Τοπικά

Αντίθετοι οι γιατροί της Μαγνησίας στις νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ

Έντονος προβληματισμός και αρνητισμός για τις νέες συμβάσεις που ζητάει ο ΕΟΠΥΥ επικρατεί στους γιατρούς της Μαγνησίας, όπως αποτυπώθηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, όπου η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

Η έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Φόρουμ και ήταν από τις λίγες φορές τα τελευταία χρόνια που υπήρχε μεγάλη παρουσία από παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους. Άλλωστε για τους ίδιους το διακύβευμα είναι σημαντικό, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες θα πρέπει να αποφασίσουν, αν θέλουν να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι. Ο ΕΟΠΥΥ με τις νέες συμβάσεις φέρνει τα πάνω-κάτω στην πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας, καθώς καταργεί τις 200 επισκέψεις τον μήνα και θέτει στον κάθε οικογενειακό γιατρό ένα πλαφόν ασθενών κοντά στους 2.250 που θα τους εξετάζει δωρεάν. Ο κάθε γιατρός θα εξετάζει τον κόσμο τους για 24 ώρες την εβδομάδα ενώ τον υπόλοιπο χρόνο θα μπορεί να βλέπει ασθενείς που θα τους χρεώνει την επίσκεψη.

Οι γιατροί θέτουν δύο ζητήματα: Πρώτον με τους τόσους πολλούς ασθενείς που θα εξετάζουν δωρεάν καθημερινά δεν θα έχουν τον χρόνο για άλλες επισκέψεις στο ιατρείο τους και δεύτερον οι αποδοχές κοντά στα 2.000 ευρώ τον μήνα είναι πολύ λίγες, καθώς ίσα-ίσα καλύπτουν τα έξοδα ενοικίου, τη γραμματειακή υποστήριξη και άλλους λογαριασμούς, αλλά και την ασφάλισή τους.
Για τον Δήμο Βόλου ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει 52 θέσεις για γενικούς γιατρούς και παθολόγους και 13 για παιδίατρους. Σημειώνεται οι εν ενεργεία γενικοί γιατροί και παθολόγοι είναι στον Βόλο 70 και οι παιδίατροι 33. Επίσης προβλέπει από μία θέση παιδιάτρου για Αλμυρό και Βελεστίνο αλλά και από θέση παθολόγου για Σκιάθο και Σκόπελο.

Ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης σημείωσε πως οι νέες συμβάσεις που θέλει να κάνει ο ΕΟΠΥΥ βρίσκει αντίθετους πολλούς γιατρούς και υπάρχει έντονος προβληματισμός. Το παρών σύστημα με τις 200 επισκέψεις απαιτούσε εξορθολογισμό, αλλά είχε και κάποια θετικά στοιχεία. Βέβαια το μεγάλο του μείον ήταν πως το μεγαλύτερο μέρος των επισκέψεων πήγαινε για συνταγογραφήσεις.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει να κάνει νέες συμβάσεις από το 2012. Πανελλαδικά θα πραγματοποιήσει 3.000 συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς, αν και εκτιμάται πως το ενδιαφέρον θα είναι περιορισμένο από πλευράς γιατρών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το