Τοπικά

Τριήμερο «λουκέτο» στα ιατρικά εργαστήρια της Μαγνησίας 

Λουκέτο βάζουν από σήμερα 50 μικροβιολογικά, βιοχημικά, ακτινολογικά εργαστήρια καθώς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της Μαγνησίας στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης λόγω της παρακράτησης από τα έσοδα που προχωρεί το κράτος μέσα από το rebate και το claw back.
Οι γιατροί στα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα είναι αγανακτισμένοι καθώς διαπιστώνουν πως το υπουργείο υγείας ασκεί κοινωνική πολιτική πάνω στις δικές τους πλάτες.
Το rebate και το claw back υπάρχουν εδώ και μερικά χρόνια, φαίνεται, όμως πως για τους γιατρούς ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Γι’ αυτό και προχωρούν στην τριήμερη κινητοποίηση από σήμερα μέχρι και το Σάββατο έχοντας τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα κλειστά.
Και είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια κινητοποίηση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως «οι γιατροί στα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα βλέπουν ότι ο προϋπολογισμός κάθε χρονιά για τις εργαστηριακές εξετάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις μειώνεται. Φέτος ήταν στα 280.000.000 από τα 330.000.000 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή στη δυνατότητα για εξετάσεις από τον ιδιωτικό τομέα έχουν και τα 2.000.000 ανασφάλιστων αλλά και άλλες κατηγορίες. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως το 95% αυτών των εξετάσεων διεξάγονται στον ιδιωτικό τομέα. Το αποτέλεσμα είναι να δέχονται όλο και περισσότερους εξεταζόμενους, να έχουν πολλή δουλειά στα εργαστήριά τους και όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού, το Κράτος να τους ζητεί επιστροφή χρημάτων από αυτά που τους έδωσε. Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ άσχημο για τους συναδέλφους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η ληστρική συμπεριφορά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους με αυτόν ελεύθερους επαγγελματίες εργαστηριακούς και κλινικο-εργαστηριακούς ιατρούς (που εξυπηρετούν άνω του 95% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ) πραγματοποιείται μέσω των εφευρημάτων του claw-back, rebate και διαφόρων άλλων ευφάνταστων πρακτικών. Αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι η υφαρπαγή του 20% έως 70 % τουλάχιστον του περιορισμένου πλέον εισοδήματος των εργαστηρίων και των ιατρείων αυτών. Αυτό συμβαίνει διότι ο κλειστός προϋπολογισμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για εξετάσεις (ακτινολογικές, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, μικροβιολογικές εξετάσεις, πάσης φύσεως υπερηχογραφήματα κ.λπ.) που πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά ιατρεία, μειώνεται κάθε χρόνο, παρά την αύξηση του αριθμού των εξεταζόμενων (όπως και ορθώς έγινε η ένταξη στο σύστημα Υγείας των ανασφαλίστων), τις πανάκριβες νέες εξετάσεις που παρέχει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στις εξετάσεις κ.λπ. με αποτέλεσμα την κοινωνική πολιτική της κυβέρνηση να την επωμίζονται οικονομικά οι ιατροί και όχι το κράτος. Η πρακτική αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον διότι οδηγεί στον αφανισμό των μικρομεσαίων ιατρείων που όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν την υπάρχουσα προβληματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το