Κόσμος

Νόμπελ Ιατρικής σε τρεις για το «GPS του εγκεφάλου»

nobel ιατρικής

Ο Αγγλο-αμερικανός Τζον Ο’Κιφ καθώς και το ζεύγος των Νορβηγών Μέι-Μπριτ Μόζερ και Έντβαρντ Μόζερ τιμήθηκαν από τη Σουηδική Ακαδημία με το Νόμπελ Ιατρικής για την μελέτη του εγκεφάλου και τον τρόπο που αυτός δημιουργεί ένα σύστημα πλογήσης, ένα είδος «εσωτερικού GPS» το οποίο μας βοηθά να προσανατολιζόμαστε και να μετακινούμαστε σε ένα περίπλοκο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο τα εγκεφαλικά κύτταρα καταρτίζουν ένα σύστημα χαρτογράφησης του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε.

«Οι ανακαλύψεις τους (…) έλυσαν ένα πρόβλημα που απασχολεί φιλοσόφους και επιστήμονες εδώ και αιώνες. Πως δημιουργεί ο εγκέφαλος το χάρτη του κόσμου που τον περιβάλλει και πως καταφέρνουμε να μετακινούμαστε σε ένα περίπλοκο περιβάλλον;» αναφέρει η σουηδική επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Αυτό το εσωτερικό σύστημα πλοήγησης μας επιτρέπει να προσανατολιζόμαστε σε ένα δωμάτιο, αποδεικνύοντας την ύπαρξη της κυτταρικής βάσης μίας υψηλής νοητικής λειτουργίας που μας δίνει τη δυνατότητα να απαντάμε σε απλές ερωτήσεις όπως: «πώς ξέρουμε πού βρισκόμαστε; Πώς καταφέρνουμε να βρούμε τον δρόμο από τον έναν τόπο στον άλλο; Και πώς αποθηκεύουμε αυτές τις πληροφορίες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να βρούμε αμέσως την κατεύθυνση την επόμενη φορά που παίρνουμε τον ίδιο δρόμο;».

Αναλυτικά στο ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το