεν αυξήθηκε το σωματικό μας βάρος αλλά από την άλλη δώσαμε περισσότερη έμφαση στην παραδοσιακή μας διατροφή. Τα παραπάνω δεν τεκμηριώνονται από συστηματική μελέτη αλλά διαφαίνεται από τις καταναλώσεις τροφίμων μέσω των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Η καθηγήτρια τόνισε πως όσο περνούν τα χρόνια ο πληθυσμός είναι περισσότερο ενημερωμένος για τη σωστή διατροφή συγκριτικά με το παρελθόν.
Αυτή την περίοδο η κ. Τριχοπούλου εργάζεται πάνω στην σημασία των παραδοσιακών τροφίμων και του περιβάλλοντος.
«Η διατροφή συνδέεται με το περιβάλλον και με την κλιματική αλλαγή. Η μεσογειακή διατροφή είναι κυρίως φυτική και φιλική στο περιβάλλον καθώς έχει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, χαμηλό αποτύπωμα νερού. Εκτός από το γεγονός ότι είναι μια διατροφή που εστιάζεται στην εντοπιότητα, καθώς ο κόσμος καλλιεργεί ποικιλίες που έχουν προσαρμοστεί σε ένα δεδομένο περιβάλλον – αυτό είναι σημαντικό λόγω της απόσβεσης συγκεκριμένων ποικιλιών αλλά και για την οικονομία- βοηθάει επίσης πολύ στην κλιματική αλλαγή» εξήγησε.

Για τη σύνδεση του ελαιόδεντρου, της μεσογειακής διατροφής με το περιβάλλον μίλησε πρόσφατα η κ. Τριχοπούλου και σε εκδήλωση της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΥ». Πρόσφατα σε διεθνές επίπεδο επισημαίνεται η ευνοϊκή δράση της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής, όχι μόνο στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με την κ. Τριχοπούλου, πράγματι, είναι φιλική προς το περιβάλλον και οικολογικά βιώσιμη, διότι χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων βαρύνουσα σημασία έχει η υψηλή πρόσληψη φυτικών προϊόντων και η χαμηλή ζωικών προϊόντων. Αυτό συνεπάγεται, μικρό αποτύπωμα νερού και χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Η κ. Τριχοπούλου επισήμανε και τη σημασία των ελαιόδεντρων. Η αναγνώριση της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής από την UNESCO ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά αφορά και τη διαδικασία παραγωγής και μεταποίησης του τροφίμου, η οποία είναι φιλική στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι τα ελαιόδεντρα συνιστούν φραγμό στην ερημοποίηση και διάβρωση του εδάφους. Πρόσθετα, οι ελαιώνες απομακρύνουν το CO2 από την ατμόσφαιρα και το δεσμεύουν στο έδαφος.
Στην τοποθέτησή της η κ. Τριχοπούλου επισήμανε επίσης ότι η ελληνική παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή εκφράζει ένα βιώσιμο διατροφικό σχήμα με χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση και συμβάλλει σε υγιεινό τρόπο ζωής. «Το σχήμα αυτό συνδέεται όχι μόνο με την υγεία και το περιβάλλον αλλά και με τον πολιτισμό και την οικονομία. Για τον λόγο αυτό, νευραλγική είναι η σημασία της παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων που την εκφράζουν» ανέφερε η καθηγήτρια. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ποιότητας και όχι ποσότητας και το γεγονός αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται στις δράσεις για διάσωση και προβολή της παραδοσιακή μας διατροφής.
Πρόσθεσε ωστόσο πως ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί υγείας για το ελαιόλαδο, δεν υπάρχουν για την ελιά. «Η Θεσσαλία και ο Βόλος έχουν παράδοση στην παραγωγή της ελιάς με τον παραδοσιακό τρόπο. Η παραδοσιακή ελληνική ελιά είναι από τις καλύτερες του κόσμου και έχει όλα τα βιοενεργά θρεπτικά συστατικά. Θα μπορούσε να γίνει μια καμπάνια και να ενημερωθεί ο πληθυσμός» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το