Τοπικά

Αντίθετες οι καθαρίστριες για εργολαβία στην καθαριότητα στο Π.Θ.

καθαρίστριες

Την έντονη διαφωνία του εκφράζει το Σωματείο Καθαριστριών-Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, με την απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ανάθεση της καθαριότητας του ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο. Επισημαίνουν ότι αν μπει εργολάβος στην καθαριότητα του ιδρύματος θα έχει τραγικές συνέπειεες τόσο για τις ίδιες τις καθαρίστριες, τα δικαιώματά τους κα ιτην ίδια τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή των οικογενιών τους και φυσική την ίδια την υγιεινή του Πανεπιστημίου και της υγείας των φοιτητών.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής τέσσερις εταιρείες έχουν υποβάλει προτάσεις για την ανάληψη της εργολαβίας ενώ την οριστική απόφαση θα την πάρει σε συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου. “Επιχειρηματίες και επιχειρηματικά κριτήρια στην καθαριότητα – όπως και στη σίτιση – σημαίνει δουλειά με όρους γαλέρας για τις καθαρίστριες και επικίνδυνες συνέπειες για τους χιλιάδες των φοιτητών και τους εργαζόμενους στο ίδρυμα” τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση. Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών-Καθαριστών μαζί με τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εργάζονται στο Βόλο, πήραν απόφαση για να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις για να λυθεί το πρόβλημα καθαριότητας και τις σχέσεις εργασίας τους, που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους πάνω από 10 χρόνια και είναι εις βάρος της υγείας των φοιτητών, των καθηγητών και των διοικητικών υπάλληλων.

Η Διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών-Καθαριστών μαζί με τις καθαρίστριες, απαιτούν:

  • να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου και την καθαριότητα,

  • να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με τις ίδιες αποδοχές και χωρίς εργολάβους,

Επίσης καλεί τους φοιτητές να κάνουν δική τους υπόθεση την υγεία και την υγιεινή στους χώρους που περνάν πολλές ώρες της ημέρας τους, και καλεί τους εργαζόμενους στο ίδρυμα να κάνουν και εκείνοι δική τους υπόθεση την υγιεινή στο χώρο που εργάζονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το