Τοπικά

Αντιρατσιστική θεατρική παράσταση από το 3ο ΓΕΛ Βόλου – Ενθουσίασαν οι μαθητές με τα μηνύματα που εξέπεμψαν

Εμπνευσμένο από τον συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά ήταν το θεατρικό έργο με το έντονο αντιρατσιστικό περιεχόμενο που παρουσίασε το 3ο ΓΕΛ Βόλου στην εκδήλωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, όπου έγινε και η χορηγία των υποτροφιών σε τρεις φοιτητές προερχόμενους από πολύτεκνες οικογένειες.
«Η τελευταία μαύρη γάτα» ήταν ο τίτλος της θεατρικής παράστασης που πραγματοποίησε η θεατρική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Βόλου κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Με μια καλλιτεχνική αρτιότητα αλλά και με την ευαισθησία των εκπεμπόμενων κοινωνικών μηνυμάτων οι μαθητές είπαν «όχι» στον ρατσισμό και στην προκατάληψη.

Ποια ήταν, όμως η υπόθεση του έργου; «Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη της Αδελφότητας των Προληπτικών πείθουν τους κατοίκους ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και είναι υπεύθυνες για όλα τα δεινά του τόπου. Έτσι αρχίζει ένας ανελέητος διωγμός. Θα καταφέρουν τελικά οι προληπτικοί και όσοι πείστηκαν να εξοντώσουν ως και την τελευταία μαύρη γάτα στο νησί;
Τη διασκευή και επιμέλεια του κειμένου του σπουδαίου συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά είχε η καθηγήτρια του 3ου ΓΕΛ Βόλου κ. Ανθούλα Ζαχαρού, ενώ την καθοδήγηση της θεατρικής ομάδας είχαν οι καθηγήτριες κ.κ. Ανθούλα Ζαχαρού, Μαρία Κούκου και Μαρία Παπαζήση.

Η υπεύθυνη του πολιτιστικού προγράμματος κ. Ανθούλα Ζαχαρού δήλωσε πως «ασχοληθήκαμε με το εξαιρετικό αυτό παραμύθι «Η τελευταία μαύρη γάτα». Και επιλέξαμε το παραμύθι, γιατί όταν μιλάμε με παραμύθια και παραβολές, ακούμε καλύτερα. Προσπαθήσαμε να περάσουμε το μήνυμα της διαφορετικότητας, της ανοχής, κατά πόσο είμαστε ανεκτικοί ως πρόσωπα και κοινωνία, ενώ προσπαθήσαμε να ανοίξουμε το σχολείο στην κοινωνία».

Ο μαθητής της Β’ Τάξης Λυκείου Ρωμανός Γαβρινιώτης δήλωσε πως «παρά τον περιορισμένο μας χρόνο καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τη θεατρική παράσταση, η οποία είναι κόντρα στον ρατσισμό. Το μότο του κειμένου είναι ότι «η τρέλα δεν θέλει να φουντώσει και πάλι όλα αρχίζουν από την αρχή». Γι’ αυτό και πρέπει να επαγρυπνούμε».


Παίρνοντας τον λόγο ο μαθητής Γιάννης Λάφης τόνισε πως «με το θεατρικό μπόρεσα να μπω στην ψυχολογία και τη σκέψη ενός ανθρώπου που προβαίνει σε τέτοιες πράξεις και να δω για ποιο λόγο μισεί το διαφορετικό. Και αυτό που είδα, είναι πως στην πραγματικότητα κρύβονται κάποια συμφέροντα».
Η κ. Ζαχαρού είπε πως τη θεατρική ομάδα απαρτίζουν 30 μαθητές που έδειξαν ιδιαίτερη αυταπάρνηση και μεράκι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το